Een paar druppels is genoeg om je vaat schoon te krijgen dus dat bespaart geld! Zet de vaat op de juiste volgorde: eerst de glazen en het bestek, dan de borden en op het laatst de potten en pannen.
In warm water gaat alles sneller dan in koud water. In ijs staan de waterdeeltjes helemaal stil, dan kan je onmogelijk afwassen. Bij 100 graden Celsius gaan de waterdeeltjes zo snel dat ze uit je afwasteiltje verdwijnen en waterdamp worden, dan kan je ook niet afwassen, je zou je handen verbranden.
Het is het zeep dat de vaat werkelijk schoon krijgt en de aanwezige vervuiling verwijderd. Als je net een vettige gefrituurde maaltijd naar binnen hebt gewerkt, of een olierijke indiaanse curry, dan is afwasmiddel werkelijk een redder in nood.
Je moet met zo heet mogelijk water de afwas doen
Maar in sommige gevallen kun je borden beter afspoelen met koud water. Eten dat veel zetmeel bevat als rijst en aardappelen gaan van warm water alleen nog maar meer plakken en kun je dus beter laten weken of afspoelen met koud water.
Hoewel je koud water kunt gebruiken, vooral als je de vaat daarna met bleekmiddel of kwik hebt ontsmet, wil je je lievelingsgerechten een of twee keer met heet water afwassen. Doe hetzelfde als de vaat te lang in de koelkast heeft gestaan of als je de vaat hebt laten staan, zodat je die later nog eens kunt afwassen.
Afwassen doe je elke dag! Als je niet in het bezit bent van een vaatwasser is het een dagelijks terugkerende bezigheid. Tenzij je natuurlijk geen enkel probleem hebt met een overvol aanrecht.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Hoofdprogramma. Het hoofdprogramma wast de vaat normaliter tot ongeveer een uur op een vaste temperatuur. Het automatische programma daarentegen kan zowel de lengte van het programma als de temperatuur aanpassen aan de vuilheid van de vaat.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Dit kost het per draaibeurt
Een gemiddelde vaatwasbeurt kost je zo'n €0,25. Dit lijkt misschien niet veel, maar in de meeste huishoudens draait de wasmachine toch wel gauw elke dag, vooral bij de grotere gezinnen. Dit is bij elkaar toch al snel €1,75 per week en dus zo'n €7,50 per maand.
Wanneer je in de badkamer zeepresten wil verwijderen, is het niet zo slim om allesreiniger te gebruiken, aangezien dit schoonmaakmiddel ook van zeep wordt gemaakt. Je kunt daarom beter gaan voor een mengsel van afwasmiddel en bakpoeder, of een speciale tegelreiniger.
Het beste alternatief voor afwasmiddel
Een beetje baking soda en water. Meng tachtig gram baking soda met een paar eetlepels water tot een gladde pasta, et voilà: je kunt aan de slag. Het poeder neemt vet heel goed op, waardoor je vuile vaat echt schoon wordt.
Warmte van het water
Veel vaatwassers wassen op 70 tot 95 graden. Dit is voor een afwas eigenlijk overbodig, want met 40 graden wordt de vaat ook goed schoon. Alleen als de vaat is aangekoekt kan het nodig zijn om water met een hogere temperatuur te gebruiken.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
De duur van een standaard (hoofd)programma is ongeveer 1,5 uur. Een eco programma duurt langer, gemiddeld ongeveer 2,5 tot wel 4 uur. Dit heeft te maken met het feit dat het water minder warm is en er minder water gebruikt wordt.
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Voorspoelen is niet echt nodig als je de etensresten vooraf een beetje wegveegt. Zo bespaar je meteen 22% water en 5% energie.
Vaatwassers worden steeds zuiniger. Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.