De meest bekende en meest gebruikte pijnstiller bij de hond is de NSAID, de niet-steroïde ontstekingsremmer. Deze ontstekingsremmende pijnstiller is, net als de andere pijnstillers, alleen op recept verkrijgbaar en beschikbaar in tabletvorm of als smakelijke vloeistof.
Metacam en Rimadyl zijn zogenaamde NSAIDs, of wel niet-steroide ontstekingsremmers. Deze middelen hebben een koortsverlagende, pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Dit zijn echte medicijnen die je alleen op recept via je eigen dierenarts kunt krijgen.
Heeft uw hond last van een ontsteking? Dan kunt u vaak een zwelling, roodheid en ook pijn waarnemen bij de hond. De dierenarts is dan de aangewezen persoon om te constateren wat te doen met die ontsteking. De dierenarts stelt de diagnose en schrijft eventueel een pijnstiller en ontstekingsremmer voor.
Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID's (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Net zoals boswellia heeft kurkuma ook een ontstekingsremmende werking. De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Studies tonen aan dat deze stof ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn goede pijnstillers. Ze geven wel vaak vervelende bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn ernstig. Vraag daarom eerst advies aan je huisarts, als je twijfelt of je een NSAID mag gebruiken.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd.
Uw dierenarts kan, indien nodig, de juiste pijnstiller voorschrijven en verstrekken. Als u weet wat uw hond heeft en u zoekt nu naar de juiste natuurlijke ondersteunende middelen daarbij, dan kunt u altijd even een kijkje komen nemen bij Dierapotheker.nl.
Er zijn meerdere redenen waarom een hond aan zijn pootje likt. De meest voorkomende reden is jeuk door een (omgevings)allergie, maar het kan ook komen door een grasaar of pijn in de poot vanwege artrose. Andere oorzaken kunnen zijn insectenbeten, vlooien, huidirritatie of een een huidziekte zoals schurft.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Metacam kauwtabletten geven verlichting van ontsteking en pijn bij zowel acute en chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat bij honden. De kauwtabletten zijn smakelijk, waardoor ze makkelijk toe te dienen zijn aan uw hond.
In een lage dosis kan je sommige ontstekingsremmers wel verkrijgen zonder doktersvoorschrift zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. De meest bekende is ibuprofen. Tot een dosis van 400mg kan je deze zonder voorschrift bestellen bij een (online)apotheek.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende, dan kan de arts diclofenac voorschrijven. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Dit is een receptplichtig diergeneesmiddel.
Voor een hond kan tablet van 500 mg paracetamol al giftig zijn en voor kleine honden zelfs als een halve tablet. In uitzonderlijke gevallen kan het product toch wel eens voorgeschreven worden door een dierenarts, maar geef het echt nooit zonder dierenartsadvies.
Geef nooit pijnstillers voor mensen aan dieren, omdat dit voor ernstige problemen kan zorgen! Voor huisdieren zijn speciale pijnstillers ontwikkeld die veilig en doeltreffend zijn. Deze medicijnen zijn alleen via uw dierenarts verkrijgbaar.
Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
In dit laatste geval is een ontsteking niet de oorzaak maar kan een ontsteking wel het gevolg zijn. Een ontsteking gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt in het begin gezocht naar huismiddeltjes maar dit helpt niet om de ontsteking weg te halen. Wel kunnen huismiddeltjes de pijn verminderen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.