Als de verf van de ondergrond loslaat (schilfert), is dit veelal te wijten aan een niet of onvoldoende voorbehandelde ondergrond (vet, onvoldoende geschuurd, achtergebleven schuurstof enz.). Ook het schilderen op een vochtige ondergrond (condens na een koude nacht) kan leiden tot onthechting.
Afbladderende verf kun je het beste verwijderen met een verfkrabber. Verf dat afbladdert vraagt ook om aandacht van de ondergrond. Is de ondergrond wel goed gefixeerd? Zo niet, gebruik dan Sigmafix om de ondergrond ”vast te zetten”.
De adhesie tussen de verf en het muuroppervlak is te zwak waardoor de verf loskomt. Wordt de muur nat tijdens het droogproces (door een onverwachte regenbui, bijvoorbeeld), dan kan ook dit afbladderende verf veroorzaken. Denk eraan: een buitenmuur moet minstens 4 uur kunnen drogen voor een perfect resultaat.
Het afbladderen van verf is het proces waarbij verf plaatselijk in z'n geheel loslaat. Dit komt o.a. door spanning binnenin het verfsysteem of verandering van vorm van de ondergrond (door het weer bijvoorbeeld). Andere redenen zijn de vorming van vocht of gas of dat de verf is aangebracht op een te natte ondergrond.
Wanneer je afbladderende verf op de binnenmuren hebt moet deze altijd verwijderd worden voordat je weer kunt gaan schilderen. Steek de losse verf weg, repareer de oorzaak (lek, slechte ventilatie, optrekkend vocht) en werk de muur opnieuw al met muurverf.
Door te schuren zorg je ervoor dat de verf goed hecht. Maak de oude verflaag of het hout goed glad met schuurpapier en maak het hout daarna schoon. Als de ondergrond vochtig is, kan het water niet meer verdampen en zal dit leiden tot een verflaag die niet hecht. De ondergrond moet droog en vrij zijn van vuil en vet.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Altijd nat-in-nat werken
Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen.
Je kunt de strepen van de kwast of roller nog zien
Je bent helemaal trots op je net geverfde muur, maar als het is opgedroogd zie je ineens lelijke strepen. Balen! Om dit op te lossen kun je met een heel fijn schuurpapiertje over de vegen gaan. Veeg het stof er vervolgens af met een doekje en verf er nog eens overheen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de verf is niet goed genoeg is waarschijnlijk de meestvoorkomende. De overgang kan ook te groot zijn, van wit naar zwart of andersom. De verf kan ook te dun zijn voor een directe dekking.
De uitleg: gebrek aan zuurstof. Wanneer u dit probleem ervaart, is de kans groot dat er weekmakers in de kit zitten die oplosbaar zijn in terpentine. Een oplosmiddelhoudende verf kan in dat geval niet gebruikt worden om kit over te schilderen, want een oplosmiddelhoudende verf droogt meestal oxidatief op.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Je kan muren overigens perfect ontvetten met een scheutje dreft. Vervolgens raden we voor de meeste soorten ondergrond ook aan om de muren nog eens onder handen te nemen met water en wat ammoniak. Zo is al het vuil zeker verwijderd.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf! We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Er vanuit gaande dat je net als iedereen het liefste schildert met een verf die heel goed dekt en fijn aan te brengen is raden wij je aan om te kiezen voor verf van professionele kwaliteit zoals muurverf van Sikkens, Sigma of Wijzonol.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.