Ratten verjagen met geuren
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Voedsel. Ratten komen vooral op voedsel af, dit is de eerste vereiste wanneer zij een vaste verblijfplaats zoeken. In huis is vaak genoeg eten te vinden, op de vloer of in de bergplaats. Ratten eten in tegenstelling tot muizen toch minder vaak in huis.
Dicht zoveel mogelijk gaten en kieren in je pand. Dit houdt ongedierte letterlijk buiten de deur. Zorg dat ratten niet via regenpijpen en dakgoten bijvoorbeeld onder je dak en zelfs op zolder kunnen komen. Pas ook op met bomen en planten die tegen je huis aan groeien.
Net als muizen komen ratten af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. Overlast van ratten in huis voorkom je door te zorgen dat ratten niet naar binnen kunnen en door voedselresten in afsluitbare bakken te bewaren.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Waarom zitten ratten graag in een spouwmuur? De spouw is een open ruimte tussen twee muren, namelijk tussen de binnenmuur en de buitenmuur. De ratten kunnen door die open ruimte van de ene naar de andere kamer in het pand trippelen. Daarnaast is er genoeg ruimte in de spouw om nesten aan te leggen en jonkies te werpen.
Nesten: je herkent een nest aan een grote hoeveelheid papier en/of zaagsel; Poot-, buik- en staartafdrukken: deze afdrukken vind je rondom de plekken waar de ratten graag zitten. Sterke geur: je ruikt een sterke ammoniakgeur van de urine en uitwerpselen die de ratten overal achterlaten.
Ze wonen graag in een vochtige, niet te warme omgeving in de buurt van mensen. Ratten zijn vooral enkele uren na zonsondergang en enkele uren voor zonsopgang actief en kunnen 's nachts wel vier kilometer afleggen. In gevangenschap kunnen ratten ook overdag actief zijn.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Vanwege hun sterk ontwikkelde reukvermogen zijn ratten erg gevoelig voor bepaalde geuren. Of het nu gaat om sterke geuren, pittige geuren of ranzige geuren, zodra de geur te sterk wordt, zijn de ratten weg.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
De bruine rat is een cultuurvolger en heeft een bijzonder groot aanpassingsvermogen, kan uitstekend graven, zwemmen en klimmen. De reuk is het belangrijkste zintuig. Meest 's nachts actief. Bruine ratten zijn alleseters met voorkeur voor het beste wat voorhanden is.
Ratten zijn, net als muizen, cultuurvolgers en leven graag dichtbij de mens, daar waar genoeg voedsel te vinden is. Ratten leven in sociale groepen die tot grote getale kunnen uitgroeien.
Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar geven vaak de voorkeur aan het leven in een hol en ze kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om ze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Ratten hebben van nature erg veel vijanden. Denk hierbij aan honden, katten en roofvogels die het heerlijk vinden om te jagen op ratten.
Ratten kunnen dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) in Nederland een risico.
Het gebruik van een ultrasone rattenverjager is één van de meest effectieve middelen om ratten snel het huis uit te krijgen. Met name bij meerdere ratten werkt dit vaak goed omdat je de plaagdieren niet allemaal hoeft te vangen.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
Ratten laten poot- en staartafdrukken achter in stoffige ruimtes. De afdrukken van ratten zijn groter dan die van muizen. Zwarte ratten lopen op hun tenen, bruine ratten lopen op de bal van hun poot. Door met een zaklamp onder een hoek te schijnen kunt u de sporen zien.