Veel daken in Nederland zijn voorzien van een laag vilt of bitumen. Dit is in principe natuurlijk prima, maar het zijn niet de beste materialen om direct kunstgras op te installeren. Zeker bij het op maat snijden van het kunstgras ontstaat het gevaar dat je in de dakbedekking snijdt, met alle gevolgen van dien.
Kunstgras op een plat dak is een mooie oplossing en kan direct op het dak geplaatst worden. Het gewicht is zo laag dat het vrijwel op ieder dak past. Doordat ons kunstgras is voorzien van UV-filters zal het niet verkleuren door zonlicht. Kortom, kunstgras is een uitstekende oplossing voor een gezellig groen dak.
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat.
Het kan, doch heeft het aanleggen van kunstgras op een roofing een speciale zorg nodig. Het is een delicate klus omdat de EPDM niet beschadigt mag worden. Het kunstgras op een roofing moet wel goed vast liggen omdat er vaak meer wind staat op die plaatsen. Hierbij is het niet gelijk welke lijm er gebruikt wordt.
Alvast de belangrijkste punten voor een kunstgras ondergrond: Vlak en egaal; Goed aantrillen en egaliseren. Waterdoorlatend; Zorgen voor een goede afwatering en dat er geen water blijft staan bij regen. Onze voorkeur heeft een ondergrond van betongranulaat 0-4 van minimaal 5 cm dik.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Wanneer u kiest voor kunstgras in de tuin, vormt de combinatie van zand en ketelzand de perfecte ondergrond. Het zandbed, afgewerkt met het ketelzand, zorgt namelijk voor een goede afwatering en stabiliteit. Dit zijn juist de twee factoren die essentieel zijn voor een goede installatie en het behoud van uw kunstgras.
Voor het aanleggen van een terras op een plat dak is een stedenbouwkundige vergunning vereist. Deze vergunning laat toe de integratie van het project in zijn omgeving te controleren, alsook zijn impact op de buurt en zijn conformiteit met de geldende reglementering.
Kun je kunstgras op je dakterras of balkon aanleggen? Ja, kunstgras kan zeker op een balkon gelegd worden. Kunstgras kan zowel op een balkon als op een terras gebruikt worden. Aangezien er geen echt gras kan groeien, zorg je door kunstgras te kopen er toch voor dat je balkon er groen uitziet!
Net als echt gras heeft kunstgras een geluidsisolerende werking. Bovendien kunt u met de juiste opbouw zorgen voor thermische isolatie. Hierdoor bespaart u op de stookkosten.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Kunstgras in de tuin
Kunstgras kan in de tuin op verschillende soorten ondergrond geplaatst worden, maar het is niet goed om het direct op zwarte aarde te leggen: het is namelijk veel moeilijker om zwarte aarde egaal te krijgen. Bovendien voert zwarte aarde het water minder goed af dan zand.
De meest voorkomende manier van het vastzetten van kunstgras is met behulp van kunstgrashaken. Kunstgrashaken plaats je langs de randen van het kunstgras de grond in. Dit doe je nadat het kunstgras op de juiste plek ligt. Onze experts adviseren om een kunstgrashaak om de 100 centimeter in de grond te plaatsen.
Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras. Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien. Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten.
Na meer dan 26 kunstgras soorten getest te hebben zijn wij ervan overtuigt dat het Egrass RAINBOW Kunstgras momenteel de beste geteste optie van 2022 is. Het kunstgras is bovendien kind- en diervriendelijk. Bij de vervaardiging is gebruik gemaakt van PE als gras en PP als gekrulde ondergrond.
Voor het creëren van een dakterras heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De grootte heeft daar verder geen invloed op, zoals bij een aanbouw het geval kan zijn. Het dakterras moet namelijk aan voorwaarden voldoen zodat de gemeente zeker weet dat het dakterras veilig is en binnen het bestemmingsplan past.
Het aanleggen van verharde constructies, opritten, overwelvingen en terrassen is vergunningsplichtig. Ook kunstgras en kiezels worden beschouwd als verharding, omdat dit essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verhindert. Het plaatsen ervan is dus ook vergunningsplichtig.
Zorg dat u de grond waar het kunstgras op komt te liggen ongeveer 8 cm diep uitgraaft. Denk ook aan de plek waar de kantopsluiting komt te liggen. Dit is een afscheiding die ervoor zal zorgen dat het kunstgras en de ondergrond op zijn plaats blijft en het kunstgras niet in contact komt met onkruid.
Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat. Gebruik een rubberen hamer om de pinnen stevig in de grond vast te slaan.
Eén ding is wel zeker: zwarte grond is niet geschikt voor kunstgras! Deze aarde is verteerbaar waardoor de ondergrond in de loop der tijd zal verzakken en uw kunstgras tuin niet meer strak ligt.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Een harde bezem is het ideale voorwerp om jouw kunstgras meer volume te geven. Door tegen de vezelrichting in te borstelen zorg je ervoor dat de vezels weer rechtop komen te staan. Ook zal het gras hierna weer zachter aanvoelen.
Is zilverzand geschikt voor kunstgras? Bijna ieder kunstgras moet worden ingestrooid met zand. Zilverzand is hier een goede optie voor. Door de fijne structuur van het zilverzand, worden de vezels van de kunstgrasmat niet beschadigd.