In de zon drogen ze goed, maar ook de oven kan helpen. Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt.
Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren. Allereerst was je de pepers en snijd je de steeltjes eraf.
Let op dit kan wel een aantal weken/maanden duren, dat ligt aan de soort peper. Als je geen tijd hebt om te wachten tot je pepers droog zijn, kun je ze ook even in de oven of de magnetron zetten, dan versnel je het proces. De gedroogde pepers kun je het beste bewaren in een afgesloten pot of luchtdichte verpakking.
Chilipepers kan je perfect drogen om daarna te gebruiken in een salade, pasta of vis- of vleesgerecht. Leg de pepertjes op een goed geventileerde, warme plaats. Eens ze zijn uitgedroogd, bewaar je ze in een potje.
Heel of verpoederen. Gedroogde pepers kun je vaak goed verpoederen. Als de pepers hard zijn kun je ze opbreken en bijvoorbeeld met een koffiemolen vermalen. Op die manier kun je de gedroogde pepers ook goed verwerken in je eigen barbecue rubs of kruidenmix voor je Mexicaanse of Indiase gerechten.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Het droge van pepers is eigenlijk heel simpel. Maak met een mesje een kleine insnijding in elke verse peper. Zo verliest de peper sneller zijn vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Leg de pepers vervolgens op een bord met bakpapier en leg dit op een droge en warme plaats zodat ze kunnen drogen.
Pittige smaakmaker
Als je een rode peper wilt snijden, begin je bij de steelaanzet. Als deze verwijderd is kan je de pitjes verwijderen. Wil je de peper in ringetjes snijden, dan rol je hem in je handen en draai je hem om, waarbij de zaadjes eruit vallen. Nu kan je de rode peper snijden.
Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar. Na een jaar kan de knapperige smaak iets verminderen. Wanneer je de pepers uit de vriezer haalt spoel je ze even af met lauwwarm water en ze zijn klaar voor gebruik!
Was de pepers voor gebruik en verwijder het steeltje. Halveer ze met een mes in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd ze vervolgens in fijne reepjes. Tijdens het snijden van pepers is het dragen van keukenhandschoenen aan te raden.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
Oogsten: trek de peper van de plant, door het steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1 week goed. Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
De plant verlangt net als de paprika veel warmte en kan daarom maar het beste in een grote pot worden geteeld. Zaai de pepers vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank. Verspeen ze in afzonderlijke potten als ze ongeveer 10 cm lang zijn. Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe.
De scherpe smaak van pepers wordt veroorzaakt door een stof, het zogenaamde capsaïcine, dat zich vooral concentreerd in zaadlijsten en pitjes. Om deze reden is het (tenzij u een echt heet gerecht wilt) aan te raden de pitjes te verwijderen uit pepers.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
1. Koken met pepers. Prik tijdens het koken heel veel gaatjes in de peper en kook deze in zijn geheel met het gerecht mee. Het aroma wordt dan goed opgenomen, maar omdat je de peper er heel uit kunt halen, heb je geen last van de hete pitjes in het gerecht.
Wat is het? Gedroogde chilipepers zijn chilipepers gedroogd in de zon. Niks meer, niks minder (hoewel drogen in de oven, dehydrator of boven een vuurtje in principe ook mogelijk is). Het soort chilipeper en dus grootte en scherpte kan wel verschillen, maar daarover morgen meer in de post over chilipepers.
Gedroogd voedsel kunt u in gedroogde vorm eten zoals gedroogde appelschijfjes maar u kunt gedroogde appelschijfjes ook iets terug wellen voor het maken van bv een appelcake. De appelcake smaakt veel beter en is veel minder nat als u gedroogde appelschijfjes gebruikt.