Let op: het invriezen van kruiden kan niet bij kamille. Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen.
Verse kruiden invriezen
Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren! De tweede optie is nat invriezen. Hak de kruiden fijn en vul een ijsblokjesvorm met water en verdeel de fijngehakte kruiden over de vakjes. Op deze manier blijven de kruiden tot 6 maanden houdbaar.
Kruiden die wel geschikt zijn om in te vriezen zijn bijvoorbeeld koriander, basilicum, dille, peterselie, selderij, tijm, rozemarijn en oregano.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen.In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Bieslook kun je zowel droog als nat invriezen. Bij nat invriezen plaats je de fijngehakte bieslook in een schoongemaakte ijsblokjeshouder. Vul de vormen met water en plaats ze in de diepvriezer. Nat ingevroren bieslook blijft minstens een half jaar houdbaar.
Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen.Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Liever langer bewaren? Dan kun je verse rozemarijn ook invriezen. Was de kruiden eerst goed af, dep droog en snijd daarna de takjes grof. Ingevroren kun je rozemarijn tot één jaar bewaren.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen.
KRUIDEN NAT INVRIEZEN
Bij nat invriezen hak je de geplukte kruiden eerst fijn om ze daarna in een (schoongemaakte!)ijsblokjesvorm of muffinvorm te stoppen. Vul deze vorm vervolgens met water en zet hem in de vriezer. De kruiden blijven op deze manier minimaal een half jaar houdbaar.
Je kunt de teentjes beter rauw in een pot olijfolie bewaren, in de koelkast. Als je look wilt invriezen, plet of versnipper hem dan eerst, en vries de look in kleine porties in; wat je per keer denkt nodig te hebben.
Munt kan je gemakkelijk in vriezen. Dit doe je door de munt goed te wassen en deze daarna droog te deppen. Daarna plaats je deze in een gesloten plastic zakje in de vriezer. Je kan de munt dan ongeveer 12 maanden bewaren.
Verwijder alle blaadjes en leg deze in de ijsblokjesvorm tot deze bijna vol is. Giet er daarna water bij en druk voorzichtig de blaadjes onder water. Vries daarna het blokje water in. Achteraf kun je de blokjes uitdrukken en in een diepvrieszakje bewaren.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Was en snijd het kruid.
Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Bewaartips. Je kunt basilicum het best bewaren tussen de 13 en 17 graden en zo snel mogelijk gebruiken. Basilicum is gevoelig voor kou, dus leg het niet in de koelkast. Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen.
Meeste groenten laten zich goed invriezen, op een paar uitzonderingen na. Knoflook, paprika, rucola, uien, tomaten, Spaanse pepers en bladgroenten bevatten te veel vocht en zijn minder geschikt om in te vriezen.
Zet verse dragon in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Dragon blijft zo een paar dagen houdbaar. Ook kun je dragon invriezen door het fijn te knippen en het op een bord of plaat los in te vriezen. Doe de ingevroren dragon vervolgens in een zakje of bakje.
Bijvoorbeeld: basilicum, bonenkruid, dille, dragon, koriander, peterselie, munt en bieslook. Ingevroren kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar, daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur. Spoel de kruiden met water. Dep ze droog.
Hoe bewaar ik peterselie? Gemiddeld is peterselie vier dagen houdbaar in de koelkast en twee maanden in de vriezer. Zorg dat de peterselie in de koelkast vochtig blijft door bijvoorbeeld de steel en wortels in een glas water te zetten. Of wikkel een restje kruiden in velletjes vochtig tot nat keukenpapier.