IPv6 is nog niet bij alle internet providers mogelijk. Op dit moment is het alleen nog mogelijk bij de providers XS4ALL, Ziggo en KPN. Andere providers zoals T-Mobile en Caiway bieden het nog helemaal niet aan.
Sinds december ondersteunt Ziggo IPv6 voor modems in bridgemodus in het Ziggo-gebied. Toen meldde de provider al dat klanten in het oud-UPC-gebied nog even geduld moesten hebben. Dit gebied zou in de loop van 2022 volgen, aldus de provider.
Alle mobiele abonnementen van KPN ondersteunen IPv6. Ook alle prepaid simkaarten van KPN zijn geschikt voor IPv6.
Oneindig veel adressen met IPv6
Er zijn zo'n 340 sextiljoen adressen mogelijk (ter verduidelijking: 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000). Door de jaren heen zijn er steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van deze versie. IPv6 heeft een aantal voordelen ten opzichte van IPv4. Die kun je verderop lezen.
IPv6 elimineert Network Address Translation (NAT) en maakt end-to-end-connectiviteit op de IP layer mogelijk. Multicasting maakt deel uit van de basisspecificaties in IPv6, terwijl het optioneel is in IPv4. Met multicasting kan een pakket in één handeling naar meerdere bestemmingen worden verzonden.
Is IPv6 dus beter dan IPv4? Praktisch gezien, zeker. De communicatie via internet verloopt veel efficiënter als elk apparaat zijn eigen unieke adres heeft, en dat is alleen mogelijk met IPv6.
Log je voor het eerst in op je Experia Box V10 of V9 laat dan het wachtwoordveld leeg. Je stelt na het inloggen dan zelf een wachtwoord in. Hierna navigeer je naar 'Instellingen (V10)' of 'Netwerk(V9)' bovenin en klik vervolgens links op 'IPv6'. Zet de optie daar 'Uit' en kies 'Toepassen'.
De voordelen van IPv6
Naast het grotere adresbereik en het overbodig maken van NAT heeft IPv6 nog een groot voordeel ten opzichte van IPv4, namelijk gegevensbeveiliging op IP-niveau. IPv6 maakt het mogelijk om de gegevens tijdens het transport te voorzien van beveiliging.
Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is de lengte van het netwerkadres. IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan.
Dat is omdat je telefoon zowel een ipv4 als ipv6 ip-adres krijgt van je WiFi router, van ipv6 heeft hij er 2 waarvan er 1 tijdelijk is, dat zal dan die van regel 4 zijn. Je mobiel is in 1ste instantie alleen verbonden met de WiFi van je router waar hij de verschillende types ip-adressen van krijgt.
Met IPv6 is het doel om al uw apparaten een openbaar IP-adres te geven. Als u onze oplossing gebruikt in combinatie met een FRITZ! Box-modem / router, zult u merken dat al uw apparaten in uw lokale netwerk automatisch een openbaar IP-adres ontvangen van het subnet dat aan u is gegeven.
Het hexadecimale IP adres is 32 karakters lang t.o.v. het 128 karakters lange binaire adres. Dit is gemakkelijker dan het omzetten van een IPv4 adres naar binair omdat je bij IPv4 het hele octet (192) om moest zetten naar binair en niet separaat de 1, de 9 en de 2 zoals we dat bij het hexadecimale IPv6 kunnen doen.
Om IPv6 uit te schakelen, klikt u in het venster Eigenschappen van netwerkverbindingen, onder Deze verbinding heeft de volgende onderdelen nodig: op het selectievakje naast Internet Protocol versie 6 (TCP/IPv6) om het vinkje te verwijderen. Vervolgens klikt u op OK.
Klik op 'Start', vervolgens 'Instellingen', “Netwerk en internet', 'Wifi'. Selecteer het netwerk waarmee je bent verbonden. Klik op 'Eigenschappen'. Scrol helemaal omlaag in het venster, je IP-adres wordt weergegeven naast 'IPv4-adres'.
IPv6 is ontworpen om zonder een apart subnet mask te werken, maar gebruikt voor dit doel de prefix welke hetzelfde doel dient als het IPv4 subnet mask. De IPv6 prefix wordt uitgedrukt als adres/prefix zoals FE80::/64 wat betekent dat de eerste 64-bits het netwerkadres voorstelt.
Dit verandert er in bridge-modus:
Alle wifi-opties van het modem gaan uit. De DHCP-server en NAT-instellingen vervallen. De firewall schakelt uit. Je kunt Wifispots niet meer gebruiken.
Via DHCP kunnen veel meer instellingen geconfigureerd worden, dus ook de adressen van de DNS servers. Een combinatie van beide is ook mogelijk, het adres wordt geconfigureerd met SLAAC, en vervolgens worden alle andere relevante instellingen via DHCP geconfigureerd. Dit heet stateless DHCPv6.
Stateful Address Autoconfiguration (DHCPv6)
Als u volledige controle wilt hebben over welk IPv6 adres uitgedeeld wordt aan welk systeem, moet een DHCPv6 server gebruikt worden. Dit functioneert hetzelfde als DHCP voor IPv4 en biedt veel van dezelfde opties.
IPv6 is nog niet bij alle internetproviders mogelijk. Zo was XS4ASLL de eerste grote provider die IPv6 aanbood. Meerdere internetproviders zijn bezig met het aanbieden van IPv6, zoals Ziggo en KPN. Andere providers zoals T-Mobile en Caiway bieden het helemaal nog niet aan.
IPv4 is de meest gebruikte versie van het protocol, ondanks de beperkingen van de 32-bits adresruimte. Met iets minder dan 4,3 miljard beschikbare unieke adressen begon het beschikbare aantal adressen snel op te raken.
De naam TCP/IP is een samentrekking van de twee bekendste protocollen die deel uitmaken van de TCP/IP-protocolstack (= protocolstapel): het Transmission Control Protocol (TCP) en het internetprotocol (IP). De afkorting TCP/IP wordt veelal engels uitgesproken.