De effecten van een spierziekte blijven niet altijd beperkt tot verlammingen. Tintelingen, pijn, problemen met de spijsvertering, hartklachten en slaapproblemen komen ook voor. De aard en ernst van de verschijnselen verschillen van spierziekte tot spierziekte en van persoon tot persoon.
Gemiddeld leeft iemand met ALS nog 3 jaar nadat de ziekte is vastgesteld. Ongeveer 1 van de 5 mensen met ALS leeft na de eerste klachten langer dan 5 jaar.
Symptomen van spierzwakte
Slap gevoel in ledematen. Slappe spieren. Krachtverlies. Vermoeidheid.
Onderzoek naar een mogelijke spierziekte omvat vrijwel altijd een bloedonderzoek. Belangrijk is de bepaling van de hoeveelheid creatinekinase (CK) in het bloed. Het enzym creatinekinase speelt een rol in de energievoorziening van de spier.
De aard en ernst van de verschijnselen verschillen van spierziekte tot spierziekte en van persoon tot persoon. In Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen een spierziekte. Spierziekten zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen. Goede medische begeleiding is belangrijk.
Vaak pijn bij spierziekte
(Chronische) pijn is voor veel mensen een probleem: in Nederland hebben 2,2 miljoen volwassenen er last van. Ook spierziekten en (chronische) pijnklachten gaan vaak hand in hand. Steeds vaker blijkt dat een groot deel van de mensen met een spierziekte (chronische) pijnklachten heeft.
Vaak heeft alleen een gespecialiseerd neuroloog van een academisch ziekenhuis de juiste middelen, kennis en ervaring tot zijn beschikking om het type spierziekte vast te stellen. Afhankelijk van uw klachten kan een algemeen neuroloog u verwijzen naar een in spierziekten gespecialiseerd academisch ziekenhuis.
De mate van de spierzwakte kan per periode wisselen. Spierstijfheid doet zich met name voor na een periode van rust en dan vooral in de bovenbenen en -armen, de handen en de nek. Kou kan de stijfheid verergeren. Veel voorkomende klachten zijn een stekende, zeurende pijn en vermoeidheid.
Bij ongeveer de helft van de mensen met ALS in de familie (familiaire ALS) is er een genetische afwijking gevonden. Bij alle overige ALS-patiënten (sporadische ALS) ligt de oorzaak van de ziekte in een samenspel van genetische aanleg en omgevingsfactoren, zoals leefstijl en blootstelling aan schadelijke stoffen.
PSMA is een spierziekte waarbij de spieren steeds meer verzwakken. Uiteindelijk raken mensen verlamd en kunnen ze vroegtijdig overlijden.
In de laatste fase van ALS en PSMA worden de ademhalingsspieren steeds zwakker, waardoor de ademhaling afneemt en patiënten uiteindelijk overlijden. Uit onderzoek blijkt dat ruim 90 procent van de patiënten rustig overlijdt.
Bij neurologische problemen kan er sprake zijn van overmatige slaperigheid, epilepsie, verminderd verstandelijk vermogen, duizeligheid, oogbewegingsstoornissen, slikstoornissen, spierstijfheid of juist zwakte, gevoelsstoornissen en tintelingen.
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.
Er wordt bloedonderzoek gedaan naar antilichamen die de overdracht van signalen van zenuwen naar de spieren belemmeren. MG kan ook veroorzaakt worden door een genetisch probleem. De diagnose wordt dan vastgesteld door DNA-onderzoek.
Als de druk in de loge toeneemt, kan de bloedtoevoer naar de spieren worden afgesloten. Het geheel van klachten die hiermee gepaard gaan, noemen we een spiercompartimentsyndroom of logesyndroom. Wordt er niets aan de klachten gedaan, dan kunnen de zenuwen en zelfs de spieren afsterven.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Bij spierreuma zijn de spieren in de nek, schouders of heupen stijf en pijnlijk. Spierreuma komt bijna alleen voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Het is vaak moeilijk om zeker te weten of u spierreuma heeft.
Door krachtsverlies in de spieren van uw bovenbenen ontstaan er problemen met lopen. Dit merkt u bijvoorbeeld met traplopen of opstaan uit een stoel. Vaak gebruikt u dan uw armen als hulpmiddel. De kracht in uw bovenarmen neem ook af.
De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) meestal intact, de werking van darmen en blaas ook.
Ook al begrijpt de stervende waarschijnlijk niet alles meer wat wordt gezegd, waarschijnlijk hoort hij wel alles en blijft hij tot op het laatst gevoelig voor geluid. Rust rondom de stervende is belangrijk. Aanraking kan rustgevend zijn, maar dit verschilt per persoon en per moment.