Wat opvalt: Venezuela staat met een ruwe olievoorraad van 300,9 miljard vaten bovenaan. Toch een hard gelach. Kijkend naar de huidige situatie in het land dat bijna dagelijks het nieuws haalt vanwege de humanitaire ramp die daar gaande is. Veel olie betekent niet automatisch veel poen verdienen zullen we maar zeggen.
Een groot deel van de olie in Nederland bevindt zich in het Schoonebeek-veld in Drenthe. Tussen 1996 en 2011 heeft de olieproductie hier stilgelegen. Winning was niet meer rendabel, maar inmiddels weer wel. De NAM gebruikt nu hoogrendementspompen om de olie naar boven te brengen.
De grootste olievelden liggen in het Midden-Oosten en het grootste gasveld in Rusland. In Saoedi-Arabië ligt een olieveld dat 70 kilometer lang is en 30 kilometer breed. In 1928 is hier voor het eerst olie gevonden. Je begrijpt dat dit land wat betreft de olieproductie op de eerste plaats staat.
Saoedie-Arabië heeft de wereld nog het meeste te bieden: naar schatting meer dan 200 miljard vaten. Ook Irak, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Iran blijven belangrijke leveranciers met voorraden tussen de 80 en 112 miljard vaten.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Van alle vaten ruwe olie die de Europese Unie importeert komt ongeveer een kwart uit Rusland. Het land is daarmee de grootste olieleverancier van Europa. Vorig jaar verdiende Rusland in Europa alleen al aan ruwe olie drie keer zoveel als aan gas.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Die prijs bepaalt voor een groot deel hoe lang we met onze voorraden toe kunnen, vertelde Cyril Widdershoven, olie- en gasspecialist bij TNO in 2014: “Bij een olieprijs van rond 100 dollar per vat en nu bekende voorraden is de olie over circa tachtig jaar op. Dat kan twintig jaar meer of minder zijn.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Gebruikt Nederland nog gas uit Rusland? Ja. Nederland gebruikt nog Russisch gas. Op dit moment kan Nederland nog niet zonder gas uit Rusland.
Sinds juni 2020 is Rusland de vijfde grootste verbruiker van olie (3,31 miljoen bpd), goed is voor ongeveer 4% van het wereldtotaal.
“Ongeveer dertig procent van de olie in Nederland, komt uit Rusland. We importeren ook nog olieproducten. Dus per saldo komen er ongeveer 750.000 olievaten aan olie per dag richting Nederland”, legt van Cleef uit.
Er zijn meer dan 40.000 olievelden in de wereld, zowel op het land als in zee. De grootste zijn het Ghawarveld in Saoedi-Arabië en het Burganveld in Koeweit. Beide bevatten meer dan 60 miljard vaten (9.5×109 m3).
De Verenigde Staten zijn rijk aan delfstoffen. De Verenigde Staten bezitten ongeveer 20% van de kolen, 13% van de aardolie, en 24% van de aardgasreserves in de wereld. De olie wordt voornamelijk gewonnen aan de Golf van Mexico, en in de staten Alaska en Texas.
Hierbij ontstaan geen schadelijke uitlaatgassen (alleen waterdamp). Lovins wil het gebruik van aardgas bevorderen en de energie gebruiken voor de productie van waterstof. Als zijn suggesties worden opgevolgd, zou de VS in 2040 geen olie meer hoeven te importeren en in 2050 helemaal zonder olie kunnen.
De hoogste stand ooit voor Brent-olie was $140 en die werd bereikt in juni 2008. Bij de huidige prijs van $113 moet Brent nog 24% stijgen voordat er nieuwe hoogste standen ooit op de borden komen.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering. Bij inzet van aardgas wordt wel minder CO2 (en overige stoffen) uitgestoten dan bij steenkool.
Daarmee is de EU de belangrijkste klant van Rusland, meldt de Finse denktank CREA dinsdag. Ook China en Turkije zijn grote afnemers van Russische brandstoffen. Sinds de Russische aanval van eind februari heeft het land wereldwijd 158 miljard euro verdiend aan de verkoop van fossiele brandstoffen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Reserves, productie en export
Per eind 2020 had Gazprom een aandeel van 70% van de totale Russische gasreserves; ofwel 33.575 miljard m³ (2008: 33.100). Deze reserves zijn berekend op basis van de Russische methode.
Onderzoekers schatten in dat Rusland sinds het begin van de oorlog 63 miljard olie heeft verdiend aan de brandstoffen die via pijpleidingen en olietankers werden geëxporteerd. Verreweg het grootste deel (71 procent) ging naar Europa. Dat zit veel Europese landen niet lekker.
De gaswinning had de Nederlandse overheid tot 2018 al 417 miljard euro (omgerekend naar prijsniveau 2018) opgeleverd. De jaarlijkse inkomsten uit de winning van aardgas fluctueren sterk vanwege de schommelende gasprijs en de hoeveelheid gas die wordt gewonnen.
Die importeren dagelijks 100.000 vaten uit Rusland en kunnen makkelijk zonder. Europa importeert circa 4 miljoen vaten per dag. Voordeel: er zijn meer alternatieven voor Russische olie dan voor Russisch gas; denk aan Irak, Nigeria, Saudi-Arabië, Kazachstan, Noorwegen en een serie andere landen.