Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak.
Pectine zorgt ervoor dat de jam dik genoeg wordt: Pectine zit van zichzelf al in de vrucht en zorgt voor de binding bij het kookproces. De hoeveelheid is bij elke vrucht verschillend. Deze vruchten bevatten van zichzelf veel pectine: pruimen, appels, peren, sinaasappels, citroenen en aalbessen.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Jam te dun? Breng dan de jam opnieuw aan de kook, voeg wat geleipoeder toe en doe de jam weer in potten.
De mengverhouding tussen fruit en suiker is 1:1, op die manier krijgt de jam de juiste dikte. Als je een minder zoete jam wilt maken kan je deze verhouding aanpassen en een beetje maïzena gebruiken om de jam dikker te maken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago.Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Gemalen havermout: Gemalen havermout kan worden gebruikt als vervanging voor maizena in sommige recepten, vooral in hartige gerechten. Het kan helpen bij het binden en verdikken van sauzen en stoofschotels. Gebruik 1 eetlepel gemalen havermout voor elke eetlepel maizena die in het recept wordt gevraagd.
Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel. Ook voor pectinepoeder geldt: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Als de potten gevuld zijn, laat je de confituur helemaal afkoelen. Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht in de pot kan tussen de pot en het deksel naar buiten. Bokalen met een rubber- en klemsluiting laat je gewoon rechtop afkoelen.
Gebruik liefst rijp fruit voor de allerbeste smaak. Werk je confituur af met een scheutje citroensap. Waarom? Citroen geeft je confituur een frisse fruitsmaak, een vastere textuur en voorkomt dat het fruit verkleurt.
Zo doe je het:
Schep met een houten lepel een klein beetje van de hete confituur op het deksel van de confituurpot (of op een ander schaaltje). Wacht drie tellen. Als de confituur meteen stolt, is hij klaar om in de pot gegoten te worden.
Confituur die te lang kookt, kan “kapot” koken. De bindende werking van pectine en suiker kookt dan stuk, waardoor confituur weer lopend wordt. Tegelijk moet het fruit wel lang genoeg pruttelen om de pectine en suiker de kans te geven hun werk te doen.
' Alle confituren, geleien en konfijten worden in open, koperen ketels bereid. De kooktijd in een koperen ketel is kort, zodat de smaak van de vruchten en groenten beter bewaard blijft.
Zet een schoteltje in de diepvries of onder in de koelkast en laat goed koud worden. Doe wat jam op het koude schoteltje als je denkt dat de jam dik genoeg is. Laat minimaal 1 minuut afkoelen. Het mengsel moet stollen tot een bolle druppel.
Zelf jam maken in 3 stappen
Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.
TIP 10: CONFITUUR ONDERSTEBOVEN AFKOELEN
Laat ze minstens 5 minuten ondersteboven staan nadat je ze gevuld had. Je kan ze ook ondersteboven volledig laten afkoelen. Op deze manier worden de bokalen vacuüm afgesloten wat voor langere houdbaarheid van de confituur zorgt.
Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.
Weg met schuim
Het schuim dat zich vormt op de confituur is zeker niet ongezond of gevaarlijk, maar het bevat wel de onzuiverheden van het fruit en de suiker. Als je de schuim in de pot laat, zal je confituur minder lang goed blijven. Gebruik een schuimspaan en schep het schuim eruit.
Jampotten of potten met schroefdeksel
Glazen potten met schroefdeksel of jampotten kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker.
Gooi de inhoud niet meteen weg of begin opnieuw met koken. Soms duurt het langer voordat een jam of gelei geleert. Laat potten rustig staan en controleer de dikte 3 dagen na de kooktijd. Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook.
Pectine wordt gevormd in een zuur milieu en bij verhitting met suiker tot een gelei en wordt daarvoor gebruikt als een verdikkingsmiddel.
Geleisuiker bestaat meestal uit kristalsuiker vermengd met pectine, een natuurlijk verdikkingsmiddel dat wordt gewonnen uit fruit.
Het nadeel van bloem ten opzichte van maizena is dat het langer duurt voor de saus indikt. Ook moet je bloem altijd goed laten doorkoken zodat je de saus veilig kunt eten. Kook de soep of saus na de toevoeging van bloem altijd minstens 5 minuten.
Ieder bindmiddel heeft z'n voor- en nadelen. Over het algemeen bindt zetmeel uit worteldelen (aardappel, tapioca, arrowroot) op een lagere temperatuur dan tarwebloem of maïszetmeel. Laatstgenoemde geven ook een melkachtige, blinde binding terwijl arrowroot, aardappelzetmeel en tapioca een heldere binding geven.
Plantaardig bindmiddel uit de pijlwortelplant. Voor het binden van soep, sauzen, jams en desserts. Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) ook wel baking soda genoemd kan zowel in het huishouden als voor in-en uitwendige verzorging gebruikt worden. Staat o.a. bekend om bacterie dodende werking.