U kunt op elk moment het kapitaal van uw langetermijnsparen opvragen. Als u dat doet vóór de inning van de anticipatieve heffing (belasting op het opgebouwde kapitaal, exclusief de eventuele winstdeelname), dan betaalt u meer belastingen.
Bij langetermijnsparen betaal je 10% eindbelasting op 60 jaar of na 10 jaar als je je contract sloot vanaf 55 jaar.
Wanneer je je pensioenspaargeld kan opvragen, hangt af van de spaarformule. Een pensioenspaarverzekering heeft een eindvervaldag, meestal je 65ste verjaardag. Je kan het beschikbare geld dan in één keer of in maandelijkse renten opvragen.
Door het wegvallen van de belastingvermindering van de woonbonus, is langetermijnsparen zeker interessant om nog fiscaal voordeel te doen. Ook in dit scenario kunt u jaarlijks het maximumbedrag van 2.390 euro storten en tot 30% belastingvoordeel krijgen.
Langetermijnsparen biedt je de mogelijkheid om via een levensverzekering een extra pensioenkapitaal op te bouwen. De formule wordt aangemoedigd door de overheid, die een fiscaal voordeel van 30 % toekent op de stortingen van het jaar. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen.
Langetermijnsparen doet u via een levensverzekeringscontract in tak 21 of tak 23 gedurende minimaal tien jaar. Om zo'n contract af te sluiten, moet u voldoen aan twee voorwaarden: u bent minstens 18 jaar.
Het maximum bedrag voor het langetermijnsparen is afhankelijk van uw beroepsinkomen en bedraagt maximaal 2.350 euro voor het jaar 2022. Het belastingsvoordeel uit het langetermijnsparen via een levensverzekering zal meestal beperkt zijn indien u een hypothecair krediet hebt lopen.
Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag 2350 euro.
P&V Langetermijnsparen is een levensverzekering bestaande uit een combinatie van een door de verzekeringsonderneming gegarandeerd rendement (Tak 21), EN/OF een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (Tak 23). Voor Tak 23 biedt P&V geen rendements- of kapitaalgarantie.
Voor het fiscaal stelstel van langetermijnsparen wordt de maximumpremie berekend in functie van het netto belastbaar beroepsinkomen. Voor het jaar 2021, bedraagt de maximumbijdrage € 176,40 + 6% van uw netto belastbaar beroepsinkomen, met een absolute bovengrens van € 2 350 (*).
Je kan jouw pensioensparen afkopen of opnemen, maar dat is niet aangeraden. De bedoeling van pensioensparen is dat je het gespaarde bedrag opneemt wanneer je op pensioen gaat. Indien je het bedrag toch vóór jouw pensioen wilt opnemen, zal dat bedrag fiscaal worden onderworpen aan een zwaar boetetarief.
Ja, u kunt uw bijeen gespaarde bedrag voor uw pensioen vervroegd opnemen. Soms leidt dat tot een belastingheffing van 33% in plaats van 8%. Twee voorbeelden wanneer u geen 33% moet betalen: Als uw contract begonnen is voor uw 55ste, en u het bedrag na uw 60ste verjaardag opneemt.
Geld uit je pensioenpot halen voor je pensioendatum wordt mogelijk, maar is het wenselijk? Pensioenspaarders kunnen vanaf januari volgend jaar eenmalig een deel van hun pensioengeld opnemen.
Voor pensioensparen is er geen premietaks. Plafonds: voor iedereen hetzelfde bij pensioensparen, ongeacht inkomen of beroep. Maar bij langetermijnsparen hangt de maximumpremie onder meer af van het belastbaar inkomen. De absolute bovengrens is 2.350 euro.
U heeft geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Voorbeeld: Mijnheer Janssens is 65 jaar geworden in september 2021. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022).
Het Tak 21-verzekeringscontract is een spaar- of beleggingsoplossing voor de middellange of lange termijn. Dit contract komt tot stand tussen een verzekeringnemer, een verzekerde, een begunstigde in geval van leven en een begunstigde in geval van overlijden.
De rechtspraak aanvaardt de fiscale aftrek van premies van een levensverzekering, op voorwaarde dat deze als waarborg dienen voor een beroepsmatig aangegane lening en dat de lening zonder de verzekering niet toegekend zou worden. In dat geval worden deze premies beschouwd als beroepskosten.
Wil u dus later volop blijven genieten van het leven, dan is langetermijnsparen een goed idee. Bovendien is langetermijnsparen meer dan sparen voor later. Het is ook een vorm van fiscaal sparen, wat betekent dat u onder voorwaarden elk jaar een belastingvermindering tot 30% (1) krijgt.
Het belastingvoordeel bestaat uit een belastingvermindering van 45 % op de volgende bedragen: Basisbedrag: 2560 euro (aanslagjaar 2023) Verhoging voor de eerste tien jaar: 850 euro. Verhoging voor de eerste tien jaar als je (op 1 januari na de ondertekening van je lening) minstens 3 kinderen ten laste hebt: 90 euro.
code 3353: premies die in aanmerkingen komen voor de gewestelijke belastingvermindering voor langetermijnsparen.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
Het rendement is laag
Hoewel pensioensparen vaak wordt voorgesteld als goede belegging, ligt het rendement laag: de afgelopen 10 jaar gaat het voor veel fondsen jaarlijks om iets minder dan 5%. Bij een jaarlijkse inflatie van 2% blijft er dus maar 3% aan “reële” koopkrachtstijging over.
Na het overlijden wordt het opgebouwde spaarkapitaal verdeeld onder de erfgenamen en/of begunstigden. Als de erflater spaarde via een pensioenspaarfonds, dan valt het gespaarde kapitaal binnen de nalatenschap en betalen de erfgenamen daar successierechten op.
Op je belastingaangifte vul je het gespaarde bedrag in onder code 1353 (de man of de oudste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben) of 2353 (de vrouw of de jongste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben). In bepaalde gevallen kun je de Vlaamse woonbonus combineren met federaal langetermijnsparen.