Het virus wordt van mens op mens overgedragen door besmet voedsel, besmette ontlasting of besmet water of door kleine druppeltjes in de lucht. De infectie kan leiden tot verlammingen. Voordat de vaccinatie in 1957 werd ingevoerd, kwam polio vaak voor en overleden er ook regelmatig mensen aan polio.
Het oraal levend-afgezwakt vaccin heeft 1 kans op 1 à 5 miljoen om zelf polio te veroorzaken.
Verspreiding poliovirus in Afrika, Jemen en Israël, 2022
In 2022 blijven uitbraken van verschillende typen van de poliovariant die via orale vaccinatie ontstaat in Afrika voor problemen zorgen. De landen waar de meeste besmettingen worden gemeld zijn Nigeria en de Democratische Republiek Congo.
Meestal (90-95%) verloopt een infectie met het poliovirus zonder verschijnselen. In de andere gevallen begint het vaak met griepachtige verschijnselen. Deze verdwijnen meestal spontaan. Soms kunnen de klachten erger worden; hoofdpijn, spierpijn en braken.
Check online op www.mijngezondheid.be
Je kan zelf online raadplegen welke vaccinaties je al gekregen hebt. Je kan de datum, naam en dosis van de vaccinatie nagaan en ziet tegen welke ziekte je werd gevaccineerd.
Volwassenen raken vaker verlamd dan kinderen. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 3 tot 35 dagen. Meestal is dit 7 tot 14 dagen.
Hoe vaak komt polio voor in Nederland? Poliomyelitis komt in Nederland niet meer voor. De laatste uitbraak was in 1992-1993 en trad op onder personen die zich om religieuze redenen niet lieten vaccineren. Hierbij werden 71 mensen met poliomyelitis gemeld en zijn 2 mensen overleden.
Er is geen behandeling voor polio. Als je het eenmaal hebt moet je lichaam het virus zelf opruimen. Bij ernstige verlammingen kan tijdelijke of langdurige kunstmatige beademing nodig zijn.
Wat doet het poliovirus in het lichaam (pathologie)?
Het virus veroorzaakt een 'griepachtige' ziekte met misselijkheid/braken/diarree, koorts en misschien hoofdpijn en spierpijn, en bij een klein percentage van de patiënten verschillende gradaties van verlamming.
De ziekte veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Er kan sprake zijn van vermoeidheid, misselijkheid, koorts, verminderde eetlust en buikpijn. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. De klachten duren meestal een paar weken maar kunnen ook langer duren, tot wel 3 maanden.
De meeste mensen worden niet ziek van het poliovirus of krijgen alleen een griepje. Bij sommigen komt het virus in de zenuwen en hersenen terecht.Je ledematen of ademhalingsspieren kunnen dan verlamd raken.Je kunt gehandicapt raken en zelfs overlijden.
Besmettelijke periode: Niet precies bekend, 2 -7 weken. Maatregelen: Bron- en contactonderzoek, zie ook LCI- Draaiboek Polio. Symptomen: Meest asymptomatisch.
Soms verloopt polio als een lichte griep; meestal zijn er zelfs geen symptomen. In een klein aantal gevallen tast het virus bepaalde cellen in het ruggenmerg aan, waardoor verlammingsverschijnselen ontstaan. Als u polio heeft gehad met verlammingsverschijnselen, kan het zijn dat u volledig bent hersteld.
Vaccinatie met IPV geinactiveerd polio vaccin (geinactiveerd polio vaccin) biedt een goede en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen infectie met alle 3 de typen. Een gevaccineerd persoon die beschermd is tegen de ziekte, kan na contact met het virus anderen nog besmetten.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Bij de BCG-vaccinatie wordt er in de huid van de linker bovenarm een beetje vloeistof gespoten. Op de plaats van de vaccinatie kan na 4-8 weken een zweertje ontstaan. Deze verdwijnt na een aantal maanden en laat dan een litteken achter op de linker bovenarm.
Tijdens epidemieën liep het aantal op tot 1.500 à 2.000, zoals in de oorlogsjaren 1943/1944, in 1952 en 1956. Na introductie van de vaccinatie traden in 1971, 1978 en 1992/93 nog enkele epidemieën op binnen groepen die om religieuze redenen vaccinatie afwijzen. Tegenwoordigkomt polio niet meer voor in Nederland.
steeg het aantal gevallen van polio (wild virus) dat wereldwijd wordt geregistreerd, van 223 in 2012 naar 416 in 2013, waren dat er 359 in 2014 en 74 in 2015 (WGO). In 2011 leden in West-Europa nog altijd meer dan 700.000 mensen aan de gevolgen van polio (AViQ-Sciensano) (externe link).
Het virus wordt van mens op mens overgedragen door besmet voedsel, besmette ontlasting of besmet water of door kleine druppeltjes in de lucht. De infectie kan leiden tot verlammingen. Voordat de vaccinatie in 1957 werd ingevoerd, kwam polio vaak voor en overleden er ook regelmatig mensen aan polio.
Baby's moeten een volledige basisvaccinatie tegen polio gekregen hebben voor ze 18 maanden zijn.
Verwekker. Het wildtype, ziekmakende poliovirus is een enterovirus ( RNA ) behorend tot de familie van de picornaviridae. Het virus kent een fecaal-orale transmissieroute en heeft als belangrijke eigenschap, dat het stabiel is bij een lage pH . Er zijn drie poliovirus serotypes ( PV1 , PV2 en PV3 ) bekend.
Dit vaccin is gratis als u het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.
Daarom krijgen kinderen nog steeds prikken tegen polio. Babies krijgen in hun eerste jaar drie inentingen.Als kinderen vier en negen jaar zijn, krijgen ze er nog een keer een.
Inhaalvaccinatie. Wanneer je niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen polio, kan het zinvol zijn deze vaccinatie te vervolledigen. Vraag raad aan je arts.
Het postpoliosyndroom is een van de meest voorkomende spierziekten en komt bij 60 op de 100.000 mensen voor. Ongeveer 60% van de mensen die ooit polio heeft gehad, krijgt PPS. Zij krijgen jaren nadat ze polio hebben gehad, ineens last van (ernstige) restverschijnselen.