De naam is een verbastering van de Franse naam "Jean", en de Limburgse variant op 'Jan', afkomstig van 'Johannes'. 'Sjang', komt echter niet van 'Jean' zoals hier vermeld stond, maar is in de loop der jaren ook hiervoor in gebruik geraakt.
Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas).
Op 14 oktober 1831 legden de Grote Mogendheden in de Vier en Twintig Artikelen de scheidingsvoorwaarden tussen Nederlanden en België vast. De Maas tot Maaseik werd de scheiding tussen Belgisch en Nederlands Limburg en de vesting Maastricht met de ommelanden en Sint Pieter bleven Nederlands.
Maastricht is de tweede cultuurstad van Nederland. Het bruist er van de culturele evenementen en er is een ruim aanbod aan culturele instellingen. Zo worden er jaarlijks zeer populaire en succesvolle evenementen gehouden als de Nederlandse Dansdagen, de Europese kunstbeurs TEFAF en Museumnacht.
De naam Wyck is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord vicus. De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw.
Het Maastrichts is een stadsdialect dat behoort tot de erkende Limburgse streektaal. Jazeker! We zijn officieel erkend sinds 1997 in het Europees Handvest voor Regionale talen.
Mannelijke Maastrichtenaren worden ook wel Sjengen genoemd, zowel door zichzelf als door Limburgers buiten Maastricht. Het Maastrichts dialect wordt soms Sjengs genoemd. De tegenhangende aanduiding door Maastrichtenaren van mensen buiten de stad is "Boeren".
Maastricht behoort tot de steden die zich "oudste stad van Nederland" noemen.
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status. De titel "oudste stad van Nederland" hangt af van welke definitie men toepast.
Aan bijnamen heeft Maastricht geen gebrek: oudste stad van Nederland, monu- mentenstad (Maastricht heeft na Amsterdam de meeste monumenten), eerste bisschopsstad, oudste industriestad, winkelstad, studentenstad en de 'gezelligste stad' van Nederland.
Oké, Nijmegen is dus heel oud, maar Maastricht is dat ook. Hoe zit het dan met die essentiële Romeinse stadsrechten? Die kreeg Nijmegen al in het jaar 89, in tegenstelling tot Maastricht. Die stad kreeg geen Romeinse stadsrechten, maar in 1203 wel middeleeuwse stadsrechten.
De Romeinen waren de eerste die een vesting, een castellum, bouwden. In de vroege 13e eeuw kreeg Maastricht stadsrechten en werd begonnen met de aanleg van een stadsmuur. Een eeuw later werd er al een tweede stadsmuur omheen gebouwd. Deze bouwcampagnes waren de aanzet van de uitbouw van Maastricht tot vestingstad.
'Sjeng?' 'Sjeng' is de bijnaam voor de stadse. Maastrichtenaar, die zich boven de dorpeling of boer. verheven voelt.
De basics. Andere basics van het Mestreechs zijn natuurlijk begroetingen. Met “hoi jong” groet je een vriend en met “hoi keend” begroeten ouderen jongere mensen. Doei zeg je ook met hoi, namelijk met “hoi he” of “hòòjje-n-èh!”.
Maastrichtenaren zeggen nooit nee, maar ja ja. Iech haw vaan diech. Ik hou van je.
Mestreech hoe en wat. Maastricht (Mestreech in het Limburgs, Maestricht in het Frans) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg en telt circa 121.000 inwoners.
Met een centrale ligging ten opzichte van Brussel kenmerkt Maastricht zich als een jonge, open, internationaal georiënteerde samenleving in het hart van Europa. Wereldwijd onderhouden we stedenbanden met de Chinese stad Chengdu en met de Nicaraguaanse stad El Rama.
Door het verdrag werd Oost-Limburg bij Nederland gevoegd. Belgen − én Limburgers − verzetten zich hiertegen. De laatste negen jaar was het gebied, op Maastricht na, deel van België geweest.
Waarom? Heel eenvoudig: Fries voldoet als enige van de regionale talen aan de gestelde eisen. Zo heeft het een duidelijke grammatica, is er sprake van historische ontwikkeling en vinden de sprekers zelf dat ze de taal Fries spreken. Friesland wordt al lange tijd door de Nederlandse overheid erkend als tweetalig.
Dat is de naam die de Romeinen rond het jaar 100 na Chr. gaven aan de nederzetting aan de Waal. Nijmegen is daarmee de oudste stad van Nederland!
In absolute zin eindigt Maastricht qua woonlasten overigens op plek 5 van duurste steden: met gemiddeld 530 euro per maand zit het een tientje boven het landelijke gemiddelde. Hier is Amsterdam, samen met Den Haag, wél koploper met 580 euro.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.