Jean Grey wordt gezien als een van de sterkste mutanten die er is. Haar kracht overtreft die van veel andere mutanten met telekinetische of telepathische gaven, inclusief Professor X.
Timely Comics
Goodman was voorheen uitgever van pulp-tijdschriften, met name Western. Timely's eerste publicatie, Marvel Comics #1 (Oktober 1939), bevatte het eerste verhaal waarin de superheld Human Torch te zien was, evenals de schurk Namor the Sub-Mariner.
Magno-kryptoniet werkt als een enorm sterke magneet op alles wat van Krypton afkomstig is. De aantrekkingskracht van het kryptoniet is zo sterk dat zelfs Superman zich er niet tegen kan verzetten.
Metropolis is een fictieve stad uit de strips van DC Comics. De stad is vooral bekend als de thuisstad van de superheld Superman. Metropolis werd voor het eerst bij naam genoemd in Action Comics #16, in 1939.
Lois Joanne Lane-Kent is een personage uit de Superman-strips van DC Comics. Ze werd bedacht door Jerry Siegel en Joe Shuster, en maakte haar debuut in Action Comics #1 (1938).
Loïs Lane werd in 1984 door Monique, haar toenmalige vriend Tijn Touber en door Evert Abbing opgericht. De band is genoemd naar de stripfiguur Lois Lane, de vriendin van Superman.
Bekende voorbeelden van metropolen zijn Londen, Parijs, Tokio, Shanghai en New York. De aanduiding metropool en wereldstad worden synoniem aan elkaar gebruikt. Metropolen zijn stedelijke gebieden met meer dan 1 miljoen inwoners.
Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau.
De Friezen zijn een trots volk, ze zijn vaak koppig en standvastig (blijven bij hun ideeën). Zo worden Friezen vaak omschreven. Ook zijn ze vaak blond van haarkleur, hebben ze vaak een lichte oogkleur en zijn ze lang van gestalte.
Vermoedelijk vestigden de Cananefaten zich in een gebied waar al Frisii woonden, mogelijk door Romeinse invloed. De eerste schriftelijke bronnen die beschrijvingen geven van Friesland en zijn bewoners dateren uit de 1e eeuw na Christus.
De oorspronkelijke Friese taal wordt aangeduid als Oudfries. Deze taal werd gesproken in de periode van ca. 1100 tot 1575. Er zijn uit deze periode Oudfriese teksten uit het gebied van het hedendaagse Friesland, Groningen en Oost-Friesland, voornamelijk wetsteksten en notariële acten, bekend.
Fryslân. Op 1 januari 1997 werd de officiële naam van de provincie door de Friese Provinciale Staten veranderd van 'Friesland' in 'Fryslân'.
Fries en Nederlands zijn de officiële talen in de provincie Fryslân. Friese burgers hebben het recht om hun eigen taal (Nederlands of Fries) te gebruiken. Bijvoorbeeld in de rechtszaal of in contact met de gemeente. Dat staat in de Wet gebruik Friese taal.
Vermoedelijk vestigden de Cananefaten zich in een gebied waar al Frisii woonden, mogelijk door Romeinse invloed. De eerste schriftelijke bronnen die beschrijvingen geven van Friesland en zijn bewoners dateren uit de 1e eeuw na Christus.
Fryslân. Op 1 januari 1997 werd de officiële naam van de provincie door de Friese Provinciale Staten veranderd van 'Friesland' in 'Fryslân'.
Het Westerlauwers Fries wordt geschreven met het Latijnse schrift, maar het Fries heeft maar 24 letters terwijl het klassiek Latijnse alfabet er 26 heeft. De Q en de X worden in de hedendaagse spelling van het Fries niet gebruikt. In Friese woordenboeken komen de I en de Y op dezelfde plaats.
Het Vlaams woordenboek » ammezeert uch.
Het is een positieve en liefkozende omschrijving voor een “brokje energie”, een “spring-in 't veld”, een kind waarbij je ogen op je rug moet hebben, een lieve vrouwelijke rakker.
Benaming voor een vogel, soms ook bepaaldelijk voor een kanarievogel. Zoowel in de algemeene als in de kindertaal.
Algemeen wordt aangenomen dat de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) de eerste was die Sinterklaas uit Spanje liet komen. Volgens hem was Sinterklaas de "Bisschop van Spanje". Schenkman introduceerde ook de knecht die later Zwarte Piet zou gaan heten, en de stoomboot waarmee hij naar Nederland kwam.
De roetpiet, roetveegpiet of schoorsteenpiet is een variant van Zwarte Piet die Sinterklaas begeleidt bij het sinterklaasfeest in Nederland en België. Zijn gezicht is voorzien van vegen van roet afkomstig van het roet in schoorstenen waar de piet doorheen moet om cadeaus af te leveren.
Als hoofddeksel dient een baret met veer. Soms draagt Zwarte Piet een jutezak mee met de cadeaus en het snoepgoed.
In de Nederlanden zet men vanaf ten minste de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond.
Rudolph is een rendier met een grote rode neus, die 's nachts licht blijkt te geven. Hij is om deze reden een buitenbeentje bij de andere rendieren.