Hoe smaakt het? Los van die kleine smaakverschillen heeft vinho verde over het algemeen een lichte, frisse, een beetje citrusachtige smaak. Hier kennen we vooral de witte vinho verdes, maar in Portugal drinken ze ook rode vinho verde.
De smaak van de wijn is mild, fruitig en toegankelijk. Vaak zijn de wijnen ook licht mousserend. Door het hoge zuurgehalte zijn ze zeer fris in de mond, wat ze uitermate geschikt maken als dorstlesser in de zomer! Lekker als aperitief, of bij lichte maaltijden als salades of vis, schaal- en schelpdieren.
De beste Vinho Verdes worden gemaakt van de aanzienlijk later geoogste Alvarinho druif, in de sub-regio Moncão. Dit levert prachtige volle witte wijnen op met tropische fruitsmaken en een mooie zuurgraad.
Vinho Verde is een bekende, grote wijnregio in het noordwesten van Portugal. Het ligt in de provincie Minho tussen Porto en de Spaanse grens. Sinds 1908 heeft de streek een DOC-keurmerk, wat een kwaliteitsgarantie biedt. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heeft Vinho Verde een koel en regenachtig klimaat.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Er wordt blauwe kleurstof – uit de blauwe druiven – geïsoleerd (E163 ) en vervolgens toegevoegd aan de witte Chardonnay wijn. Om de kleur van de wijn zo lekker chemisch te houden, wordt de wijn ook nog ontzuurd. Zuren zijn namelijk van invloed op de kleur van de wijn.
De wijngaarden van de Vinho Verde DOC regio strekken zich uit over de groene heuvels van de Costa Verde in het noordwesten van Portugal. Uit deze regio komt een friszure wijn met dezelfde naam: vinho verde.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Vinho verde ligt in het Rios Minho gebied in het noodwesten van Portugal en strekt zich uit van de rivier de Douro tot aan de rivier de Minho, die de grens met Spanje vormt. Qua oppervlakte is het één van de grootste DOC gebieden van Portugal. En ook de noordelijkste.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Bacalhau is een hartig Portugees gerecht met gerookte vis. Meestal stokvis of kabeljauw. Daar kun je het beste een droge witte wijn bij serveren met voldoende body en goede zuren. Een witte Portugees is aan te bevelen.
Groene wijn? Groen staat voor de Portugezen voor de jongheid van de druiven waarmee de wijn wordt geproduceerd. De druiven zijn dus 'groen' (onrijp) en worden zonder schil gebruikt voor het maken van de witte wijnen. De wijn zelf is daarom licht van kleur.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
De wijn is meestal droog. De zuren in de Riesling uit de Elzas zijn over het algemeen wat ronder dan die je in Duitsland vindt. Dankzij lange en droge zomers en een diverse bodem kenmerken citrus, steenfruit een floraal karakter en zelfs een beetje kruidigheid de Riesling uit de Elzas.
De Prädikatsweine worden onderverdeeld in verschillende, verplichte categorieën: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese. De druiven van Kabinett hebben de minste suikers bij de oogst en Trockenbeerenauslese de meeste. Je zou dus denken dat Spätlese altijd zoeter is dan Kabinett.
Douro is één van de oudste wijngebieden ter wereld met een beschermde herkomstbenaming. Het wijngebied ligt langs de rivier de Douro, beginnend bij de stad Regua en eindigend bij de Spaanse grens. Onofficieel valt het gebied in drie subgebieden uiteen; Baixo Corgo, de Cima Corgo en de Douro-Superior.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
'Heel erg fris en fruitig', zo is de smaak van Hugo te omschrijven. Hugo is een licht-alcoholische drank met 100% natuurlijke ingrediënten. Er komen geen smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen aan te pas. De drank is gemaakt op basis van vlierbloesemsiroop, bruiswater, mousserende wijn en munt.
Hugo is officieel een cocktail. Het is een beroemd aperitief afkomstig uit het Bolzano in het Italiaanse Zuid-Tirol. Overal in deze regionen kent men Hugo en staat het trots op de drankenkaart. Ze mixen het zelf, met spumante uit de regio.
Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
De smaak van Barolo
Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma's van leer, drop, rozen en truffel naar voren.
Het Barolo gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, genaamd de Langhe, een heuvelachtig gebied even ten zuiden van het stadje Alba. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een laat rijpende druif. De naamgeving komt waarschijnlijk van het woord Nebbia, dat mist betekent.