Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee glazen. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
De maximale hoeveelheid alcohol dat gemeten mag worden bij een controle is dan 88 UGL ofwel 0,2 promille. Dat is dus in de regel slechts één glas alcoholische drank. Bij ervaren bestuurders ligt deze grens op 220 UGL, aldus 0,5 promille wat logischerwijs uitkomt op twee glazen alcoholische drank.
Vaak wordt het alcoholpromillage in ugl weergegeven. In een gemiddeld glas alcoholische drank zit 10 ug alcohol. De rest van de vloeistof in je drankje bepaalt het totale volume en het alcoholgehalte. Zo is het alcoholpercentage van bier ongeveer 5%: 10 mL alcohol in 200 mL bier.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee glazen. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille.
Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Bij een promillage tussen 0,8 en 1,0 (alcoholgehalte vanaf 350 tot 435 ug/l) verlangt het CBR dat je de LEMA volgt. Voor beginnende bestuurders (korter dan 5 jaar je rijbewijs) is dit bij een promillage tussen de 0,5 en 0,8 (alcoholgehalte vanaf 220 tot 350 ug/l).
De term ugl wordt onder meer gebruikt door de politie om de hoeveelheid alcohol in de uitgeademde lucht van de bestuurder van een voertuig aan te geven. De gemeten waarde wordt gebruikt om te bepalen of een bestuurder te veel alcohol tot zich genomen heeft.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
Ugl Promille
Ug/l= uitslag na uitgeademde lucht. Promille= uitslag van bloedproef. Het alcoholgehalte in je adem mag niet hoger zijn dan 220 Ugl microgram per liter. Bij de beginnende bestuurder geldt een maximale alcohollimiet van 88 Ugl in de eerste vijf jaar van het rijbewijs.
Het rijbewijs kan niet zelf door het CBR worden ingevorderd. In de praktijk wordt het rijbewijs vaak door de politie op grond van artikel 130 WVW ingevorderd en naar het CBR doorgestuurd. Het CBR legt dan bijvoorbeeld een onderzoek naar de rijgeschiktheid vanwege alcohol of drugs op.
Eerst wordt u gevraagd om te blazen in een elektronisch ademtest-toestel oftewel een voorselectie apparaat. Dit geeft aan of u al dan niet strafbaar bent. Al wat u moet doen, is stevig en lang genoeg in het toestel blazen totdat de agent zegt dat u mag stoppen. Verschijnt er safe, dan is er niets aan de hand.
Blijkt uit de blaastest of uit uw gedrag dat u misschien te veel alcohol gebruikte? Dan brengt de politie u naar het politiebureau voor een ademanalyse. U moet dan opnieuw blazen in een beter apparaat. Het resultaat hiervan gebruikt de politie in uw zaak.
Eerst en vooral: je mag een bloed- of ademtest nooit weigeren. Als je het toch doet, dan wordt de test sowieso als positief beschouwd. Je riskeert in dat geval een boete voor alcoholintoxicatie én een boete voor de weigering op zich, die minstens 1.600 euro bedraagt en tot 16.000 euro kan oplopen.
Rijden onder invloed is een misdrijf waarvoor u een strafblad krijgt. U riskeert een gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van de derde categorie (€ dus maximaal 7.800,00). Als bijkomende straf kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen (artikel 176 Wegenverkeerswet).
Ben je een ervaren bestuurder en heb je je rijbewijs langer dan 5 jaar? Dan geldt er een limiet van 0,5 promille. Dit zijn ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur voor mannen. Bij vrouwen is dit iets minder dan 2 glazen, ongeveer 1,5 glas alcohol.
Wat betekent de uitslag? Een promillage van 0,5 betekent dat in 1 milliliter bloed 0,5 milligram alcohol zit. Bijvoorbeeld: een ervaren bestuurder mag deelnemen aan het verkeer met maximaal 0,5 promille (ca. 1 tot 2 glazen).