Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, stapels tegels of jouw composthoop.
Favoriete planten van de slak
Slakken zijn gek op hosta's. Daarnaast eten slakken het liefst jonge frisse groene blaadjes. Jonge zaailingen zijn favoriet, zoals gezaaide groenteplanten en eenjarige planten. Jonge sla en aardbeien zijn ook niet veilig voor de slak.
De meeste slakken eten allerlei plantaardig materiaal, dood of levend, en dood dierlijk materiaal. Huisjesslakken geven ook aan dat er genoeg kalk in de bodem zit.
Ze eten alles wat los en vast zit, het liefst grote sappige bladen. Wist je dat de meeste soorten slakken niet in de tuin, maar in het water leven? Dat is niet zo gek, want slakken zijn zelf ook heel waterige beestjes. Daarom zijn ze dol op regen en zul je ze altijd vinden op vochtige plekken.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Onderin hun mond hebben ze een ruwe rasptong of radula.Die kunnen ze uitsteken en hun voedsel losraspen en naar binnen werken. Bijna iedere soort slak heeft weer een andere rasptong die het meest geschikt is voor het bemachtigen van hun favoriete voedsel.
Slakken hebben een heel klein brein, maar zijn bijzonder efficiënt in het bepalen van hun gedrag. Dat komt doordat een slak slechts twee hersencellen gebruikt om complexe beslissingen te nemen, zo ontdekten de onderzoekers.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden!
De meeste huisjesslakken hebben twee paar tentakels of voelhoorns. Het langste paar draagt de ogen. Slakken zien maar weinig; ze kunnen alleen veranderingen in lichtsterkte waarnemen. De kleine tentakels bevatten heel gevoelige tastzintuigen.
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Koffiegruis vormt nauwelijks een barrière tegen slakken; doe de test maar eens. Planten besproeien met restjes koude koffie houdt de slakken wel weg. Koperstrips weren slakken (ze krijgen een soort stroomstootje) maar blijken niet altijd zo succesvol; bovendien zijn ze duur.
Slakken zijn gek op bier en komen hierop af. Ze klimmen in het bakje en vallen in het bier. De volgende ochtend kan je de slakkenval controleren en indien er slakken in de val zijn getrapt kan je deze weggooien. Bovenal houden slakken niet van droogte en niet van warmte.
Ze zijn bovendien overdag actief, waardoor ze worden gegeten door merels, lijsters en eksters. Maar naaktslakken lusten ook levende planten. Omdat ze gevoeliger zijn voor uitdroging doen ze overdag een dutje – onder bladeren, plantenpotten (check regelmatig: witte bolletjes zijn slakkeneitjes) of onder de grond.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen.De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Slakken kunnen niet tegen de felle zon, als het bewolkt is verschijnen ze. Als er in de tuin veel bladeren liggen en ander tuinafval dan kunnen deze dieren zich optimaal verschuilen. Daarnaast kunnen ze dan veel voedsel vinden wat het probleem alleen maar erger maakt.
Populaire rustplaatsen zijn stukken hout, stenen en bladeren, maar ook spleten in huizen of de bovenkant van buitendeuren. Naaktslakken hebben geen huis om zich in terug te trekken - zij graven zich in. Dat kan tot een meter diep zijn. Slapen doen slakken trouwens vaak in groep, hoewel ze niet in groep leven.
Deze slakjes zijn ook een ster in verdedigen. Als ze schrikken kruipen ze snel weer in hun huis en blazen ze bellen. Erg apart gezicht maar schrik niet, de bellen kunnen geen kwaad en als de pomatia kalmeert zal ze snel weer uit haar huisje kruipen.
Slakken moeten het niet van hun zicht hebben, om het zacht uit te drukken. De normale tuinslak ziet totaal geen kleur. En bepaald scherp is zijn zicht ook niet. Gelukkig hebben slakken dat ook niet nodig.
De slak daagt het zijn hele leven met zich mee. Zijn lichaam is niet meer dan een hoofd en een voet. Op zijn hoofd heeft hij twee voelsprieten. Die kan hij intrekken, als hij dat wil.
Wist je dat slakken wel 3 jaar kunnen slapen?
De slak neemt heel rustig een slokje water, want ja, zelfs slijmerige naaktslakken hebben weleens dorst.
Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen.
Niet bij het huisje oppakken
Maar pas op: pak een slak nooit bij zijn huisje op, want dan loop je het risico dat je hem eruit trekt. Gewoon bij het lijfje optillen dus, of eerst op een blaadje laten kruipen en dan oppakken.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.