Molton wassen Om deze reden hoef je deze minder vaak te wassen dan het hoeslaken. Je molton moet je eens per twee weken wassen. De meeste moltons kunnen op 60 graden gewassen worden, maar het waslabel is leidend. Voor de levensduur van je molton is het beter om deze op 30 à 40 graden te wassen.
Idealiter moet je molton eens in de twee weken gewassen worden, hoe je dat het beste kunt doen? Was hem op 60°C, dan gaan alle bacteriën dood. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de wasmachine niet te vol doet, het beste is daarom om je molton los van je andere beddengoed te wassen.
Hoeslakens en molton matrasbeschermers
Altijd voor gebruik wassen op 60 graden! Hiermee voorkom je de kans op pilling. Sorteer je was op kleur en wasvoorschrift. Dit zorgt ervoor dat je wasgoed de juiste behandeling krijgt in de machine, die nodig is voor een optimaal resultaat.
Uw molton hoeslaken kunt u op 40 tot 60 graden wassen. Is de molton erg vuil? Dan adviseren we om deze op 60 graden te wassen. Zo weet u zeker dat alle bacteriën en huismijt worden gedood.
Matrasbeschermer: minstens 1x per maand
Wie zijn bedtextiel wast, ziet de matrasbeschermer vaak over het hoofd.
Was regelmatig de hoes van het matras: de matrastijk. Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40°C of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Molton wassen
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen.
Waarom moet je je bed verschonen? Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies.Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Kun je de temperatuur het beste instellen op 40 graden of 60 graden? Het wordt wel aangeraden om bont en donker beddengoed te wassen op 40 graden. De kleuren blijven zo langer mooi. Aan de andere kant heeft het wassen op 60 graden het voordeel dat alle bacteriën gedood worden.
Hoe was ik mijn waterdichte molton? Wasbaar tot 60 graden en wij adviseren om deze waterdichte molton niet in de droger te doen voor de levensduur van het product.
Al mijn dekbedovertrekken zijn van katoen/satijn en ik was ze op 60 graden, wat prima gaat. Als je lakens met polyester erin hebt, mogen ze op maximaal 40 graden gewassen worden. Was katoen en katoen/satijn dus apart van polyester. Meng beddengoed niet met kleding.
Urinevlekken kun je het beste met behulp van soda en warm water of azijn schoonmaken. Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Hoe verwijder ik de gele vlekken uit een matras? Je kunt plas uit een matras halen door gebruik te maken van soda. Je kunt dat over het matras verdelen en het er vervolgens in borstelen. Laat het daarna een paar uur liggen, zodat de soda de kans krijgt om echt in het matras te trekken.
Een molton beschermt uw matras of kussen tegen vocht, stof en bacteriën, waardoor deze langer mee zullen gaan. Doordat uw matras en kussen langer meegaan als u een molton gebruikt, scheelt dit aanzienlijk in uw portemonnee! U kunt de molton wassen zodat u het kussen en matras toch fris houdt.
Speeksel en zweet zitten boordevol bacteriën die allemaal in je bed blijven. Als je je bed niet regelmatig verschoont, gaan je matras, kussens en dekens stinken. Hoe langer je wacht, hoe meer bacteriën en stank zich ophopen en hoe lastiger het weer fris te krijgen is.
Waarom vallen we niet uit ons bed als we slapen? Inderdaad, iedere gezonde mens draait in zijn slaap. Waar veel lichaamsgewicht steunt op de matras, bijvoorbeeld op de heup en op de bovenarm of de schouder, ontstaat na een tijdje liggen pijn door de druk.
Eigenlijk is een bed of matras niet compleet zonder geschikt hoeslaken. Dit komt namelijk omdat het hoeslaken zowel beschermt als bijdraagt aan de levensduur van een matras. Tijdens de slaap verliest ieder mens namelijk zo'n anderhalve liter vocht per nacht.
Bed opmaken met moltons
Een molton hoeslaken of kussensloop schaf je niet aan ter vervanging van een 'normaal' hoeslaken of kussensloop, maar plaats je onder je normale hoeslaken of kussensloop. Zo heb je dubbele bescherming en geniet je langer van je fijne matras en hoofdkussen. Slaap lekker!
Het algemene advies is om je lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Je hebt nodig: 1 wieg/ledikantje. 1 ademend matrasje (koudschuim of eventueel polyether)* wieg 3 molton onderleggers / ledikant.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Gemiddeld komt het neer op ca.5-7 jaar dat een dekbedovertrek meegaat.Een hoofdkussensloop gaat 3-5 jaar mee. is sterk afhankelijk van hoe het gebruikt wordt.
Heb je net een nieuw matras gekocht, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk op slapen. Niets is zo lekker als een nieuw matras, toch? Niet echt, blijkt uit onderzoek. Het is slim om je nieuwe matras na het uitpakken zeker 72 uur te laten luchten, zodat chemische stoffen verdwijnen.