Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Warmtepomp is de duurzaamste oplossing
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Hiermee wordt de woning verwarmd en wordt een voorraadvat opgewarmd voor warm water. Van alle gasloze alternatieven is de warmtepomp de zuinigste manier van verwarmen.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas. Uit mest en rioolslib kan biogas worden gemaakt.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Gebruik goedkope douchegordijnen voor de ramen die zonlicht doorlaten. Hiermee hou je de koude lucht buiten, maar laat je de warmte van de zon wel binnen. Je kunt je ramen ook met doorzichtig plastic bedekken. Hang gordijnen op.
Dit kan je doen door lekkere warme sokken aan te trekken en bijvoorbeeld een gehaakte muts op te zetten. Daarbij geeft zij als tip om met een warme kruik naar bed te gaan. Zo is het in bed volgens haar meteen warmer.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Als je energieneutraal (aardgasloos) wilt gaan wonen, zijn er flink wat maatregelen nodig. Je woning moet beter worden geïsoleerd, je moet overgaan op een ander verwarmingssysteem en je kunt zonnepanelen en/of collectoren aanschaffen.
Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo'n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.