Alcohol als basisbehoefte Bier en wijn was tot de 18e eeuw, toen schoon drinkwater ruimer beschikbaar kwam, veel veiliger dan water. Gebruik werd dus aangeraden. Tegen alcohol werd toen heel anders aangekeken. Het was in feite een basisbehoefte.
In de Middeleeuwen dronk jong en oud volop bier, naar verluidt wel zo'n 300 liter per persoon per jaar. Het was een voedzaam alternatief voor water dat vaak niet schoon genoeg was om te drinken. Het alcoholpercentage van het bier voor kinderen en armen was lager en stond bekend als 'dun bier' of 'scherbier'.
Het bevatte nauwelijks alcohol en smaakte waarschijnlijk vrij zuur. Men dronk bier als alternatief voor water dat toen gehaald werd uit sloten en grachten. Dit water bevatte veel bacteriën en leidde tot ziektes. Het aantal bierbrouwerijen steeg in deze tijd gestaag.
Bier bevat uiteraard veel water, maar het diuretische effect van alcohol zorgt er onder de meeste omstandigheden voor dat de hydratatie negatief wordt beïnvloed.
De mensen op het platteland dronken gewoon het water uit de rivieren en meren. Als ze daarvan te ver weg woonden haalden ze water uit een put. In de steden werd in die tijd het water uit een gracht gehaald. Het probleem was dat die rivieren en grachten ook als riool werden gebruikt.
Oude dorpen, steden en dorpen bevonden zich in de buurt van zoetwaterbronnen zoals rivieren, meren en oases. Daarnaast bouwden mensen vaak reservoirs en tanks om regenwater te verzamelen.
"Daar hebben we veel aanwijzingen voor. Men dronk veel bier omdat het een hogere status had. Vooral mannen deden dat, vrouwen en kinderen dronken water." Bierhistoricus Roel Mulder vertelt dat in de steden zo'n 300 liter per persoon per jaar werd gedronken.
Wordt bier drinken beschouwd als waterinname? Hoewel bier een aanzienlijke hoeveelheid water bevat , bevat het ook alcohol, wat een diureticum is. Dit betekent dat het drinken van bier daadwerkelijk kan leiden tot uitdroging als het niet in evenwicht wordt gebracht met het drinken van water.
Het is belangrijk op te merken dat deze schattingen gemiddelden zijn en dat het werkelijke waterverbruik kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en voorkeuren van jou als hobby bier brouwer. Het waterverbruik op een gemiddelde brouwdag zal ongeveer uitkomen op 10 liter water wat 1 liter bier oplevert.
Dus… hydrateert bier je? Nu je alle gezondheidsvoordelen van bier kent, gaan we terug naar het "nee". Nee, bier hydrateert je niet . Het kan zelfs gevaarlijk zijn om bier of een andere drank te drinken in de zon, bij warm weer of na het beoefenen van actieve sporten, niet omdat het bier is, maar omdat het alcohol is.
De rijken kozen overigens liever voor wijn. Voor de mensen uit de middenklasse was bier het betaalbaardere alternatief, dat op dagelijkse basis werd gedronken. Vooral mannen waren niet vies van een biertje. Vrouwen en kinderen dronken water.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Bier was centraal in het vroegmoderne leven, met arbeiders die wel 15 pinten per dag dronken, wat historici deed veronderstellen dat hun drams zwakker waren dan de onze vandaag de dag . Maar nieuw onderzoek suggereert dat ze wel eens 5% ABV hadden kunnen hebben.
De Islam stelt dat elke vorm van beneveling 'haram' (=slecht voor lichaam en ziel) is. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.
Voedingsstoffen. Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.
Bier bestaat voor 93% uit water.
Water is een onmisbaar ingrediënt van jouw favoriete Coca‑Cola drankje. Frisdrank bestaat namelijk voor ongeveer 90 procent uit water.
Water is het hoofdingrediënt en is goed voor 93% van het gewicht van bier . Het niveau van opgelost bicarbonaat beïnvloedt de uiteindelijke smaak van bier. Vanwege de minerale eigenschappen van het water in elke regio, waren specifieke gebieden oorspronkelijk de enige producenten van bepaalde soorten bier, elk herkenbaar aan regionale kenmerken.
Ook al werd het zwak gebrouwen van gerst, bier was destijds een calorierijke drank die een dubbele taak had voor arbeiders en boeren die dorst hadden en behoefte hadden aan energie . Uiteindelijk zou het nog steeds duurder zijn geweest om te drinken dan water.
Uit het onderzoek blijkt dat dranken met een lage alcoholconcentratie een ‘verwaarloosbaar diuretisch effect’ hebben wanneer ze worden geconsumeerd in een staat van door inspanning veroorzaakte uitdroging, wat betekent dat hydrateren met water of een bier met een laag alcoholpercentage (~2% ABV) effectief hetzelfde is .
Hoewel er mondelinge tradities, medische gebruiken en voedingspraktijken bestaan die wijzen op een combinatie van positieve en negatieve percepties van water, was het middeleeuwse Europa overwegend ruraal van karakter. Hierdoor was toegang via nabijgelegen putten, rivieren en meren gebruikelijker en dus haalbaar voor het gewone volk.
Geen alcoholvrij onder de 18 jaar
Deze afspraak is gemaakt omdat de consumptie van alcoholvrij bier mogelijk een negatief effect kan hebben op minderjarigen: ze wennen aan de smaak van bier en beginnen hierdoor sneller met het drinken van alcoholhoudend bier.
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd.
Klein bier werd 's ochtends gedronken om mensen brandstof te geven voor de dag die voor hen lag, vergelijkbaar met hoe we tegenwoordig een energiereep of een kom ontbijtgranen eten voordat we naar ons werk gaan! Het werd gedronken door mannen, vrouwen en zelfs kinderen .