Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Je hebt ongeveer 20 minuten plezier van een kauwgom, maar de natuur heeft 20 jaar of meer nodig om het weer af te breken. Hoe lang precies, dat hangt af van de samenstelling van de kauwgom.
Het klokhuis van een appel kost ongeveer 2 tot 8 weken. Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn.
Als we de items indelen naar soort materiaal dan tellen we: 793x van Plastic: blijft oneindig lang liggen. 131 x van Metaal; blijft minimaal 50 jaar liggen. 48x van Hout/ Karton/ Papier; blijft minimaal 6 maanden liggen. 31x van Glas; blijft oneindig liggen.
Bananen- en sinaasappelschillen kunnen zelfs tot wel twee jaar blijven liggen.
Ook een bananenschil blijft nog aardig lang circuleren in de natuur. Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plasticsoep' verergeren.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Metalen blikje: 1,5 - 50 jaar. Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar. Plastic zak: 10 - 20 jaar.
Vergaan met die banaan
Een bananenschil bevat namelijk veel cellulose; dit is een stof die lastig afbreekbaar is voor de micro-organismen in de natuur. Daarom kan het afbraakproces van een bananenschil wel zo'n 2 jaar duren, afhankelijk van de ondergrond en natuuromstandigheden.
Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
Op straat uitgespuugde kauwgom draagt bij aan de plasticvervuiling en aan de plasticsoep omdat het ingrediënten bevat die nooit afbreken. Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.
Tijdens het malen lossen alleen de toegevoegde smaak- en geurstoffen van de kauwgum op. Wat overblijft, zijn hardnekkige plastics die uiteindelijk wel degraderen in de natuur, maar nooit helemaal verdwijnen. Zo is kauwgom mede verantwoordelijk voor de toename aan schadelijke microplastics in de natuur.
Niet zomaar al het afval uit de keuken mag in de gft-bak. Etensresten, schillen, jus, bakvet, theezakjes, koffiepads en notendoppen of eierschalen bijvoorbeeld wel. Maar verpakkingen, kaaskorsten, frituurvet en olie, kauwgom en koffiecups niet.
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed.Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Het klokhuis van een appel wordt het snelst afgebroken - tussen de twee tot acht weken - de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil kan tot wel twee jaar duren.
Het klinkt misschien vreemd, maar als je fruitafval in de natuur gooit, veroorzaak je zwerfvuil. Hoewel organisch afval minder schadelijk is dan pakweg plastic of sigarettenpeuken, duurt het toch even voor het afval volledig afgebroken is. Een klokhuis van de appel krimpt het snelst.
Tijdens de hele luierperiode zorgen wegwerpluiers voor zo'n 1.000 kilo afval, of een zak restafval per week. Het duurt 200 tot 500 jaar voor een wegwerpluier vergaat. Nochtans wordt hij maar enkele uren gedragen. Een herbruikbare luier kan tot 200 keer gebruikt worden.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan.
Hoeveel blikjes gaat het om? In Nederland worden er circa 2,5 miljard blikjes per jaar op de markt gebracht. Veruit het grootste deel hiervan is gemaakt van aluminium. Jaarlijks belanden er zo'n 150 miljoen blikjes bij het zwerfafval.
Voorkom rimpels
Een banaan bevat verschillende vitamines en mineralen die je huid jong houden en rimpels helpen voorkomen. Pureer een bananenschil, breng het goedje aan op je huid aan en laat dit 20 minuten z'n werk doen.
Karton verteert zoals gezegd vlot indien het vochtig is. Maar zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt is het de laatste jaren soms weken tot enkele maanden droog. Zelfs als je het karton hebt afgedekt met een dikke mulchlaag, kan zowel de mulch als het karton opdrogen en lange periode onveranderd blijven liggen.
Afbraaktijden zijn sterk afhankelijk van het soort plastic. Een PET-fles zou 450 jaar aanwezig blijven in de oceaan, een nylon visdraad zelfs 600 jaar.