Reacties. Veel soorten kunnen zwemmen en er zijn zelfs spinnen die juist van het water houden en hier het liefst verblijven...de waterspinnen. Alle spinnen hebben hydrofobisch haar en worden hierdoor niet nat, wat hen in staat stelt bijna altijd te blijven drijven om zo te overleven als het nodig mocht zijn.
De waterspin is de enige spin die vrijwel permanent onder water leeft, en hier een met lucht gevuld, duikerklok-achtig web bewoont. De spin maakt een web tussen de waterplanten en haalt vervolgens lucht van de oppervlakte om het web te vullen; de lucht wordt vastgehouden door de haartjes aan het achterlijf.
De waterspin bouwt een web om zich heen, vult het met zuurstof en kan zo maar liefst een hele dag onder water blijven, zo blijkt. De spin leeft in kleine wateren in Europa en het noorden van Azië.
Sommige spinnen kunnen op het water lopen, maar echt onder water leven; dat kan er maar één, de waterspin. Die soort is zeldzaam in Vlaanderen en komt vooral in de Kempen voor. Ze kan zwemmen en leeft van waterinsecten en kikkervisjes. Geregeld komen ze aan de oppervlakte om lucht te happen.
Spinnen komen niet uit je afvoer
Spinnen die uit de afvoer van je bad komen gekropen, het is een echt fabeltje. Een spin in je badkuip is daar per toeval verzeild. De wanden van je bad of wastafel zijn voor het diertje vaak te glad om er weer uit te kunnen kruipen, en daardoor kan de spin nergens anders meer heen.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen zijn altijd met z'n tweeën
Wanneer jij er dus meerdere op dezelfde plek aantreft dan is dat of puur toeval, of er is op dat moment op die plek heel veel eten te vinden voor deze beestjes. Wanneer jij er dus één in je huist aantreft betekent dat niet dat je hele huis vol spinnen zit.
Wolfspinnen uit het bos werden na 24 uur onder water dood verklaard. Wolfspinnen uit vochtiger moerasgebied leefden 12 uur langer. Maar de onderzoekers wreven hun ogen uit toen de spinnen zich enkele uren later met vallen en opstaan weer op hun acht poten hesen.
Als de spin geen weg naar buiten vindt, kan hij makkelijk weken of maanden overleven in de met stof gevulde zak. Goed doorvoede spinnen kunnen hun stofwisseling vertragen en zich op die manier ruim 200 dagen redden zonder eten.
Reacties. Nee, spinnen kunnen geen geluiden maken, omdat ze geen delen hebben om dit te doen. Spinnen net als alle andere geleedpotigen hebben geen stembanden, en dus kunnen ze geen geluid produceren.
Dat je ze vaak in het bad of de gootsteen ziet zitten, komt omdat hun poten niet geschikt zijn om tegen gladde wanden aan te lopen. Ze zijn er dus eerder per ongeluk in gesukkeld, en zeker niet met de bedoeling jou de gordijnen in te jagen van schrik.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
Als de spin zich aan jou laat zien, dan wijst ze je erop dat alles wat jij ooit gedaan hebt, is vastgelegd in het grote oneindige web van het bestaan. Niet alleen dit leven, maar al jouw levens lang. Niet alleen van jou, maar van alle mensen hier op aarde.
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
Vocht is een ander verhaal, dat moeten ze uit de lucht halen of uit hun prooi. 'Ik heb ook weleens gezien dat een spin zijn pootje in een druppel gemorste melk stak om te kijken of dat drinkbaar is. Dus als je iets morst op de vloer, dan kunnen ze daar ook van drinken. Veel vocht hebben ze overigens niet nodig.
Spinnen houden van donkere en vergeten plekjes. En van insecten. "De spinnen die nu in huis zitten, zitten er ook om insecten te vangen. En dat doen ze met een web." Zorg dus dat er geen etensresten liggen, want daar houden insecten van en daar komen weer spinnen op af.
Schrik niet, maar een opgezogen spin kan een dolle rit door de stofzuigerslang overleven om vervolgens uit de stofopvang te kruipen. Des te groter de spin, des te groter de kans op een hereniging.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
Klopt het ook? Nee. Dat is het kortste antwoord dat we kunnen geven. Het inslikken van een spin tijdens de slaap is iets dat hoogst zelden gebeurt.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Als de spin zich in zijn web bevindt, kun je gebruik maken van een bezem of stok om hem uit het web te halen en vervolgens dood te slaan met een schoen, opgerolde krant of een boek. Het is wellicht niet de meest elegante manier, maar je bent er wel zeker van dat de spin dood is.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
De geur van bepaalde etherische oliën kunnen spinnen op afstand houden, bijvoorbeeld de geur van pepermuntolie. Je mengt de olie met wat afwasmiddel en water en je spuit het met een verstuiver op plekken waar veel spinnen voorkomen, bijvoorbeeld in hoekjes of kiertjes.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.