Een Italiaan eet per jaar gemiddeld 30 kg pasta en 44 pizza's; internationale pizzaketens steken met 23.600 verkooppunten in 86 landen McDonalds naar de kroon. Pizza is bekendste artikel uit Italië en het woord komt nu in bijna alle talen voor.
60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week.
Alleen al in Italie worden dagelijks zo'n 5 miljoen pizza's sfornati, in de oven gebakken. Italie telt zo'n 63.000 pizzeria's - hieronder bevinden zich zowel restaurants alsook bedrijven waar je pizza al taglio, pizzapunten, kunt kopen maar ook de pizzeria's voor trasporto a domicilio, thuisbezorging.
In Italië wordt er het meest pizza gegeten.De Italianen hebben lekker en goedkope pizZa's. De Italianen eten per hoofd jaarlijks zo'n 25 kg 'pasta secca', gedroogde pasta. Men kent in Italië bijna 300 verschillende soorten pasta.
Koken & EtenDe van oorsprong Italiaanse pizza is wereldwijd razend populair. Ook in Nederland houden we ervan: maar liefst 94 procent van de Nederlanders eet graag pizza. Dat meldt een bezorgdienst naar aanleiding van Pizzadag, die fans wereldwijd morgen vieren.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
Niet alleen dit. Italianen kunnen (bijna) elke dag pasta bereiden omdat ze meestal lichte pastasauzen gebruiken; denk niet dat we elke dag pasta maken met uitgebreide sauzen die rijk zijn aan ingrediënten en calorieën.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De pizza margherita blijkt onveranderd de grote favoriet. Deze eenvoudige klassieker staat maar liefst vijf keer in de top tien van meest populaire pizza's op het platform. Vooral in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven is de margherita geliefd.
De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong. In de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die het maakten werden pizzaioli genoemd.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week. Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta.
Meestal van 8 tot 14 uur. 's Middags is het vaak moeilijk om iemand te bereiken. Op nationale en regionale feestdagen zijn veel winkels, bedrijven en banken gesloten.
In Italië zijn goede tafelmanieren van groot belang. Een aantal zaken die je in gedachten moet houden: Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot.
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
Het gezondst is een pizza met groenten of maak een bewuste keuze in onze bodems. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Pizza is een typisch Italiaans gerecht.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza. Bier is minder gevoelig dan wijn voor bijvoorbeeld het zuur van tomaat of vet van kaas. De meeste (rode) wijnen kunnen daar niet goed mee uit de voeten.
Een lokaal biertje kost gemiddeld €2,10, een pizza kost gemiddeld €6,00 en een hoofdgerecht in een restaurant kost gemiddeld €18,80. In de grote, toeristische steden liggen de prijzen hoger dan in de kleine dorpen.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).