Door rechtop te zitten en een actieve houding aan te nemen komt er meer zuurstof vrij in je bloed en voel je je actiever. Rechtop zitten is dus essentieel voor een ergonomisch verantwoorde zithouding waardoor je de gehele dag comfortabel kan werken.
Langdurig zitten vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van lage rugpijn. Een alternatief bij kantoorwerk is om te gaan staan, maar ook bij langdurig staan is er een associatie gevonden met lage rugpijn. De intradiscale druk is bij zitten en staan nagenoeg gelijk.
Met een onjuiste houding kan het tillen van spullen of het zitten in die overvolle bus of trein stukken lastiger worden. Je spieren moeten dan namelijk vele malen harder werken om je overeind te houden dan wanneer je de juiste houding aanneemt. Ook kan dit leiden tot stijve en minder flexibele spieren.
Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte. De lage rugsteun van je stoel moet net boven je broeksriem uit komen. Steun met je schouders tegen de rugleuning. Vermijd vooroverbuigen en leun lichtjes achterover.
Een goede werkhouding is erg belangrijk om verschillende gezondheidsklachten op het werk te voorkomen. Wanneer je niet rechtop zit, kunnen er bijvoorbeeld rugklachten optreden. Veel mensen werken onbewust in een verkeerde houding.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen. Ook kunnen extreme houdingen (waarbij de uiterste gewrichtsstand wordt ingenomen) zorgen voor spanning op pezen, banden en spieren.
Ergonomie speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Door te zorgen voor een ergonomische werkomgeving kunnen zorgmedewerkers veiliger en gezonder werken, wat leidt tot minder werkgerelateerde klachten en een lager ziekteverzuim.
De voordelen van staand werken
Je hart pompt meer bloed naar je hersenen als je staat. En dat heeft als resultaat dat je hersenen actiever zijn. Je voelt je dus minder snel slaperig en presteert beter. Ons lichaam is niet gemaakt om lang achter elkaar te zitten.
Een veel voorkomende oorzaak van rugpijn is een slechte zithouding. De pijn en de klachten zijn te wijten aan de onnatuurlijke houding die het lichaam aanneemt als u verkeerd zit. De wervelkolom wordt namelijk uit zijn natuurlijke houding gebracht waardoor – na verloop van tijd – rugpijn ontstaat.
De eerste maanden
Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Problemen die zich dan kunnen voordoen zijn: spierpijn of last van gewrichten, zenuw/aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan etc. Al met al reden genoeg om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding.
Bij een goede houding is je ruggengraat uitgelijnd en gebalanceerd. Zo worden je botten op de juiste manier ondersteund en functioneren je spieren en banden soepeltjes. Een correcte houding is wanneer je je beide voeten recht onder de heupen plaatst (staand) of beide voeten stevig op de grond staan (zittend).
Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op. Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Overgewicht en obesitas zijn belangrijke veroorzakers van rugpijn. Als je te zwaar bent, heeft je wervelkolom meer te dragen. Doordat je wervelkolom extra gewicht moet tillen, ontstaan vervolgens pijnklachten aan je rug.
Te veel en te lang zitten
De gewrichten en spieren van de wervelkolom worden gewoonweg te weinig gebruikt, waardoor rugpijn tijdens het zitten ontstaat. Het is belangrijk om regelmatig op te staan, en niet de hele dag te blijven zitten.
Als in uw slaappositie uw lichaam niet optimaal ondersteund wordt, komt uw ruggengraat onder druk te staan. Dat zorgt ervoor dat uw rug en nek niet voldoende kunnen ontspannen, wat resulteert in verhoogde spierspanning, nachtelijke rugpijn, een verstoorde nachtrust en zelfs wakker worden met rugpijn.
De botten in het skelet worden door pezen en banden bijeengehouden. De botten vormen met het kraakbeen, gewrichten en spieren het spier-skeletstelsel. In het spierstelsel zorgen de spieren en banden met de gewrichten en botten ervoor, dat je je lichaam kunt bewegen.
Het skelet geeft steun, vorm en stevigheid aan het lichaam. Het skelet beschermt de inwendige organen, zoals de schedel de hersenen, de ruggenwervels het ruggenmerg en de borstkas het hart en de longen. De botten van het skelet bieden aanhechtingsplaatsen voor de spieren.
Ergonomie zorgt ervoor dat de veiligheid en de gezondheid van werknemers gewaarborgd worden. Door een ergonomische werkomgeving zullen werkfouten en ziekteverzuim verminderen en plezier in het werk samen met productiviteit bevorderen.