Een hulpmiddel om te bepalen of het hooi droog genoeg is, is het fijn knijpen van de knopen in de stengels. Als ze van binnen nog fris groen en vochtig zijn, is het hooi nog niet geschikt. Het moet dan langer op het land blijven liggen. Slechte weersvooruitzichten plaatsen de hooier altijd voor een dilemma.
Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Zolang het droog heeft gelegen kun je het jaren "goed'' houden. Hou er rekening mee dat vitamines/mineralen wel (sterk) verminderd zullen zijn. Begin de winter voerde ik hooi van 2011, nu van 2012. Ik heb enkele jaren terug nog hooi gevoerd wat 10 jaar oud was.
Wat is de houdbaarheid van hooi? Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren. Controleer regelmatig uw hooibalen op eventuele schimmels of ongedierte.
Je kunt ook nog kijken of het te gebruiken is om de stal mee op te strooien. Er is recent onderzoek naar gedaan dat oud hooi wel veel vitamines verloren heeft, maar geen suikers! Dus oud hooi aan hoefbevangen paarden geven heeft niet meer nut dan jonge oogst.
45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Kwalitatief goed ruwvoer (hooi of kuil) ruikt lekker (niet muf/schimmelig/rot), heeft een frisse kleur. Een mooi droge kuil voelt iets zachter aan dan hooi en ruikt iets zuurder, verder zijn de verschillen voor een leek nauwelijks waarneembaar.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Hooi wat vers geperst is kan koliek veroorzaken, Het hooi moet goed afgestorven zijn, zeker hooi wat in plastic zit, dit hooi gaat als het ware gisten, maar doordat de zuurstof (in de pak) verbruikt wordt en op raakt stopt het proces. Dit duurt ongeveer 4 weken.
Na het maaien blijft het gras een paar dagen op het veld liggen om te drogen tot het hooi is, waarbij zon en wind een belangrijke rol spelen. Om het gras sneller te laten drogen is er het proces van het 'schudden', oftewel het keren van het gras zodat ook de onderkant goed droogt.
Het vochtgehalte mag niet meer dan 22% zijn, voor grote balen zelfs niet meer dan 18%. Daarnaast is het van belang dat de temperatuur regelmatig gemeten wordt. De kwaliteit gras is ook van belang, nieuw ingezaaid grasland, sterk bemest gras of bepaalde grassoorten zijn niet geschikt voor het maken van hooi.
Re: zitten er nadelen aan nat hooi voeren? Nee, er zitten geen nadelen aan! Wanneer je zelfs rijk hooi minimaal 20 minuten weekt in water is het grootste gedeelte van het fructaan er uit. Ga je het heel lang weken moet je er wel rekening mee houden dat ook goede voedingsstoffen er uit gaan.
Voedingswaardes. De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi.
Boven 45°C C ontstaat gevaar. Gevaar dat oploopt, als de temperatuur blijft stijgen. Ook neemt de kwaliteit en energiewaarde van hooi door broei snel af. Als de balen dan ook nog eens dicht tegen elkaar en hoog opgestapeld zijn kan de warmte nog minder makkelijk afgevoerd worden.
Als het hooi wat muf ruikt, er komt stof van af of je ziet witte of bruine plekken in het hooi dan is er sprake van schimmelvorming.
Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.
Het beste is gras te maaien met een balkmaaier. Er komt minder zand in het voer dan bij gebruik van een cirkelmaaier. Balkmaaiers vragen wel meer onderhoud en kunnen minder hectaren per uur maaien. Na het maaien volgt het dagelijkse schudden.
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.
Een kleine baal hooi weegt ca. 15 - 20 kg en bevat meestal ca. 7 - 8 plakken. Een plak weegt normaal gesproken 1,5 - 2,5 kg.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Zet hooi en stro in gescheiden klampen neer. Pers hooi en stro laat op de dag, want dan is de luchtvochtigheid het laagst. Laat de balen niet op het veld overnachten, maar zet ze nog dezelfde dag in een schuur. Zo voorkomt u optrekkend vocht of dauw in het hooi.
Hooi wordt steeds vaker geweekt in water om verschillende redenen. Uit onderzoek blijkt dat je suiker uit hooi kunt weken en dat het effectief kan zijn tegen overgewicht. Daarnaast helpt het weken van hooi bij luchtwegproblemen.
Vroeger werd het gras twee keer per jaar gemaaid om te hooien en/of in te kuilen, nu zijn er landbouwers die zes keer per jaar het gras maaien met machines die 4 tot 6 meter breedte meenemen. Om de weilanden zijn alle struiken en bomen opgeruimd want elke meter telt niet waar.