Naan (Dari voor “brood”, in het Nederlands ook wel – dubbelop – naanbrood genoemd) is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. De naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal en Zuid-Azië. In sommige talen wordt het nan genoemd.
De naam komt van het Perzische woord voor brood . Naan werd oorspronkelijk in twee versies gemaakt aan het keizerlijk hof in Delhi: naan-e-tunuk (licht brood) en naan-e-tanuri (gebakken op de stenen muren van een tandooroven). Het bestaat uit witte bloem, gist, eieren, melk, zout en suiker, gebakken in een tandooroven.
In het Engels noemen velen naan ‘naanbrood’. Dat is echter een overbodige term, aangezien naan is afgeleid van het Perzische woord ‘non’, dat brood betekent . Volgens een geleerde is naan voortgekomen uit de oude Perzische praktijk van het bakken van platbrood op hete kiezelstenen (1).
woord waarmee je een persoon aanduidt
`, `Mijn naam is voluit Leopold, maar iedereen noemt me Leo. ` Het mag geen naam hebben.
Unieke babynamen zijn namen die niet vaak voorkomen of die nét even anders zijn geschreven. Houd jij wel van anders zijn dan de rest, maar kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dit zijn 40 mooie unieke jongensnamen en meisjesnamen én hoe je ze kan vinden.
Het Perzische woord nān 'brood' wordt in het Midden-Perzisch getuigd als n'n 'brood, voedsel', dat van Iraanse oorsprong is en verwant is aan Parthische ngn, Koerdische nan, Balochi nagan, Sogdian nγn- en Pashto nəγan ' brood'. Naan is mogelijk afkomstig van brood dat in het oude Perzië op hete kiezelstenen werd gebakken .
De oorsprong ervan wordt betwist: sommigen zeggen dat de creatie ervan het resultaat was van een experiment na de komst van gist uit Egypte, maar velen geloven dat de gist is uitgevonden door de Mughals en de Perzen – en de naam is afkomstig van het Perzische woord voor 'voedsel'.
variabel zelfstandig naamwoord. Naan of naanbrood is een soort brood dat in een groot, rond, plat stuk wordt geleverd en meestal bij Indiaas eten wordt gegeten.
Naan betekent in het oud-Perzisch brood, en duidt in Iran op elk soort brood. Het Naan-brood dat in alle Indiase restaurants van over de hele wereld wordt geserveerd, is waarschijnlijk uitgevonden tussen India en Pakistan .
Is naanbrood gezond? Hoewel het meer vet en calorieën bevat dan pitabroodje, is naan een qua voedingswaarde rijk en smaakvol brood . Naan bevat veel vezels en is een goede bron van ijzer, B-vitamines en niacine. Naan kan met mate in een gezond dieet worden opgenomen.
De nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die inheems is in de oerwouden van Indonesië, Maleisië, India, Sri Lanka, Vietnam, Suriname, en de Filipijnen.
naan (meervoud naans ) Een soort rond, plat brood gebakken in een tandoor, populair in de Zuid- en Centraal-Aziatische keuken.
naan: “ nahn,” /nɑn/
Naan, dat meer dan 2500 jaar geleden ontstond, vindt zijn oorsprong in het oude Iran of Perzië , waar het woord ‘naan’ verwees naar brood gebakken op hete kiezelstenen.
In tegenstelling tot de Big Plain Naan of het Big Garlic and Coriander Naan Bread, is Peshwari Naan Bread gezoet en vormt het de perfecte bijgerecht als het gaat om pittigere gerechten. Peshwari Naan Bread kan een mengsel van rozijnen, amandelen, kokosnoot en ander zoet fruit bevatten.
De volgende dag kun je er een bruschetta van maken met bijvoorbeeld wat knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde) ham en (gesmolten) kaas 8 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Je kunt (overgebleven) naanbrood invriezen.Doe dat gelijk nadat het brood is afgekoeld.
Hoe eet je Naan? Naan is een zacht platbrood dat vaak als lepel wordt gebruikt om curry's, stoofschotels en andere gerechten op te scheppen en te eten . Scheur kleine stukjes brood af, houd ze met één hand tussen je vingers en gebruik deze om kleine stukjes voedsel op te rapen, en stop dan het hele stuk in je mond.
Peshwari Naan (of Peshawari Naan) is een gerezen brood, gevuld met gedroogde kokosnoot, rozijnen (of rozijnen), pistachenoten en amandelen. Het komt oorspronkelijk uit de stad Peshawar in Pakistan .
Naan is een traditioneel Indiaas brood wat vaak geserveerd wordt bij een curry of soep. Heerlijk om mee te dippen!
Hoe smaakt Naan? Naan heeft de milde en licht nootachtige smaak van een klassiek gewoon platbrood, maar met een vleugje melkachtigheid en een pittige smaak . Vaak wordt het aan het einde geborsteld met warme boter voor een rijkere afdronk.
Naast Astrid en Bella zijn andere namen die mooi betekenen in de Amerikaanse Top 1000 Alana, Beau, Bonnie, Ingrid, Jamal, Jolie, Memphis en Zain . Andere intrigerende namen die mooi betekenen zijn Mika, Nomi, Callista en Rumi.
De term "Naan" komt van het Perzische woord 'n'n' dat betrekking heeft op brood. Het verscheen voor het eerst in de Engelse literatuur in 1780 in een reisverslag van William Tooke. In andere talen, zoals het Turks, Oezbeeks, Oeigoers en Kazachs, worden flatbreads geschreven als 'nan' .