Een ontzetting is zwaarder dan een ontheffing, en meestal gebeurt dit niet vrijwillig. Net als bij ontheffing gaat het gezag bij een ontzetting meestal over naar een gezinsvoogdij-instelling. Ook hier gaat een kind in bijvoorbeeld een pleeggezin wonen, en raakt de ouder de beslissingsbevoegdheid kwijt.
Door ontzetting uit het ouderlijk gezag wordt de ouder het gezag over zijn of haar kind ontnomen. Vroeger stond dit bekend als iemand 'uit de ouderlijke macht ontzetten'. De ontzetting wordt op verzoek door de rechtbank uitgesproken wanneer dit in het belang van het kind noodzakelijk wordt geacht.
Als uw kind zonder uw toestemming door de andere ouder is meegenomen naar het buitenland, kan er sprake zijn van een internationale kinderontvoering. Dit is in Nederland een strafbaar feit. We spreken dan van een onttrekking aan het ouderlijk gezag.
Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.
Gezag terugkrijgen
U kunt de rechter vragen om u het gezag terug te geven. De problemen zijn bijvoorbeeld opgelost en u kunt weer voor uw kind zorgen. De rechter beslist of het in het belang van uw kind is dat u het gezag terugkrijgt.
De vader heeft als niet-gezagdragende ouder wettelijk het recht op informatie over belangrijke ontwikkelingen bij zijn kinderen en over hun opvoeding en verzorging. Als arts verstrekt u hem in beginsel alleen globale, feitelijke en belangrijke informatie over de behandeling van zijn kinderen.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap?Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Ouderlijk gezag aanvechten
Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ouders niet meer met elkaar overweg kunnen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als één van de ouders verslaafd is of een geestelijke stoornis heeft. Ook bij het voeren van verweer heb je een advocaat nodig.
Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden.Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind. Zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort.
Vanwege de belangen van de andere ouder, maar zeker ook vanwege de belangen van het kind die voorop moeten worden gesteld. Het verliezen van contact kan traumatische effecten hebben. Het onttrekken aan het ouderlijk gezag is reeds strafbaar volgens artikel 279 van het wetboek van strafrecht.
Willen u of uw (ex)partner niet meer beiden zorgen voor uw kind(eren)? Bijvoorbeeld na een scheiding of beëindiging van een relatie? Ga dan naar de rechtbank om het gezamenlijk ouderlijk gezag te beëindigen. Dit heet ook wel eenhoofdig gezag aanvragen.
Ouders die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, krijgen sinds 1 januari 2023 automatisch gezamenlijk gezag als de partner het kind erkent. Wilt u niet dat uw partner ook het gezag krijgt over uw kind, bepreek dat dan samen. Wordt u het niet eens, dan kunt u als moeder de erkenning weigeren.
Bij een ontzetting uit beroep of ambt wordt iemand de bevoegdheid ontzegd om een bepaald beroep of ambt voor een zekere periode uit te oefenen.
definitie : de ontzetting of vervallenverklaring is de bijkomende straf opgelegd door de rechter waarbij die aan de veroordeelde het recht wordt ontnomen bepaalde burgerlijke en/of politieke rechten uit te oefenen wettelijke basis art.
U kunt gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. De biologische moeder moet hier toestemming voor geven. Geeft zij geen toestemming?Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechter.
Wilt u een uittreksel uit het gezagsregister ontvangen? Dan kunt u dit aanvragen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als u wilt aantonen wie ouderlijk gezag heeft over uw kind.
Voogdij en gezag
Gezag betekent dat er zorg wordt gedragen voor de verzorging en opvoeding van een minderjarig kind. Gezag, uitgeoefend door een ouder, heet ouderlijk gezag. Voogdij is gezag dat wordt uitgeoefend door een ander dan de ouders.
Pas als je kind 18 wordt, heb je geen gezag meer. Om gezag aan te vragen heb je de toestemming van moeder nodig. Wil zij hier niet aan meewerken, dan kun je het gezag ook afdwingen via de rechter.
Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.
Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.
Als je ex-partner niet meewerkt kun je een mediator vragen ter bemiddeling. Lukt dat ook niet? Dan kan een volgende stap zijn om een advocaat in te schakelen. Maar let op: het inschakelen van een advocaat kan de relatie tussen jou en je ex-partner verder verslechteren.
Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Minimale omgangsregeling
Wanneer er geen bijzonderheden zijn, dan wordt een regeling van om-de-week een weekend (vrijdag-zondag) en (2)wekelijks een vaste dag doordeweeks doorgaans als minimum gezien. Je bent als ouder verplicht om het contact met de andere ouder te bevorderen.
Voor de procedures Verzoek gezag en Verzoek meerderjarigheidsverklaring bij de rechter moet u griffierechten betalen. De griffierechten bedragen € 314.