Risicomanagement hoeft niet te worden gezien als een doel op zich, of uitsluitend als een middel om sancties van een toezichthouder te voorkomen. Het brengt bovendien niet alleen risico's aan het licht, maar maakt ook inzichtelijk waar kansen liggen.
Waarom risicomanagement? Risk management biedt een organisatie de mogelijkheid om snel te anticiperen op risico's. Door op voorhand risico's van cliënten, leveranciers en samenwerkingspartners in kaart te brengen kunnen financiële of juridische gevolgen voorkomen worden.
Ja, in veel branches is het inmiddels wettelijk verplicht om een goed risicobeleid te implementeren. Is dit (nog) niet het geval, dan is het wel raadzaam om zeker een risicobeleid op te stellen.
Risicomanagement is bedoeld om risico's beter te beheersen, door de kans van het optreden van risico's vast te stellen, de gevolgen ervan te bepalen en de benodigde maatregelen in kaart te brengen om de gevolgen - waar mogelijk en indien wenselijk - te beperken. Dit geschiedt op basis van risicoanalyses.
Daarnaast zijn er de algemene modellen, raamwerken, standaarden en methoden. In Nederland worden voor risicomanagement bijvoorbeeld COSO, ISO, INK, Lean Six Sigma, COBIT, IRM, ALARM, Management_of_Risk en RISMAN benut.
Iedere gemeente en provincie brengt de risico's op zijn grondgebied in kaart. Op basis van deze analyse nemen ze aangepaste maatregelen, leggen ze veiligheidsnormen op of werken ze noodplannen uit.
Bij kwetsbare ouderen komen bepaalde gezondheidsrisico's vaker voor. Het is dus belangrijk de gezondheid van de cliënt goed in de gaten te houden. De meest voorkomende gezondheidsrisico's zijn: huidletsel, ondervoeding/overgewicht, vallen, problemen medicatiegebruik, depressie en incontinentie.
De risicoanalyse bestaat uit drie fasen: het identificeren van gevaren; het vaststellen en nader bepalen van risico's; het evalueren van risico's.
Risicomanagement is een middel om op een gestructureerde manier risico's in kaart te brengen, te evalueren en – door er pro-actief mee om te gaan – beter te beheersen. De organisatie inventariseert risico's en de gevolgen van de risico's en verbindt er maatregelen aan.
Het COSO-ERM-model uit 2004 is een risicomanagementmodel waarmee je de relaties tussen risicocategorieën kunt identificeren om te bepalen in hoeverre een organisatie controle heeft over de situatie, oftewel in control is. Op basis van dit model kun je aanbevelingen doen om het risicomanagement te verbeteren.
Met een risicoanalyse breng je de interne en/of externe risicofactoren van een bedrijf, organisatie of bepaald project in kaart. Hierbij stel je per bedreiging vast hoe groot de kans is dat het risico werkelijkheid wordt en welke consequenties dat zou hebben voor het bedrijf of project.
Het uitvoeren van een risicoanalyse heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is natuurlijk het verkrijgen van inzicht in de bedreigingen, kwetsbaarheden en de gevolgen daarvan voor de organisatie. Daarnaast wordt er nagedacht over de mogelijk te treffen en te verbeteren beheersmaatregelen.
De directie van een instelling stelt in principe protocollen vast in overleg met of na overleg tussen opdrachtgever(s) (arts) en opdrachtnemer(s) (verpleegkundige).
Goede risicosignalering vraagt om observatievaardigheden, communicatieve vaardigheden én om zorginhoudelijke kennis over ziektebeelden, symptomen, gevolgen en (gezondheids)risico's. Bovendien moeten medewerkers op de hoogte zijn van de juiste interventies.
Veiligheid voor de patiënt
In de gezondheidszorg kunnen patiënten onbedoeld lichamelijke en/of psychische schade oplopen door fouten van hulpverleners. Of door tekortkomingen van het zorgsysteem. Patiëntveiligheid staat hoog op de agenda van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Vaak worden ze door elkaar gebruikt, terwijl er wel een verschil is. Wat is eigenlijk de betekenis van beide termen? Een gevaar is een constante; Een risico is de kans dat een gevaar zich openbaart maal het effect.
Een risicoanalyse uitvoeren, is wettelijk verplicht – ze vormt de basis van uw dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS).
Risicostrategie; met behulp van de risicostrategieën wordt aangegeven hoe met bepaalde risico's wordt omgegaan.