Bij voetbal gebruik je veel verschillende spieren. Voor het trappen van een bal gebruik je natuurlijk vooral je bovenbeenspieren: je quadriceps en je hamstrings. Daarnaast gebruik je echter veel andere spieren bij het trappen: bilspieren, diepe rompspieren (core), heupspieren, schouderspieren, voetspieren, etc.
Bij voetbal maak je vooral gebruik van de spieren in je benen.
De voordelen voor je lichaam
Techniek, strakke spieren en meer kracht: je hele lichaam profiteert van voetballen. Daarbij, hardlopen en tegelijkertijd met je voeten een bal besturen doet wonderen voor je coördinatie! Met het lopen, springen en trappen train je je kuit-, bil- en buikspieren.
Voor voetballers is explosiviteit van belang in sprints, aanzetten tot een sprint en sprongkracht. Belangrijk is daarbij dus het trainen van de bil- en heupspieren én de benen uiteraard. Heb je bijvoorbeeld twee voetbaltrainingen per week, dan kun je ook nog prima twee dagen in de sportschool spenderen.
Bij voetbal gebruik je veel verschillende spieren. Voor het trappen van een bal gebruik je natuurlijk vooral je bovenbeenspieren: je quadriceps en je hamstrings. Daarnaast gebruik je echter veel andere spieren bij het trappen: bilspieren, diepe rompspieren (core), heupspieren, schouderspieren, voetspieren, etc.
Een essentieel aspect om een krachttraining functioneel te maken voor het voetbal is explosiviteit. Explosiviteit is het vermogen om je maximale kracht zo snel mogelijk toe te kunnen passen. Plyometrische oefeningen zijn bij uitstek geschikt voor het trainen van explosiviteit, denk hierbij aan sprong- en werpvormen.
Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week. Het trainingsschema van een topsporter bestaat vaak uit een ochtend en avond/middag training. Topsport kan harde kanten hebben, want het is vaak een professionele setting. En in een professionele setting zijn er andere belangen dan in de amateursport.
Voetballen is een echte duursport en daarom ontzettend goed voor je conditie. Er vindt ook veel intervaltrainingen plaats waardoor de intensieve sportmomenten worden afgewisseld met korte rustmomenten. Sporten is in het algemeen is goed om hartaandoeningen te voorkomen, vooral als je drie keer in de week voetbalt.
Maar soms is het beter dat de speler zich ook laat behandelen door een arts en/ of fysiotherapeut. De meest voorkomende overbelastingblessures bij voetbal zijn: Liesblessures. Kniepeesontsteking.
Nog altijd wordt de diepe snijwond in het bovenbeen van Ewald Lienen vaak de ergste voetbalblessure aller tijden genoemd. De beelden gaan destijds de hele wereld over.
De bal moet bolvormig zijn. Gemaakt van geschikt materiaal. De omtrek mag niet groter zijn dan 70 cm en niet minder dan 68 cm. Het gewicht moet liggen tussen de 410 en 450 gram bij het begin van de wedstrijd.
Waarom is juist die hamstring zo kwetsbaar bij het voetballen? “Het is een spier die over twee gewrichten werkt en een tegengestelde werking heeft over de heup en de knie”, zegt Van de Hoef. “De blessure ontstaat in volle sprint.
Waar het overgaat is de voetballer die de kleinste ooit is, Rui Barros. Een mini Portugees, maar voetballen kon hij wel. Slechts weinige Porto fans zullen deze kleine man vergeten zijn. Hij had in zijn laatste seizoen nog maar zeven competitieduels gespeeld, maar zijn vertrek deed toch pijn.
Om profvoetballer te kunnen worden, moet je talent hebben en een hele goede baltechniek. Je moet bijvoorbeeld goed kunnen koppen, schieten, passen, afstoppen, dribbelen en drijven.
Zo veel kilometer loopt een gemiddelde voetballer
De gemiddelde afstand die een speler in een wedstrijd (zonder verlenging) aflegt is tussen negen en 12 kilometer. Dit is gebaseerd op gemiddelde gegevens van profvoetballers. Bepaalde spelers staan erom bekend dat ze enorm veel meters maken.
Intervaltraining helpt onder meer bij het verminderen van lichaamsvet, en het verbeteren van je spierkracht en uithoudingsvermogen. Bovendien tonen verschillende wetenschapelijke studies aan dat sporten aan hoge intensiteit (van een tot drie korte sessies per week) het risico op cardiovasculaire ziekte verkleint.
Goede sporten om te combineren met voetbal zijn zwemmen, hardlopen, krachttraining en fietsen. Met deze sporten train je jouw spieren goed en bouw je ook wat uithoudingsvermogen op (of je houd dit op peil).
Snelheidsoefeningen zoals sprinten helpt voetballers om explosiever te worden en hun acceleratievermogen te verbeteren. Daarnaast is wendbaarheidstraining van essentieel belang om spelers in staat te stellen snel van richting te veranderen en effectief te reageren op de veranderende spelsituaties tijdens een wedstrijd.