Net als in Nederland en België is een fooi in Portugal een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi.
Als de service al meegenomen is in de prijs, dan rekent men er in Spanje en Portugal niet op dat je wat extra euro's op tafel laat liggen. Is de fooi niet meegerekend, dan geldt een tip van 5-10% in Spanje. In Portugal verwacht een ober circa 10-15%.
Wil je in Portugal een fooi geven in een restaurant, dan is 5% – 10% de standaard. Het is echter niet verplicht om fooi te geven. Ga je wat drinken in een bar, dan wordt er geen fooi verwacht. Vaak worden bedragen wat afgerond naar boven.
Het geven van een fooi is in Lissabon volledig optioneel. De meeste Portugezen geven enkel een fooi als de service beter is dan verwacht. De richtlijn is een bedrag tussen de 5 en de 10% van de rekening. Als het over kleine bedragen gaat dan wordt vaak ook gewoon afgerond naar boven.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
In Portugal betaal je met de euro en je kunt in de grotere plaatsen gewoon pinnen. Zo nu en dan bezoek je tijdens onze rondreizen afgelegen plekken en dan is het verstandig om wat cash geld op zak te hebben.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
Betalen met de euro
Pinnen gaat in principe hetzelfde als in Nederland of België. Wil je euro's opnemen in de Eurolanden, dan rekent je eigen bank hier geen extra kosten voor. Controleer dit voordat je op reis gaat. Doorgaans staat je bankpas op 'Europa'.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Coperto is geen fooi
Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt.
U kunt in 19 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Faro - grens met Spanje naar Huelva (Spanje): 4,30 € Lissabon - grens met Spanje naar Salamanca (Spanje): van 21,60 € tot 27,85 € Lissabon - grens met Spanje naar Badajoz (Spanje): 16,60 € Lissabon - Faro (Zuid-Portugal) : 22,20 €
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.