Coronaire dominantie wordt bepaald door de coronair arterie van waaruit de posterior descenderende arterie (PDA), of posterior interventriculaire arterie ontspringt. In ongeveer 88% van de gevallen is dit de rechter coronair arterie (RCA) en is er dus sprake van een rechts dominante coronaire circulatie.
De term coronaire dominantie wordt in de literatuur gedefinieerd als de coronaire arterie die bloed voorziet aan de posterieure interventriculaire arterie (PIA) en minstens één van de posterolaterale takken.
Deze varianten hebben allemaal te maken met de termen, links-, rechts- en codominant hart. Er moet namelijk aan de posterieure zijde van het hart een aftakking zijn die aan de achterkant richting de apex gaat. Als deze aftakking uit de rechter coronair komt, noemen we het een rechts dominant hart.
De rechter kransslagader voorziet vrijwel de gehele rechterkamer, de rechterboezem, een deel van de linkerboezem en linkerkamer en een deel van het kamertussenschot van bloed. Bij ongeveer twee derde van de mensen voorziet de rechterkransslagader ook de sinusknoop en de atrioventriculaire knoop.
In de haarvaten worden zuurstof en afvalstoffen uitgewisseld. De medische term voor een kransslagader is coronair arterie. De twee kransslagaders zijn de Linker Coronair Arterie en de Rechter Coronair Arterie, meestal afgekort tot LCA en RCA.
De longslagader vervoert zuurstofarm bloed van het hart naar je longen.Ook moet het hart zuurstofrijk bloed krijgen en afvalstoffen afvoeren. Dat wordt gedaan door hartaders en hartslagaders. Deze noemen we ook wel kransslagaders en kransaders, omdat ze als een krans om het hart heen liggen.
linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen. linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond. rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen.
Linkerkamer = werkpaardje
De linkerkamer is het werkpaardje en heeft daardoor een dikkere spierwand dan de rechterkamer of de boezems. Als de linkerkamer zijn pompkracht verliest, komt de stroom van zuurstofrijk bloed tot stilstand.
Bij een STEMI is er sprake van transmurale ischemie door een acuut afgesloten coronairarterie, terwijl er bij een non-STEMI geen transmurale ischemie is, maar een belangrijke stenose of een instabiele plaque zonder volledige occlusie van de coronairarterie.
De linkerkamer moet het hardst werken.Deze kamer pompt het zuurstofrijke bloed namelijk het hele lichaam rond. Daarom is de wand van de linkerkamer ook gespierder en dus dikker dan dat van de rechterkamer. De rechterkamer pompt het zuurstofarme bloed naar de longen.
De slagader die de ramus descendens posterior van bloed voorziet, is de dominante kransslagader. Als deze ramus descendens posterior een tak is van de rechterkransslagader (85%), is het systeem rechtsdominant is.
Er zijn twee kransslagaders. De linker kransslagader is de grootste en voorziet ook het grootste deel van de hartspier van zuurstof. De rechter kransslagader is een stuk minder lang en voorziet een klein(er) deel van de rechter hartspier van voedsel en zuurstof. Een gezonde kransslagader is van levensbelang.
Een hartinfarct, of myocard infarct, is een acute levensbedreigende aandoening van het hart.
Coronaire hartziekte wordt veroorzaakt door ophoping van vette, wasachtige afzettingen in de kransslagaders. Deze afzettingen bestaan uit cholesterol, calcium en andere stoffen in het bloed. Deze ophoping wordt "atherosclerotische plaque" of eenvoudigweg "plaque" genoemd.
d) 3-vatslijden = vernauwing in drie grote takken van de coronaire arteriën. e) LAD stenose = vernauwing in één van de grote takken van de linker coronaire arterie.
Ze ontspringen beide aan de linker harthelft uit de aorta, vlak boven de aortaklep. Er zijn twee grote kransslagaders: één aan de rechterkant (de rechter kransslagader of de RCA) en één aan de linkerkant (de linkerkransslagader of LCA). De kransslagader aan de linkerkant splitst in twee grote takken: de LAD en de CFX.
Je bloeddruk is lager dan 140/90. Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 140/90 gaat.
Na een hartinfarct wordt aangeraden minimaal 4 weken niet te werken. Deze periode kunt u goed gebruiken om te herstellen. Niet alleen lichamelijk herstellen, maar ook herstellen van een stressvolle en vaak emotionele periode.
Bij een type 2 AMI is er een dysbalans tussen zuurstof-aanvoer en -behoefte van het myocardium (2), dat veroorzaakt kan worden door onder andere coronaire spasmen, coronair endotheel dysfunctie, tachyaritmieën, bradyaritmieën, anemie, respiratoire insufficiëntie, hypotensie en ernstige hypertensie.
Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter uw ribben. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut. Per dag is dit ongeveer 7.000 liter, dat is een tankwagen vol.
De linker kamer is veel gespierder en groter dan de rechter kamer, omdat hij het bloed door het hele lichaam pompt. Tussen de boezems en ventrikels zijn hartkleppen aanwezig.
Dat het hart links zit, is simpelweg een resultaat van de manier waarop het groeit en vier ruimtes krijgt. Zo is het in onze genen geprogrammeerd. Mensen bij wie het hart aan de andere kant zit, hebben daar dan ook geen nadeel van. Bij ongeveer een op de twaalfduizend mensen is de plek van het hart gespiegeld.
De grote bloedsomloop loopt vanaf het hart door alle organen (behalve de longen) en weer terug naar het hart. De volgorde van de bloedsomloop: holle ader – rechterboezem – rechterkamer – longslagader – longhaarvaten – longader – linkerboezem – linkerkamer – aorta – (orgaan)slagader – (orgaan)haarvaten – (orgaan)ader-
De linker hartkamer pompt het bloed (via de aortaklep) naar de aorta waarna het naar alle organen wordt getransporteerd om aldaar zuurstof en voedingsstoffen af te geven.
In bloedvaten met een kleine totale diameter, zoals de aorta, zal het bloed snel stromen. In bloedvaten met een grote totale diameter zal het bloed langzaam stromen. De totale diameter van de haarvaten in een weefsel is groot. Daardoor stroomt het bloed langzaam.