In het huurcontract moet staan voor welke periode de overeenkomst wordt aangegaan. Dit kan een paar maanden zijn, maar ook één of twee jaar. Het maximum is twee jaar. De huurder behoudt bij het aangaan van het tijdelijk contract zijn inschrijfduur als woningzoekende.
Een huurcontract voor onbepaalde tijd is een contract zonder einddatum. Heeft u zo'n contract en sprak u af dat u minimaal een bepaalde periode huurt, bijvoorbeeld minimaal 1 jaar? Dan kunt u tijdens deze periode de huur niet stoppen. U kunt wel alvast de huur opzeggen.
Huurcontract voor bepaalde tijd
Voorwaarde is dat de verhuurder de huurder op tijd schriftelijk informeert over het einde van de huur. Dat wil zeggen tussen drie maanden en een maand voor de afgesproken einddatum. Voor een Zelfstandige woning is de afgesproken periode waarin u (iets) huurt maximaal 2 jaar.
Een tijdelijke huurwoning huur je voor een vastgestelde periode. Deze periode kan enigszins verschillen: vaak gaat het om 3 tot 6 maanden, maar op basis van de Leegstandwet kan de huurperiode oplopen tot wel 10 jaar, afhankelijk van de bestemming van de woning.
Als verhuurder kunt u een huurovereenkomst van lange duur opzeggen onder bepaalde voorwaarden, steeds met een termijn van zes maanden die begint op de 1ste van de maand na de opzegging. Na een opzegging door de verhuurder kan de huurder steeds een tegenopzeg geven met een termijn van één maand.
Antwoord. Ja, in principe klopt dat. In veel huurcontracten wordt de huur voor (minimaal) een jaar aangegaan. Dit betekent dat huurder en verhuurder de huur in principe niet met ingang van een eerdere datum kunnen opzeggen dan de einddatum van de minimaal afgesproken periode.
Verlenging van een huurcontract van korte duur
Het huurcontract mag niet al eens zijn verlengd: een huurcontract van korte duur kan maar één keer worden verlengd. De verlenging moet schriftelijk gebeuren. De totale gecumuleerde looptijd van het huurcontract mag niet meer bedragen dan 3 jaar.
Tijdelijke huur houdt in dat je woonruimte huurt voor een van te voren afgesproken periode. Hierbij kunnen de regels anders zijn dan bij reguliere huur, bijvoorbeeld als het gaat om huurbescherming. Vaak heb je bij tijdelijke huur geen recht op (volledige) huurbescherming.
Ook huurders die geen horizon hebben die verder reikt dan drie jaar verkiezen wellicht een huurcontract van korte duur. Zo vermijden ze de vergoeding van een vervroegde opzeg van een negenjarig contract. De keerzijde is dat ze het contract niet voor afloop kunnen opzeggen, tenzij dat vastgelegd is in het huurcontract.
Hoe kom je in aanmerking om tijdelijke woning te huren? Om in aanmerking te komen voor een tijdelijke huurwoning, mag je inkomen niet hoger zijn dan de gestelde inkomensgrens. Dit geldt voor alle sociale huurwoningen met een huurprijs lager dan € 710,- per maand.
Op een getekende huurovereenkomst kunt u dus niet zomaar terugkomen. Dat kan alleen als sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals bedrog of dwaling. Daar is niet zo snel sprake van. Als er geen minimale looptijd in het huurcontract staat, kunt u natuurlijk wel de huurovereenkomst zo snel mogelijk opzeggen.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
In de vrije sector kunnen verhuurders (woningcorporaties en particuliere verhuurders) u altijd een tijdelijk huurcontract aanbieden voor uw nieuwe woning. Aan het einde van het tijdelijke contract moet u uit de woning. Dat geldt voor tijdelijke huurcontracten tot maximaal 2 jaar.
Een huurcontract sluit je altijd schriftelijk af. Op papier dus. Een huis huren zonder schriftelijk contract mag en kan niet.
De huurder kan het tijdelijk contract tussentijds opzeggen, de verhuurder niet. De minimale opzegtermijn voor de huurder is een maand. Voor het verstrijken van de afgesproken periode moet de verhuurder de huurder schriftelijk informeren over het tijdstip van het einde van het contract.
De wet zegt dat elke huurder een huurcontract op élk moment mag beëindigen. De reden van je vertrek hoef je niet te vermelden. Het volstaat om een aangetekende brief te verzenden naar de eigenaar 3 maanden voor je vertrek uit de huurwoning. Een voorbeeld van zo'n opzegbrief vind je hier.
Het voordeel van een huurcontract voor bepaalde tijd, is dat je verzekerd bent van een einddatum van de huur. Het nadeel is dat de huurder elk gewenst moment kan opzeggen, in tegenstelling tot jij als verhuurder.
Weliswaar is een waarborg in een andere vorm (zoals een verzekeringsbon) voor een bedrag van drie maanden huur niet in strijd met de wet. Dergelijke regeling kan aan de huurder echter NIET worden verplicht: het is immers zijn geld, en hij heeft dan ook het recht zelf te kiezen op welke manier hij de waarborg plaatst.
Verhuur voor korte periode door een hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf. Kenmerkend voor deze vorm van verhuur is dat de verblijfsruimten zijn ingericht om daarin kort te verblijven. De tijdelijke bewoner hoeft bijvoorbeeld niet te zorgen voor de inventaris.
Huurovereenkomst voor bepaalde tijd (voor maximaal 2 jaar)
De huurder heeft bij een bepaalde tijd contract het wettelijke recht om de huur op te zeggen wanneer hij wil. Hij moet daarbij een opzegtermijn in acht nemen van één kalendermaand (althans een betaalperiode, wat meestal één maand is).
De woning bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. Je mag je eigen woning of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Verhuur je langer dan deze periode, dan loop je het risico dat de gemeente onderzoek gaat doen naar bedrijfsmatige verhuur.
Het doel van antikraak is om vastgoed te beschermen tegen kraak en vernieling gedurende dat het pand leeg staat. Een voordeel hiervan is dat jij op hele toffe locaties kunt wonen of werken want het wordt vaak toegepast op bijzondere gebouwen.
Zo moet je de verhuurder drie maanden huur als schadevergoeding betalen indien je tijdens het eerste jaar van je contract opzegt. Tijdens het tweede jaar betaal je twee maanden huur boete en ten slotte in het derde jaar betaal je één maand huur boete. Nadien kan je gewoon vertrekken, de opzegtermijn in pacht gehouden.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Een tijdelijk huurcontract voor bepaalde tijd op grond van artikel 7: 271 lid 1 BW kan dus niet (meer) tijdelijk worden verlengd. Bij iedere verlening wordt een tijdelijke huurovereenkomst automatisch omgezet in een huurcontract voor onbepaalde tijd.