Hoeveelheid eiwit in magere kwark:12,6 gram. in 1 schaaltje (150 gram)
Hoeveelheid eiwit in kwark:
11,2 gram. in 1 schaaltje (150 gram)
Er zitten 177 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) kwark. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kwark'?
Om elke maaltijd zo'n 20 gram eiwit te eten is lastig als je het uit één product moet halen. Maar een samengestelde maaltijd met groenten, granen en een klein stukje vis, vlees of peulvruchten levert je al snel voldoende eiwit op.
Zuivel als belangrijke bron voor eiwit
Een schaaltje yoghurt bevat zo'n 8 gram eiwit. Kwark zo'n 13 gram. Een product als skyr is met ruim 16 gram eiwit per schaaltje een heuse eiwitbom en scoort met gemak een A.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
· Magere kwark
Dan kun je gerust een hele bak van 500 gram eten als ontbijt. Dit geeft een verzadigd gevoel en de calorieen blijven beperkt. In een bak magere kwark van 500 gram zitten ongeveer 250 calorieën, waarvan 40 gram aan eiwitten. Is een hele bak te veel, neem dan de helft.
Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Velen weten waarschijnlijk al dat kwark een goede bron van eiwitten is en dat is erg goed! Het is namelijk een erg eenvoudig voedingsmiddel waar je gezond en lekker je ontbijt en tussendoortje mee kunt maken. Daarnaast is mooi meegenomen dat kwark nog eens veel eiwitten bevat.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, en voor sporters zijn ze van cruciaal belang voor spieropbouw, herstel en het behoud van spiermassa. Kwark is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Met een aanzienlijk hoog eiwitgehalte per portie helpt kwark sporters om hun dagelijkse eiwitbehoefte te halen.
,,Een proteïneshake is heel makkelijk, maar een flinke schaal kwark levert hetzelfde en het voordeel van kwark is dat daar ook nog andere stoffen in zitten, bijvoorbeeld calcium”, merkt Ockeloen op. ,,En als je er ook nog fruit aan toevoegt, krijg je ook meteen vitamines, mineralen en vezels binnen.
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw? Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
Een portie kwark, magere komt overeen met 150 gram.
Kies je nou beter voor magere, halfvolle of zelfs volle kwark? Volle zuivelproducten leveren wel meer calorieën, maar verzadigen ook meer waardoor je er langer op door kunt. Qua eiwitten zit je met halfvolle kwark het beste.
Eiwitten: melk, kwark
Melk en kwark zijn een goede bron van eiwitten en doordat de porties niet te groot zijn, ligt het ook niet zwaar op de maag. Je hebt eiwitten nodig voor het sporten omdat je spieren grotendeels zijn opgebouwd uit eiwitten.
Ook bevat kwark van nature verschillende vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12. Calcium draagt bij tot de instandhouding van normale botten en de spieren. Een sterk duo dus. Ook zie je dat kwark bomvol eiwitten zit.
Zuivelproducten zijn, naast erg gezond, goed voor een betere nachtrust. Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
De meest eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen op een rij. Kipfilet – kan op brood, maar ook bij de avondmaaltijd. Bevat zo'n 23 gram eiwit per 100 gram. Eieren – lekker als ontbijt, lunch of ook bij het diner.