Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.
De meest optimale temperatuur om ongeopende Olvarit potjes te bewaren is bij 15 – 25 graden Celsius. Bij temperaturen lager dan 5 graden Celsius of hoger dan 40 graden Celsius kun je de potjes maximaal 48 uur bewaren.
In de koelkast kun je babyvoeding maximum twee à drie dagen bewaren. Zorg dat je de potjes of zakjes steeds goed afsluit, zodat het vrij blijft van bacteriën. In de diepvries kun je babyvoeding tot wel drie maanden lang bewaren.
Zorg dat je de zelfgemaakte babyhapjes die je wilt invriezen voorziet van een etiket met datum en de inhoud van de bakjes. Vooral voor de oefenhapjes zijn de ijsblokjesvormen enorm handig. Een blokje staat gelijk aan 1 eetlepel. Bewaar de ingevroren babyvoeding maximaal 3 maanden in de vriezer.
Is de verpakking geopend, dan kun je het poeder nog 4 weken bewaren op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast). We adviseren om de voeding altijd per fles klaar te maken. Dit is het meest hygiënisch en daardoor wel zo veilig. Drinkt je baby de fles niet leeg, bewaar dit restje dan niet langer dan 1 uur.
Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.
Flesvoeding verwarmen au bain-marie
Je kunt ook de flesvoeding verwarmen door gebruik te maken van een klassiek pannetje. Vul een pannetje met warm maar niet kokend water. Zet het flesje in het water en binnen een kwartiertje moet de melk ongeveer de juiste temperatuur hebben bereikt.
Maak fruitpap niet op voorhand klaar. Bereid fruit dat in contact komt met lucht verliest meteen zijn vitaminen. Bovendien geef je ook bacteriën meer kans.
In een pan: laat de maaltijd dicht in de verpakking zitten. Leg of zet de verpakking in een pan met heet (niet kokend) water. Laat de maaltijd zo geleidelijk warm worden. Daarna kun je het eten uit de verpakking halen en serveren op een bordje.
Banaan bewaren
Geprakte of gepureerde banaan blijft ongeveer 4 maanden houdbaar in de diepvries. Hoe lang kun je een banaan bewaren? Een banaan kun je 7 dagen in een fruitschaal bewaren.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Als je zelfmaakt en invriest mag je het ook niet na ontdooien nog een keer invriezen, zo moet je het bij die potjes ook zien. Als ze open zijn moeten ze binnen een uur op, of als je er wat uitschept en de rest in de koelkast zet, binnen 24 uur op zijn.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Flesvoeding opnieuw opwarmen? Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus.
Baby's zullen vaak koude melk willen drinken, maar als opwarmen gewenst is, of als de melk ontdooid moet worden, plaats dan het fles of zakje melk voor een minuut of twee in een kopje warm water.
Kunstvoeding geven op kamertemperatuur kan inderdaad geen kwaad, maar (lichtjes) opwarmen mag inderdaad ook. Het is gewoon belangrijk om steeds de melk direct na de bereiding (tot max 15 minuten) aan de baby te geven.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Kant en klare potjesvoeding is vrij duur, maar heeft enkele voordelen en specifieke kernmerken: Het is een alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd.
Nutrilon Volledige Zuigelingenvoeding 1 – vanaf geboorte – Flesvoeding – 800 gram. Nutrilon blijft hoog scoren in onze top vijf beste flesvoeding voor (pasgeboren) baby'tjes, want op nummer drie staan zij opnieuw met de Nutrilon volledige zuigelingenvoeding 1.
Het babyvoeding-dieet
Ongezond is het dieet niet, want anders zouden baby's die potjes ook niet voorgeschoteld krijgen. Maar als volwassene heb je een gebit waarmee je voedsel kunt kauwen, want de structuur en het uiterlijk van voedsel zijn ook wat waard. Dus gepureerde maaltijden liever pas weer in het bejaardenhuis.