De wasabi wordt ook wel "Sawa" wasabi genoemd. De prijs is vrij hoog want wasabiplanten hebben ruim twee jaar verzorging nodig voordat de wortelen geoogst kunnen worden. Voor 50 gram (ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse wasabi is in het Westen bijna niet te koop in winkels.
Deze wasabi wordt ook wel 'Sawa' wasabi genoemd. De prijs ligt best wel hoog, maar ja de wasabi plant wordt ruim twee jaar verzorgd voordat er een wortel geoogst kan worden. Voor 50 gram verse wasabi (goed voor ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse Wasabi is in de winkel nog bijna niet te krijgen.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft. De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden.
In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend.
Voor zover bekend zijn er geen gevallen bekend van mensen die ernstige hartklachten kregen na het eten van iets te veel wasabi dat gemaakt wordt een Japanse plant (Eutrema japonicum) of anders mierikswortel met een vergelijkbare smaak. De publicatie meldt dat het slachtoffer een flinke lepel wasabi in haar mond stak.
Verse wasabi is in het Westen bijna niet te koop in winkels. Je kunt wasabi online kopen maar vaak wordt online 'Oka' wasabi aangeboden. Deze wasabi is minder van smaak en kwaliteit, maar wordt aangeboden voor de prijs van de echte A-klasse 'Sawa' wasabi.
Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp. Opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komt.
Yildriz Japanse wasabimayonaise
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
Wasabi wordt voornamelijk bij sushi en andere visgerechten gegeten. Echter, met het in Europa brengen van wasabi wordt het nu ook op andere manieren toegepast. Enele voorbeelden: Puur als een soort dip (maar dan wel voorzichtig) bij traditionele zelfgemaakt kroepoek.
Van wasabi wordt alleen de wortel gebruikt en die heeft een echt hele scherpe, maar een wat teleurstellende lege smaak en heeft geen echte smaaksensatie. Daarmee wordt bedoeld dat hij wel scherp is, maar dat die scherpte veel te snel weer is verdwenen.
Kan wasabi pasta bederven? Verse Wasabi kan tot 2 weken in de koelkast bewaard worden. Wasabi uit een geopende tube kan tot 1 jaar in de koelkast bewaard worden. Verse geraspte Wasabi kan tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.
Wasabi Chemie
Wanneer het plantweefsel wordt geraspt of beschadigd, degradeert het enzym myrosinase sinigrine om allylisothiocyanaat (AITC) te produceren, die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van wasabi.
Verse Wasabi is vochtig en koel in de koelkast minimaal 2 weken te bewaren. Als je het restant in een keer opraspt en direct in de vriezer doet is het minimaal een half jaar te bewaren. Ook kun je er de meest lekkere Wasabi Mayonaise, Wasabi Roomkaas, Wasabi Boter van maken.
Wasabi is een groene, pittige pasta, gemaakt van de Japanse wasabia japonica-wortel welke veel weg heeft van de mierikswortel. De wortel heeft een pastel-groene kleur en is scherp en vol van smaak.
Toch is de wasabi die je bij je sushi krijgt, waarschijnlijk helemaal geen wasabi. Het echte spul is namelijk heel duur. In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. Als je geluk hebt, is er ook een piepklein beetje wasabiwortel in verwerkt.
Producten zoals Saitaku Wasabi mayonaise zijn doorgaans voorradig op AH.nl. Koop boodschappen als Saitaku Wasabi mayonaise direct via de online omgeving van Albert Heijn. Je kunt kiezen uit meer dan 27.000 producten. Bezoek dit product op ah.nl.
Vers gebrande pinda met een stevige coating van wasabi. Het krokante laagje met wasabi (mierikswortel) stelt uw smaakpapillen stevig op de proef.
Zelfs in Japan kiezen veel restaurants voor een goedkoper en minder prijzig alternatief. Hiervoor wordt het broertje van wasabi gebruikt: mierikswortel. In combinatie met mosterd, radijs en bladgroen krijg je een specerijenpasta die lijkt op het echte werk.
Wasabi wortel (Wasabia Japonica) is het mildere, Japanse, groene zusje van onze witte mierikswortel (Armoracia rusticana). Wasabi groeit op twee manieren: gewoon in de grond (Hatake Wasabi) of veel beter: langs beschutte, snelstromende bergbeekjes (Sawa Wasabi).
Wasabi (Japans,山葵) is een scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten, en de plant waarvan deze specerij wordt gemaakt.
Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi.
De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van de mineralen calcium, kalium en koper. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je cellen en weefsels helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Maar chilipepers en tabasco zijn zo heet omdat er capsaicine in zit, een samenstelling die je luchtwegen kan irriteren en waardoor je een loopneus krijgt. 'Dus als je al te veel snot hebt, zal peper het alleen maar erger maken,' zegt dokter Bhatia.