De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
We schrijven hoe lang los als het verwijst naar de lengte van iets. Gaat het om de duur van iets, dan schrijven we hoelang aaneen.
Samenstellingen (woorden uit twee of meer zelfstandige naamwoorden) schrijf je altijd aan elkaar, zonder spaties dus. Het is bijvoorbeeld autoverzekering en niet auto verzekering. Ook langere woorden schrijf je aan elkaar, tenzij er verwarring ontstaat. Autoverzekeringspolis schrijf je dus ook gewoon aan elkaar.
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.
Wat is goed: aan elkaar of aanelkaar? En hoe zit het bijvoorbeeld met bij elkaar / bijelkaar en met elkaar / metelkaar? Goed zijn: aan elkaar, bij elkaar en met elkaar. Elkaar staat dus telkens los achter het voorzetsel.
koffieautomaat = de koffieautomaat zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [`kɔfiɑutomat] Verbuigingen: koffieauto|maten (meerv.)
vrije tijd | VRT Taal.
Als twee (of meer) woorden samen één nieuw woord vormen, heet dat een samenstelling. Zo kun je met rug en zak de samenstelling rugzak vormen. In het Nederlands kun je ontelbaar veel en in principe oneindig lange samenstellingen maken.
Het vragend voornaamwoord welk krijgt de vorm welke als het bij een de-woord of een meervoudig woord staat. Bij een enkelvoudig het-woord is welk de correcte vorm.
Samengestelde woorden met gelijkwaardige delen: hotel-restaurant, cultureel-maatschappelijk, joods-christelijk t.o.v. civielrechtelijk, populairwetenschappelijk.
face-to-facecontact.
De correcte spelling is tevoorschijn.
Tevoorschijn wordt als een eenheid beschouwd. Het woord komt alleen voor in de min of meer vaste combinaties met de werkwoorden komen (treden, kruipen, springen) en halen (brengen, roepen).
Is het stagelopen of stage lopen? De juiste spelling is stage lopen, met een spatie. Hoewel het in de praktijk vaak aan elkaar wordt geschreven, is er geen enkel naslagwerk dat stagelopen als één woord vermeldt. Ook de vervoegde vormen zijn met een spatie.
De spelling van niet()waar is afhankelijk van de betekenis. Niet waar wordt in twee woorden geschreven als het gaat om het tegendeel van (wel) waar. Het wordt gebruikt om de juistheid van een uitspraak te ontkennen.
Woordgroepen zijn combinaties van woorden die bij elkaar horen in een grammaticaal verband (bijvoorbeeld in een zin) maar niet één woord vormen. Tussen de delen van een woordgroep komt een spatie. Voorbeelden: een knappe man, lange treinritten, het groene gras.
Volgens de Dikke Van Dale is weggeweest het voltooid deelwoord van wegwezen. Dat werkwoord ken ik vooral als gebiedende wijs in de betekenis 'hoepel op'. Maar het heeft volgens het woordenboek een complete vervoeging, al is die bijna identiek aan die van (weg) zijn. Dus: ik ben/was weg, wij zijn/waren weg enzovoorts.
In een juridische of wetenschappelijke context is het soms nodig om elke twijfel over de betekenis van of uit te sluiten. In zulke gevallen kunt u door het gebruik van en/of expliciet maken dat de betekenis 'en' wel degelijk van toepassing kan zijn. Een nevenschikking met en/of betekent 'of x, of y, of x en y'.
Standaardtaal is door middel van.
('s) Morgen(s) betekent het eerste deel van de dag. ('s) Ochtend(s) betekent morgen.
Vooral in de kustregio vallen enkele buien. Later ontstaan stapelwolken en neemt ook landinwaarts de buienkans toe. Toch zal het vooral droog zijn. Bij een zwakke tot matige noordwestenwind wordt het 16 graden.
Als te veel 'meer dan nodig' betekent, schrijf je de woorden los. Je schrijft teveel aan elkaar als het een zelfstandig naamwoord is: het teveel of een teveel. Handig om te onthouden. Als je 'de', 'het' of 'een' voor het woord kunt zetten (en het dus een zelfstandig naamwoord is), schrijf je het woord aan elkaar.
Als midden in niet met een zelfstandig naamwoord of met er gecombineerd wordt, schrijven we de combinatie in één woord. Middenin is dan een bijwoord van plaats. De motor is middenin gemonteerd.
de politieagent|e
politieagentes (meerv.) een persoon die belast is met de handhaving van de openbare orde en veiligheid.