Montélimar, een plaats in het zuiden van Frankrijk, wordt gezien als de bakermat van de nougat zoals de noordelijke landen van West-Europa de lekkernij kennen. In 1870 werd de lekkernij (her)ontdekt door Willem Stuvé, die zijn ontdekking 'noix-gâteau' (nootkoekje) noemde, wat is verbasterd naar nougat en noga.
Tot op de dag van vandaag is er geen specifieke informatie over waar Noga voor het eerst werd geproduceerd, maar er zijn verschillende sporen die leiden naar het Arabische schiereiland in een tijdperk dat tussen 1200 en 1300 ligt, toen, naar men zegt, de moslims het voor het eerst introduceerden in Iberisch land, ...
Geschiedenis. In het Oosten bestaat noga al sinds de oudheid. Het werd toen gemaakt met amandelen, honing en kruiden, maar in Griekenland werd het met noten gemaakt. In de 17e eeuw belandde het in de Provence, waar Marseille een monopolie verwierf en hetzelfde recept als de Grieken gebruikte.
Nougat of “noga” is een Franse lekkernij die volgens traditioneel recept bestaat uit 30 % amandelen, of 28 % amandelen en 2 % pistachenootjes, 25 % lavendelhoning, suiker, stijf geslagen eiwitten en tot slot natuurlijke vanille.
Noga is een Provençaalse specialiteit die oorspronkelijk uit Marseille komt en toen nog gemaakt werd met walnoot. In de achttiende eeuw werd de amandelboom door de landbouwkundige Olivier de Serres in de Provence geïntroduceerd.
De lekkernij komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse zee en het Midden-Oosten, aangezien de basis ingrediënten noten en honing daar in overvloed aanwezig zijn. De eerste sporen van nougat dateren uit het Byzantijnse Rijk, dus van de late Oudheid tot de Middeleeuwen.
Amandelen zijn erg gezond!Ze bevatten veel eiwitten, mineralen, vitaminen en calcium. Verder bestaat de amandel uit 70% enkelvoudig onverzadigd en 30% verzadigd vetzuur.
Er zitten 56 kilocalorieën in 1 stuk (12 gram) nougat. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'nougat'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Nougat is typisch Grieks, maar ook de omliggende landen maken al duizenden jaren nougat. De belangrijkste bestanddelen zijn honing, suiker, eieren (kippen eiwit) en noten of pinda's. Dit is allemaal ruim aanwezig in Griekenland. Maar zelf nougat maken is nogal moeilijk.
De lekkerste nougat die er bestaat is de Nougat Montelimar. Deze nougat wordt geimporteerd uit het Zuid-Franse plaatsje Montélimar, waar ze de lekkerste nougat maken.
De basis van traditionele nougat wordt gemaakt van eiwit, honing en suiker, glucose en een snufje zout. Door het eiwit en de honing is normale nougat dus niet vegan.
Het recept voor nougat is niet eenvoudig, de suikers en honing hebben een hoge kooktemperatuur, dus dat vereist ervaring. De ingredienten van nougat zijn: honing, suiker, glucosestroop, stijfgeklopte eiwitten, geroosterde noten (amandelen, walnoten, hazelnoten en pistachenoten) en gekonfijte of gedroogde vruchten.
Noga is de Nederlandse verbastering van het Franse woord nougat. En dat woord komt weer van het Latijnse nut gatum, wat 'notentaart' betekent. Als we het in de bakkerij hebben over noga of nougat, dan hebben we het over dat taaie, witte snoepje dat aan je tanden blijft kleven.
Noga of nougat is een lekkernij. De vernederlandste naam noga komt van het Franse woord nougat. Dit woord komt uit het middeleeuws Latijnse nucatus (met noten), een afleiding van nux (noot) zoals ducatus (leiderschap) van dux (leider).
noga {de} nougat {znw.}
Een suikerklontje is 4 gram suiker. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën (kcal): dus 1 suikerklontje is gelijk aan 16 kcal. Gezonde mannen hebben gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig, vrouwen 2.000 kcal.
Per stuk verpakt / circa 50 gr per reep. De ideale snack voor thuis, in een kantine of als traktatie in de klas.
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Het bewaren van de nougat
Het is daarom handig om te weten hoe je de lekkernij het beste kunt bewaren. Verpak het in een plastic zak of een goed afgesloten trommel en leg het op een donkere, droge en koele plek.