Overgordijnen worden met name gebruikt om sfeer te creëren.Daarnaast hebben ze een verduisterende en isolerende functie. De stof van overgordijnen kan heel divers zijn, bijvoorbeeld linnen, velours, microfiber, katoen of een synthetische stof, of een mix van deze materialen.
De overgordijnen geven je een maximale privacy. Slaap je toch liever in een donkere kamer dan gaat de voorkeur naar zonverduisterende gordijnen. Een vitrage gordijn wordt ook wel een glasgordijn of voile genoemd. Bij vitrage kan je door het gordijn kijken en de buitenwereld kan ook meekijken naar binnen van je woning.
De meeste mensen willen 's avonds, als de lichten aan zijn, graag een gevoel van privacy hebben. Als je weet dat niemand ongemerkt naar binnen kan kijken, geeft dat nu eenmaal een ontspannen gevoel. Gordijnen hebben daarnaast nog een aantal voordelen, zoals het dempen van geluid, en ze hebben een isolerende werking.
Als u kiest voor gordijnen op te delen, dan wordt de door u opgegeven breedte exact in 2 gelijke delen gesplitst. Voordelen zijn: Mooie symetrie. Luxere uitstraling.
Overgordijnen zijn gordijnen die een aankledende en-of decoratieve functie hebben. Overgordijnen kunnen verschillende benamingen hebben op grond van het uiterlijk van het gordijn of het doel waarvoor ze gebruikt worden.
Houd tussen de twee gordijnrails een afstand van ongeveer 10 cm aan. Haak de gordijnen daarna in de glijders. De meeste op maat gemaakte gordijnen hebben een haakje in het plooiband wat naar boven en beneden kan glijden.
Bij het traditionele plooiband van ca. 2 cm hoog kunt u zelf bepalen hoeveel u gebruikt, u kunt de gordijnen ook strak (ongeplooid) hangen, dan voor 100 cm raambreedte 100 cm stof+ hoeveelheid stof voor de zijzomen nodig. Wij adviseren niet meer dan ongeveer 1,85 x de breedte te nemen.
Heb je een hoog raam en wil je dat het gordijn ook aan de onderkant nog in de plooit valt dan kun je beter kiezen voor een dubbele plooi. Een enkele plooi is mogelijk in combinatie met alle stofsoorten. Van overgordijnen tot vitrages.
Probeer zowel lichte als donkere kleuren in je palet op te nemen. Je creëert bijvoorbeeld mooie contrasten met donkere gordijnen bij een witte muur, felgekleurde gordijnen bij een grijze muur of lichte gordijnen bij een donkere muur. Heb je veel grijstinten in je interieur?
Zorg er dan voor dat de gordijnen een tint donkerder of lichter zijn dan grote oppervlakten en meubels, zoals de vloer en de bank. Donkere raamdecoratie zorgt voor een mooi contrast bij een witte wand. Maak een statement en kies bijvoorbeeld voor bruine, marineblauwe of donkergroene gordijnen.
Houd bij gordijnen kiezen rekening met de hoeveelheid licht die je in een ruimte wilt. Je hebt de keuze uit verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen. In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen misschien het fijnst, terwijl in de woonkamer lichtdoorlatende gordijnen wellicht het mooiste effect hebben.
Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en programmeer je machine op het wolwasprogramma en was op 30 graden. Hang de gordijnen na het wassen nat op en laat ze gesloten drogen. Als je er de ruimte voor hebt kun je ze ook buiten hangen, zo gaan eventuele kreuken er sneller uit.
Gordijnen zorgen voor privacy, bepalen de lichtinval, hebben een isolerende werking en een positief effect op de akoestiek in huis. Daarnaast zijn ze bepalend voor de sfeer in uw interieur. Het resultaat staat of valt met de manier waarop een gordijn wordt opgehangen en voor welke materialen u kiest.
Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Eigenlijk staan gordijnen tot de grond altijd het mooist. De afstand van de gordijnen tot de vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen voor klassieke gordijnen die de 'vloer kussen' of gordijnen die nog een stukje boven de grond hangen.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.
Voor vitrage of inbetween gordijnen zou ons advies zijn: ga voor de dubbele plooi. Waarom? Omdat deze transparante gordijnstoffen vaak best dun zijn. Met een dubbele plooi wordt meer stof samen gevoegd in de plooi, waardoor je gordijn uiteindelijk voller wordt.
Wanneer de gordijnen voor de rail komen te hangen, meet dan de hoogte van vloer tot plafond en trek hier 1,5 cm vanaf. Zo hangen de gordijnen 0,5 cm vrij van het plafond en 1 cm vrij van de vloer. Indien u de gordijnen ruim op de vloer wilt hangen dan kunt u zelf bepalen hoeveel cm u de gordijnen op de grond wenst.
Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken: Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte; Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.
Bij inbetween gordijnen kun je vaak wel naar buiten kijken, maar anderen kunnen niet bij jou naar binnen kijken. In vergelijking met vitrage is een inbetween gordijn wat dikker en dichter, maar het is veel soepeler en lichter qua stof, dan een overgordijn.
Advies: houd met de gordijnrails 8cm afstand tot de muur. De plafondsteunen komen op 50 tot 65cm afstand van elkaar. Bij zware gordijnen of een zwak plafond is de afstand tussen de plafondsteunen kleiner: ±50cm.
Het lijkt misschien logisch om de gordijnen direct boven het raam te hangen, maar dit maakt de kamer optisch veel kleiner. Het is daarom een goede leidraad om het gordijn minstens 10 a 15 cm boven het raam te hangen. Heb je een hoge kamer? Dan kun je de gordijnen nog een stuk hoger hangen.