Vlieg niet als je nog heel ziek bent
De luchtdruk kan de klachten verergeren en bij oorpijn kan dit zelfs leiden tot hoorschade. Ben je genezen? Dan moet je een Fit to fly-verklaring regelen voor zowel de luchtvaartmaatschappij als de verzekeraar, zodat zij zeker weten dat je geen andere passagiers kunt besmetten.
Het grootste risico van verkoudheid bij vliegen is dat de Buis van Eustachius, de buis die tussen oor en neus loopt, niet goed functioneert. Waardoor u oorpijn krijgt bij stijgen en bij dalen. Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels.
Wees na een verkoudheid of keelontsteking extra alert op oorpijn. Mogelijk heb je een middenoorontsteking, waarmee je niet kan vliegen. Vraag bij je accommodatie waar je naar een arts kan of bel de Alarmcentrale voor advies.
U mag niet vliegen als u corona heeft. Dit geldt voor de heenreis én de terugreis. Bent u positief getest op corona in het buitenland? Dan houdt u zich aan de regels en adviezen in het land waar u op dat moment bent.
Vliegticket annuleren, hoe werkt dat? Je vlucht annuleren kan meestal eenvoudig via de online omgeving van de reisaanbieder of luchtvaartmaatschappij waar je het ticket hebt geboekt. Je betaalt meestal wel annuleringskosten. Alleen dure, flexibele tickets kun je vaak kosteloos wijzigen of annuleren.
Wanneer u langer dan 5 dagen symptomen heeft, is een sneltest niet betrouwbaar en dient u zich te laten testen met een PCR test. Heeft u bepaalde symptomen en weet u niet of een test voor corona zinvol is, vul dan eerst even de online vragenlijst van de federale overheid ((opent in nieuw venster)) in.
Toestemming om te reizen
Passagiers met een ernstige besmettelijke ziekte (bijv. ernstige ademhalingsinfectie, tuberculose, longontsteking) worden niet toegelaten op de vlucht zonder een verklaring van een arts met bevestiging dat ze in staat zijn te vliegen.
Het probleem dat zich stelt wanneer men een vliegreis onderneemt met een oorontsteking, is het drukverschil tussen de binnenkant en de buitenkant van het oor. In volle vlucht zal de aanwezige lucht in de oren uitzetten en zal de overdruk via de buis van Eustachius naar buiten gevoerd worden.
Ook als je verstopping of pijn aanhoudt na de landing, helpt het om veel te blijven slikken. Je neus snuiten, kauwgom kauwen, of drinken terwijl je je neus dichtknijpt zorgen er ook voor dat de lucht makkelijker door de buis van Eustachius stroomt.
De temperatuur in het vliegtuig kan sterk verschillen. Buiten het vliegtuig kan het namelijk -27 graden zijn, maar ook wel -15 graden. Het heeft effect op de warmte binnenin het vliegtuig. Lange vluchten zijn nooit erg ideaal, maar je kunt je het beste er maar goed op voorbereiden.
De vraag "Hoe veilig is vliegen?" kan daarom als volgt worden beantwoord: Reizen per bus en trein is het veiligst, op de voet gevolgd door reizen per vliegtuig. Het is een feit: statistisch gezien is de kans op een ongeval in een vliegtuig ongeveer 1 op 188.364 (2019) en is dus veel kleiner dan in een auto.
Hoe hoger het vliegtuig vliegt, hoe lager de luchtdruk is. Als gevolg kunt u buikpijn ervaren, een opgeblazen gevoel hebben of zelfs moeite met uw stoelgang hebben. Dit vervelende gevoel kunt u voorkomen door goed te drinken, regelmatig te bewegen en geen heftige etenswaren te eten voor vertrek.
Als u een oude openstaande boete heeft, mag u niet verder reizen. Behalve als u meteen betaalt of laat zien dat u een betalingsregeling heeft afgesproken. U wordt alleen gecontroleerd op openstaande boetes, niet op schulden.
Doordat de druk lager is, moet er uit het binnenste middenoor lucht ontsnappen. Als dat niet gebeurt, zou het trommelvlies helemaal naar buiten uit puilen. Deze lucht gaat via de buis van Eustachius naar de neus/keelholte. Dit gaat vrij makkelijk en daarom doet opstijgen meestal niet echt pijn.
Een daling duurt vaak nog zo'n 20 minuten. In die tijd leggen we 'glijdend', afhankelijk van het vliegtuigtype, circa 120 mijl (zo'n 220 km) af. We vliegen dan eigenlijk met een groot zweefvliegtuig.
Slikken en gapen opent de buis van Eustachius, zodat de lucht het middenoor bereikt tijdens de daling. Ook als je problemen houdt lang na de landing, zal het nog steeds helpen om te blijven slikken. Er zijn een paar andere methoden, zoals je neus snuiten, kauwgom kauwen, of drinken terwijl je je neus dichtknijpt.
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
Tips bij een longontsteking
Drink veel water, vooral als je koorts hebt. Rook niet en voorkom meeroken. Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. Ze kunnen wel zorgen dat je minder hoest waardoor je beter slaapt.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
De PCR test is de meest betrouwbare test die je kunt laten uitvoeren. Bij Coronalab kost een PCR test € 69, deze kosten zijn inclusief een reiscertificaat. Je krijgt altijd op dezelfde dag de uitslag.
Hebt u gezondheidsklachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Dan mag u niet vliegen. U hebt dan geen recht op uw geld terug. Afhankelijk van de voorwaarden bij uw ticket kunt u soms wel annuleren of omboeken.