– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
Op het menu voor een Vata
Zoals soepen, curry's of havermoutpap. In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata veel kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember of kurkuma. Ook zijn bananen, avocado's, mango's en pruimen heel goed voor een Vata dosha.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
De thee werkt Vata-kalmerend, verwarmend en harmoniserend. Vata-thee werkt bijzonder weldadig bij zware mentale inspanning, 's avonds, op reis, of bij koud, winderig weer. Alle ingrediënten zijn afkomstig uit gecontroleerde biologische landbouw.
Als vata in evenwicht is, is een vata-type van nature doorgaans opgewekt, veerkrachtig, enthousiast, sprankelend, energiek, fantasierijk. Mensen met een vata-constitutie hebben het vermogen om snel informatie in zich op te nemen. Zij zijn heel gevoelig voor veranderingen in hun omgeving.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
De juiste gerechten: gekookte, vetarme, lichte maaltijden zijn ideaal. De juiste specerijen: bij het kruiden van hun voedsel moeten Kapha-types speciale aandacht besteden aan de smaken scherp, bitter en wrang of zuur. Passende specerijen zijn bijvoorbeeld peper en gember en Kapha-Churna.
Pak een leeg theezakje of thee-ei en doe daar een theelepeltje (of naar wens meer) van de geplette zaadjes in. Schenk kokend water in een mok en hang de thee er in. Drink zo heet mogelijk op – zonder je lippen te branden natuurlijk.
Ayurvedisch Groen Theeën. Een melange van groene thee en verwarmende specerijen, die het innerlijke vuur aanwakkeren, geïnspireerd door de Ayurveda. Samenstelling Groene thee, zoethout, fenegriek, kaneel, kardemom, gember, kruidnagel, peper.
Eet weinig zout en pas op met scherpe en zure smaken Eet afkoelend, weinig gekruid voedsel en niet te vet of gefrituurd. Drink koele dranken, geen ijskoud water, en kies voor milde kruidenthee, pepermunt, zoethout of koriander/komijnthee.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.
Met Komijn, Koriander en Venkel. Alle drie hebben ze een heilzame werking op je spijsverteringsorganen. Ze voeren een teveel aan hitte af, herstellen je vochtbalans, verminderen gasvorming en kalmeren je ingewanden. De thee is antiviraal en helpt tegen opvliegers en hormonale onbalans.
De thee is heel gemakkelijk zelf te maken. Neem gelijke delen komijn, koriander en venkel zaden. Doe ze in de vijzel en vijzel ze kort om de zaadjes te openen. Roer alles goed door elkaar en klaar is je thee.
Mensen die lijden aan diabetes en een hoog cholesterolgehalte hebben kunnen bijvoorbeeld dagelijks koriander thee zetten voor een positief effect. Koriander heeft ook een vocht afdrijvende werking op het lichaam. Dit is belangrijk voor de betere werking van de nieren.
Kapha – het structuurprincipe
geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur.
Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha's : Vata, Pitta en Kapha. Deze 3 dosha's zijn weer opgebouwd uit vijf elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha's heeft iedereen een dominerende dosha.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
De drie dosha's zijn: Vata – dosha van lucht- en ruimte-element. Pitta – dosha van het vuurelement. Kapha – dosha van water- en aarde-element.
In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.