Dat betekent dat je maag en je darmen langer bezig zijn het voedsel te verteren. Daardoor blijft in de loop van de middag het hongergevoel uit en voorkom je ongezond snacken of snoepen tussendoor. Warm lunchen is bovendien veel gevarieerder dan een broodlunch.
Niet geheel onbelangrijk zorgt een warme maaltijd over het algemeen voor meer verzadiging dan een koude maaltijd wat het eten beter (en langer) verteerbaar maakt. Een verzadigde maaltijd zorgt er ook voor dat u later op de dag geen trek meer heeft en niet onnodig snoept of behoeft heeft aan snacks.
Verwarmd eten heeft meer voordelen. Gekookt voedsel is bijvoorbeeld beter te verteren in ons lichaam. Ook ontdekte men dat je van gebakken vlees en vis veel minder vaak ziek wordt dan van rauw vlees. Door het bakken dood je namelijk de bacteriën die jou erg ziek kunnen maken.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Een gezonde lunch levert 350-550 kcal en bevat minimaal 75 gram groente. Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten. Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
Beter voor je spijsvertering
Dat warm ontbijten beter zou zijn voor je spijsvertering is niet helemaal onterecht. Volgens de diëtiste klopt het dat warm eten een thermisch effect heeft en het energieverbruik van het lichaam kan verhogen.
Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat 's avonds eten de vetopslag meer stimuleert. Het lichaam slaat calorieën op als vet, in plaats van ze te verbranden.
Je verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Een gezond gewicht krijgen of houden is makkelijker. Je eet in grote lijnen ook goed voor het milieu.
In Frankrijk eet men, behalve in Parijs, zijn diner (de warme maaltijd) gewoonlijk rond het middaguur. Ook in bepaalde regio's van België, Zwitserland en Québec wordt dîner nog steeds gebruikt om het middagmaal aan te duiden, het avondmaal wordt daar souper genoemd.
Warm eten in je koelkast? Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken. Om je warme eten nog sneller te laten afkoelen, kun je het in kleine porties verpakken.
Nederlanders eten geen vis omdat ze bang zijn zich in een graatje te verslikken. Een kwart van de Nederlanders vindt het ook niet fijn om de vis schoon te maken. Ook houden smaak en geur ons tegen om vis te bereiden.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Ontbijt: Havermoutpap van 250ml melk, 40g havermout, een banaan en een beetje kaneel. Lunch: Twee volkoren boterhammen met daarop een omelet van 2 eieren met veel groenten naar keuze. Warme maaltijd: Quinoa met rucola en Parmezaanse kaas. Tussendoor: Twee droge rijstwafels en een stuk fruit naar keuze.
warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan. alle dranken zijn toegestaan.