Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
Houd de deur dicht
Warmteverschillen zorgen voor condens in de koelkast. Deze warmteverschillen ontstaan vooral als je de koelkast vaak opent en sluit. Maar ook als je de deur langere tijd openzet bij het inladen van boodschappen kan er meer water in de koelkast ontstaan.
Iedereen heeft zijn eigen gewenste temperatuur van gekoeld voedingswaar, maar de ideale temperatuur in de koelkast is 4℃. Door de temperatuur van de koelkast iets lager te zetten is de kans op condensvorming kleiner en voorkom je eventuele schimmels en bacteriën.
Het is normaal dat er vocht aanwezig is in de koelkast, vooral op de achterwand. Zodra je de deur opent, komt er warmere en vochtige lucht in de koelkast.
Warme lucht die van buiten de koelkast binnenkomt, leidt tot condensatie wanneer deze lucht in contact komt met de koude lucht van de koelvriescombinatie. Als de deuren van de koelkast vaak worden geopend of niet goed zijn afgedicht, stroomt de warme lucht van buiten het apparaat in.
Een spons in je koelkast
De koelkast is een bron van geurtjes, en dat komt ook een beetje door het vochtgehalte – wat dan weer mede wordt veroorzaakt door groente. Dat is waarschijnlijk de reden dat je in sommige koelkasten een prop kranten vindt; dat absorbeert een deel van die geurtjes en het vocht.
Heeft je auto geen airconditioning, zet de verwarming dan op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.Gebruik een auto-ontvochtiger tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen. Dat is een speciaal kussentje dat tot 400ml aan vocht opneemt.
Lucht die kamer regelmatig (ramen openen) om condensvorming en de vorming van vocht te voorkomen. Plaats ventilatierooster of mechanisch ventilatiesystemen om de hoeveelheid vocht in uw huis te verminderen. Deze middelen trekken de vochtige lucht door een ventilator en verwijderen het merendeel van het vocht.
Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.
De ideale temperatuur in de koelkast is 3°C tot 4°C. En voor de vriezer is dat -18°C. Maar hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celsius (°C), bij de andere koelkast staan er cijfers van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
Condensatie is een fenomeen dat in vrijwel iedere woning voorkomt. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kunnen vinden. Als gevolg hiervan zal deze vochtige lucht zich hechten aan aanwezige koudere oppervlakken. De meest bekende verschijningsvorm is op een raam of een spiegel.
Gevolgen van condens aan de binnenkant van het raam
Vocht aan de binnenkant van een raam kan aardige gevolgen hebben. Wanneer je het niet tijdig aanpakt, kan er bv. schimmelvorming ontstaan aan de binnenkant van het raam. Ook een muffe geur in huis en het losbladeren van verf en behang zijn mogelijke gevolgen.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer het boven de 60 procent uitkomt, is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor schimmels en bacteriën in huis, wat erg slecht voor de gezondheid is.
Wanneer de ramen aan de binnenkant van de woning beslaan is dat een signaal dat er niet genoeg aandacht is besteed aan het afvoeren van 'vieze', vochtige lucht. En er te weinig aanvoer is van verse lucht. Wanneer er sprake is van condens aan de binnenzijde van de woning zorg voor voldoende en goede ventilatie.
Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van vocht in huis zodat je het in een vroeg stadium kunt herkennen: Vochtplekken op de muur of het plafond. Condens op ramen en andere koudere oppervlakten. Een muffe en bedompte geur.
Elke dag even de ramen open is voor ieder huis aan te bevelen. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand, adviseert Milieu Centraal.
Soms ontstaat er condens op dubbel of HR++ glas vanwege de hoge isolatiewaarde. Dit gebeurt vooral tijdens koude ochtenden in het voor- en najaar als de buitentemperatuur laag is en de luchtvochtigheid hoog.
Zet open potjes op de bovenste plank
Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit. De perfecte plek voor een paar plakjes kaas of wat vleeswaren dus. Koop er eventueel speciale bakjes voor.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
Wanneer je een koelkast liggend vervoert, of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen. Als je de koelkast na het vervoer vervolgens weer te snel aanzet, kan dit problemen opleveren voor de koelkast. Het kan er zelfs voor zorgen dat je koelkast kapot gaat.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Afvoergaatje koelkast reinigen
Eerst prik je het gaatje door, vervolgens kun je er wat water doorheen spoelen met enkele druppels chloor erin om de bacteriën te verwijderen. Als het goed is, kan het water dan weer goed weglopen.
Het is natuurlijk handig om te weten hoe lang een koelkast gemiddeld meegaat. Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.