Wat is een vulkaan? Vulkanen zijn openingen in de aarde waaruit magma (vloeibaar gesteente uit de binnenkant van de aarde) naar boven kan komen. Als een vulkaan uitbarst, wordt de hete magma uit de krater geduwd. Vanaf dan noem je dit lava.
Een vulkaan is een opening in het oppervlak van een planeet waar gesmolten gesteente (magma) als lava, gas en brokstukken van vast gesteente (tefra) door naar buiten komen. Rond zulke openingen wordt vaak met dit materiaal een berg gevormd. Men sprak daarom vroeger van een vuurspuwende berg.
Een vulkaan ontstaat als er veel druk vanuit het magma op de aardkorst staat. Als er dan een zwakke plek in de aardkorst zit, spuit de magma eruit. Als de magma uit de aarde komt, noemen we het lava. De lava wordt hard en vormt een kegel.
Een vulkaan ziet er anders uit dan een gewone berg. Hij heeft geen top, maar een krater in het midden. Daar komt het magma eruit. Als magma zich in een vulkaan blijft ophopen, wordt de druk in de vulkaan steeds groter tot het gesteente dit niet meer aankan.
Wanneer de aardkorst heel dun is, komt het vloeibare gesteente (magma genoemd) dicht bij het oppervlak. Dat is een magmahaard, een soort grot. In deze grot kan een druk ontstaan die het magma omhoog perst. Het magma wordt naar de opening van de vulkaankrater geperst via een grote pijp.
De meeste vulkanen ontstaan aan de grenzen van de aardplaten. Waar die platen tegen elkaar botsen, of juist uit elkaar bewegen, kan gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak stromen. Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er magma en gassen naar boven worden gedrukt.
Slapend of dood? Vulkanen kunnen tussen de uitbarstingen jarenlang en zelfs eeuwenlang slapen. In zo'n rustperiode borrelen soms vulkanische gassen op uit het afkoelende magma onder de vulkaan.
Er zijn drie typen vulkanen die het meest voorkomen: de schildvulkaan, de stratovulkaan en de sintelkegel.
Vloeibare lava kan temperaturen tot 1500 °C bereiken. Vooral de vulkaan Kilauea in Hawaï staat bekend om zijn gloeiend hete lava. De meeste lavastromen zijn echter 800 tot 1100 °C, en de vulkaan Ol Doinyo Lengai in Tanzania produceert de 'koudste' lava ter wereld van circa 500 °C.
De uitbarsting zal tot een einde komen, niet wanneer de magmakamer leeg is, maar wanneer het systeem opnieuw stabiel is. Dit betekent dat genoeg magma en/of gas is uitgebarst om de druk in de magmakamer te verminderen. Als de druk vermindert, zal de bewegingsnelheid van het magma in de vulkaanpijp of -spleet verlagen.
De Mauna Loa is nu weer de grootste geïsoleerde vulkaan op aarde.
1. Vesuvius. Via de Etna is de stap richting de Vesuvius – de beroemdste vulkaan die wij kennen – snel gezet. De Vesuvius ligt aan de westkust van het vasteland van Italië.
Chili staat met meer dan 1500 vulkanen op de zesde plek van de lijst omtrent landen met de meeste vulkanen wereldwijd (2017) na de Verenigde Staten, Rusland, Indonesië, IJsland en Japan.
Hier ontstaan stratovulkanen. Als zo'n vulkaan slaapt, lijkt er niks aan het handje. Maar van binnen, in de magmakamer, borrelt het. Er komt steeds meer magma en gassen bij, de druk wordt hoger en hoger, totdat de vulkaan met een geweldige knal uitbarst.
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
Eigenlijk is een vulkaan alleen maar een gat of een scheur in de grond ,waar gloeiend vloeibaar gesteente en gas uitkomt . dit vloeibare gesteente heet de lava In de wolken die bij een vulkaanuitbarsting te zien zijn , zitten as en losse stenen die tot heel hoog in de lucht geschoten kunnen worden .
Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.
Lava is ook een meststof
De mineralen in lavameel geven nuttige stoffen af, zoals kalium en magnesium. Kalium is vooral voeding voor de plant, terwijl calcium en magnesium niet alleen de plant voeden, maar ook dienst doen als zuurteregelaars en zorgen voor een goede bodemstructuur.
Serao geloofde dat lava een mengsel van zand en aarde was, dat was gesmolten door de hitte van het vulkanische vuur. Hij beschreef "een stroom van vurige lava" in vergelijking met het water en de modder die na hevige regen van de vulkaan afstromen.
Een vulkaan is een berg die in verbinding staat met het binnenste van de aarde. Daarbinnen is het bloedheet, zó heet dat zelfs steen smelt! Dat vloeibare gesteente heet magma en ligt niet gewoon stil, maar klotst, borrelt en stroomt naar boven.
Hoe lang de vulkaan lava zal blijven spuwen, is onduidelijk. "Er is niemand die kan voorspellen hoe lang dit zal duren. De gemiddelde tijd van zo'n uitbarsting is ongeveer zeventig dagen, maar daar zit een hele grote spreiding omheen. Het kan dus ook een paar dagen duren, of een paar jaar.
Wat is een vulkaan? Vulkanen zijn openingen in de aarde waaruit magma (vloeibaar gesteente uit de binnenkant van de aarde) naar boven kan komen. Als een vulkaan uitbarst, wordt de hete magma uit de krater geduwd. Vanaf dan noem je dit lava.
Een vulkaan is dus heel onvoorspelbaar en kan heel snel hele grote stukken land verwoesten. De vloeibare lava stroomt niet zo snel , maar als het bijvoorbeeld een boom raakt vliegt deze snel in brand. Ze kunnen alles waar ze langs komen verbranden. Ze kunnen over wegen en huizen heenrazen.
Daar spuit het uit de mond van de vulkaan, de krater – soms samen met grote hoeveelheden as, die worden gevormd als het magma in contact komt met de lucht. Magma dat omhoog komt uit de bodem wordt lava genoemd. Een vulkaanuitbarsting kan explosief van aard zijn of bestaan uit een trage uitstroom van lava.