Om een goede weerstand te creëren én behouden is het belangrijk om je hele levensstijl daarop in te richten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen, niet roken en matig alcohol drinken. Maar ook ontspannen en genoeg slapen (zes tot acht uur per dag) is goed voor je weerstand.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Water is essentieel voor alle lichaamsfuncties, inclusief je immuunsysteem. Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem.
Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering. Ook in vruchten als grapefruits, sinaasappels en mandarijnen zit vitamine C. Met deze lekkere vruchten ga je verkoudheid, griepjes en infecties tegen.
Slaapgebrek. Slechte voeding. Stress. Stoornissen in de wittebloedlichaampjes, immunoglobulines en andere onderdelen van de afweer.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen. Kwaliteit van slijmvliezen is slecht.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel en suiker. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers.
Vitamines die je weerstand ondersteunen
Voor vitamines A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om deze vitamines uit gezonde en gevarieerde te voeding halen.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Echinacea, weegbree en rozemarijn zijn planten die vanouds bekendstaan om hun bijdrage aan de weerstand van het lichaam. Duizendblad en echinacea hebben een verzachtend en kalmerend effect op de keel, de keelholte en de stembanden. Echinacea en olijfboom zijn goed voor de bovenste luchtwegen.
Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam. Er zijn veel soorten afweerstoornissen, die in ernst en verschijnselen sterk kunnen verschillen.
Stress. Stress kan een belangrijke reden zijn dat je weerstand laag is. Bij langdurig stress komt er teveel stresshormoon vrij in het lichaam dat het natuurlijke herstelproces van het lichaam belemmert.
De enige betrouwbare manier om weerstand te meten, is om de component helemaal uit de schakeling te halen en te testen. Als je dat niet kunt doen, moet je waarschijnlijk je toevlucht zoeken bij de wet van Ohm (R=V/I) om de waarde te vinden.
Op de meeste factoren heb je zelf weinig invloed, maar je kan je immuunsysteem wel een handje helpen met een gezonde leefstijl. Want door gezond te leven, kan je afweer op volle kracht werken. Denk dan aan: niet roken, geen alcohol drinken, veel bewegen, genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten.
Welk fruit is nou het beste voor je weerstand? Echte toppers zijn aardbeien, kiwi's en citrusvruchten zoals sinaasappels; daar zit lekker veel vitamine C in. Maar ook bananen, druiven en appels zitten boordevol vitamines die je weerstand een flinke boost geven.