Gorilla's hebben een zwarte vacht.Als de mannen volwassen worden, krijgen zij een zilvergrijze vacht op hun rug en benen. Niet voor niets worden zij ook wel 'zilverrug' genoemd. Gorilla's behoren tot de (grote) mensapen, net als orang-oetans, bonobo's en chimpansees.
Dat betekent dat meerdere volwassen vrouwen (drie tot zes) met hun jongen samenleven met één volwassen man. Deze man wordt de zilverrug genoemd. Het is de taak van de zilverrug om de groep te leiden en te beschermen. Wanneer hij dat goed doet, dan zullen de volwassen vrouwen bij hem blijven.
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
De grootste nog levende aap ter wereld is de gorilla waarvan er twee soorten zijn. De mannetjes zijn twee keer zo groot en zwaar als de vrouwtjes. Zij kunnen maximaal 165 kilo wegen en 1,75 lang worden. Daarmee is het de grootste aap en mensaap die op dit moment leeft op aarde.
Zilverrug: echte krachtpatser
Het gewicht van een zilverrug-gorilla is zo'n 180 kilo. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren. De krachtpatser is daardoor zes tot tien keer sterker dan een mens!
Het zijn intelligente zachtaardige reuzen die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla wordt zwaarder. Mannetjes kunnen een gewicht bereiken van 200 kg.
En als gorilla's echt bang zijn, schreeuwen ze en rennen weg. Als het gevaar blijft bestaan, zal de zilverrug rustig achter een struik of een boom zitten en de dreiging observeren. Hij zal dan wachten op het juiste moment om hier achter vandaan te springen en een beangstigend gebrul te geven.
Kleinste aap
Met een lichaamslengte van zo'n 15 centimeter en een gewicht van slechts 120 tot 140 gram is de dwergoeistiti de kleinste apensoort ter wereld! Ze leven in familiegroepen in het regenwoud.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Gorilla's tellen
In 2010 waren er nog maar 480 berggorilla's in Virunga. Nu zijn dat er 604. In totaal leven er wereldwijd nog zo'n 1004 berggorilla's in het wild.
Alleen de status van de berggorilla is zeer recent bijgesteld naar endangered (bedreigd) omdat deze ondersoort in aantal toeneemt. Volgens de laatste schattingen leven er nog 367.000 gorilla's in het wild. Ter vergelijking: 100 jaar geleden waren dat er naar schatting nog bijna 700.000.
De gorilla kan het oogcontact met de vrouw als bedreigend hebben ervaren en daardoor agressief zijn geworden, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse dierentuin in de krant. Blijdorp overweegt bezoekers met een bord te waarschuwen de apen niet direct aan te kijken, schrijft het AD.
Berggorilla's kloppen wellicht op hun borst om informatie over zichzelf door te geven. Soms slaan berggorilla's op hun borst en brengen ze daarbij een trommelend geluid voort. Mogelijk doen ze dat om hun lichaamsgrootte aan andere gorilla's te communiceren. Het laat hen toe om de gorilla te identificeren.
Bokito maakte een sprong van 3,5 meter, zo bleek uit het sporenonderzoek. Hij haalde de overkant van de gracht, die de apen van de mensen scheidt, met zijn voorpoten net en kon zich daardoor op de kant hijsen. De vrouw uit Zoetermeer, die ernstig werd verwond door Bokito, ligt nog steeds in het ziekenhuis.
Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen. Voedingstoffen die ze wel nodig hebben voor onder andere hun gewrichten.
Intelligentie. Door het onderzoek weten we, dat gorilla's zeer intelligente dieren zijn. Zo kunnen zij verschillende vaardigheden leren van de oudere dieren of in gevangenschap van de mens. Gorilla's kunnen informatie zodanig verwerken, dat ze zich aan nieuwe situaties aanpassen.
Stroperij, ziekten, vernietiging van de habitat zijn de belangrijkste bedreigingen voor de gorilla.
Jonge gorilla's delen hun nest met hun moeder. Deze gorillaondersoort eet dagelijks 20 tot 30 kilo aan plantaardig voedsel:. vruchten, bladeren, schors en stengels. Van westelijke laaglandgorilla's is bekend dat ze ook regelmatig termieten eten.
Om aan hun drank te komen gebruikten de apen een palmblad, dat ze van een boom in de buurt trokken. Eerst kauwden ze het blaadje zacht, waarna ze het als een spons gebruikten. Ook vouwden ze het blad als een trechter, om zo de drank in de mond te laten glijden.
Berggorilla (Gorilla beringei beringei)
Het dieet van de berggorilla's in de Virunga bestaat uit maar 38 soorten planten, voornamelijk distel, wilde selderij, netels en Galium, waarvan zij de kruidachtige bladeren, stengels en scheuten eten.