Hüttenkäse Original is van nature rijk aan eiwitten: maar liefst 12,3 gram eiwit per 100 gram. Proteïnen zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam en dragen bij aan het herstel van je spieren na sport. Daarbij bevat onze cottage cheese slechts 3,9% vet. Daarmee is Hüttenkäse lager in vet dan andere ongerijpte kazen.
Hüttenkäse is met stip op één de slankste kaas en bevat zelfs minder calorieën dan “Slankie” smeerkaas (132 calorieën per 100 gram). Dat kaas zoveel calorieën bevat is eigenlijk zonde. Het bevat namelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, selenium en vitamine B12.
Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.
Kan ik Danone Cottage Cheese in warme gerechten verwerken? Vast en zeker! Met Danone Cottage Cheese kan je heerlijk koken, het is bijvoorbeeld ideaal voor lasagnes of gevulde courgettes. Onder inspiratie vind je tal van recepten, voor koude én warme gerechten.
Wat is hüttenkäse? Hüttenkäse, of cottage cheese, is een kwarkachtige kaassoort die wordt gemaakt van wrongel (massa van samengeklonterde eiwitten uit melk). Deze wrongel heeft men laten uitlekken, maar het is niet geperst. Hierdoor blijft er nog wat melkwei in de kaas over en is de kaas smeerbaar.
Als kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak.
Als je hüttenkäse in de koelkast bewaart, dan kun je de geopende verpakking zo'n vier dagen bewaren. Bij een gesloten verpakking kun je je het beste houden aan het bewaaradvies en de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak staat hier dan ook “na openen beperkt houdbaar”.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Hüttenkäse is een gezonde topper onder de zuivelproducten: Het zit vol goede voedingsstoffen. Het bevat aanzienlijk minder zout en vet dan andere kazen. Er zitten meer eiwitten in dan in kwark, yoghurt en melk.
Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel. Eventueel kun je ook zelf vegan ricotta maken, zoals deze vegan roomkaas voor de borrel.
Recepten met cottage cheese
Probeer dan bijvoorbeeld eens plakjes komkommer met hüttenkäse, of maak bijvoorbeeld courgetterolletjes met een vulling van cottage cheese en kruiden. Ook als dressing in een salade kan cottage cheese een heerlijk frisse smaak geven! En wil je een zoete snack wat eiwitrijker maken?
Hüttenkäse en cottagecheese zijn twee benamingen voor hetzelfde product. Net als roomkaas en kwark is het een verse kaas die bij de productie geen rijping ondergaat. Het heeft het meeste weg van kwark, omdat de methode van productie bij beide producten ook veel op elkaar lijkt.
Hüttenkäse (18 kcal voor 20 gram)
Hüttenkäse is een cottage cheese: een van de meest pure vormen van verse kaas. En deze heel jonge kaas bevat heel weinig vet (3,9%) en levert dus relatief weinig calorieën.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Een portie hüttenkase (cottage) komt overeen met 30 gram.
De smaak van hüttenkäse lijkt trouwens wel een beetje op die van ricotta: de kaas is korrelig en heeft een frisse smaak. Die korrel heeft te maken met de manier waarop de kaas wordt gemaakt.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
"Hüttenkäse is een Duitse merknaam. Het is echter van herkomst een Deens product. (Men noemt het in Denemarken echter hytteost”. ) Veel diëten maken gebruik van het product hüttenkäse.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
HOE LANG KAN IK HEKS'NKAAS® BEWAREN ALS IK DE VERPAKKING HEB GEOPEND? Een product HEKS'NKAAS® is ongeopend in de koelkast beneden 7 graden tenminste houdbaar tot de datum die op de verpakking is geprint. Eenmaal geopend dien je het product binnen enkele dagen te gebruiken.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.