Er zijn lokale en algemene factoren die de groei van de schimmel bevorderen. Lokale factoren zijn langdurige irritatie (bijvoorbeeld een te oude of slecht passende gebitsprothese), slechte mondhygiëne, roken, lokaal gebruik van corticosteroïden, droge mond en bestraling van het mondholtegebied.
Een Candida infectie in de mond (spruw) kan verschillende oorzaken hebben zoals het gebruik van medicijnen die geïnhaleerd worden (bijvoorbeeld bij astma) of antibioticagebruik. Mogelijk kunnen klachten ook ontstaan door een slecht passend kunstgebit en een verminderde weerstand.
Candida is een schimmeleinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. Bij de mens komt de Candida albicans het meest voor. Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Een schimmelinfectie in de mond- en keelholte gaat vaak vanzelf over. Zijn de klachten hevig, of wil een baby niet drinken, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Mondschimmel wordt dan behandeld met een gel of een drankje op basis van miconazol, fluconazol of een ander schimmeldodend middel.
Aan te raden om te eten en drinken:
Citroenen, grapefruit, zure appels, tomaten, avocado's, papaja, aalbessen, bosbessen, blauwe bessen. Voorts, mits niet zoet smakend: sinaasappels, zwarte bessen, mandarijnen. Vis, lams-, schapen-, geiten-, kippen- en rundvlees.
Schimmelinfectie in de mond treft dus in het bijzonder mensen met een verzwakt immuunsysteem. En voor hen kan een schimmelinfectie in de mond gevaarlijk zijn, wanneer die niet behandeld wordt. In bepaalde gevallen kan de schimmel zich uitbreiden naar het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen en dat kan ernstig zijn.
De meest voorkomende schimmel bij de mens is Candida albicans. Hij komt voor op de huid en in het spijsverteringsstelsel van gezonde personen, waar hij leeft als een onschadelijke gast. Maar als hij in de bloedstroom belandt, veroorzaakt hij in meer dan de helft van de gevallen een dodelijke infectie.
Candida is geen soa. Je kunt de schimmel candida wel krijgen of doorgeven als je seks hebt. Maar de ander krijgt dan meestal geen klachten. Je kunt de schimmelinfectie ook krijgen zonder dat je seks met iemand hebt.
Het vermijden van geraffineerde suikers en fruit heeft geen effect op de groei van Candida albicans, omdat de gist al voldoende voedingsstoffen uit de slijmvliezen haalt. Omdat Candida albicans niet in staat is om lactose (melksuiker) te gebruiken om te groeien, is het ook niet zinvol om melkproducten te laten staan.
Extra tips voor het candida-dieet:
Eet voldoende eiwitten voor een verzadigd gevoel. Eiwitten vind je in; hennepzaad, noten (geen pinda's deze bevatten vaal veel schimmels), spirulina, chlorella, peulvruchten, biologische eieren, biologisch vlees en gevogelte, biologische melkproducten.
Meestal laten schimmels ons links liggen. Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Er zijn voor Candidiasis geen specifieke voedingsadviezen te geven. Het is nodig om naar de huisarts te gaan om candidiasis vast te stellen. De arts schrijft dan medicijnen voor die Candida albicans doden. De werking hiervan is vergelijkbaar met antibiotica tegen een bacteriële infectie.
Het belangrijkste symptoom van Candida-infectie van de huid is huiduitslag. De huiduitslag veroorzaakt vaak roodheid en intense jeuk. In sommige gevallen kan de infectie ervoor zorgen dat de huid gebarsten en pijnlijk wordt. Blaren en puisten kunnen ook voorkomen.
Een vaginale schimmelinfectie gaat meestal vanzelf over. In sommige gevallen duurt het enige weken voordat de jeuk en afscheiding overgaan. Je kunt zo'n infectie dus niet behandelen, maar er wel voor zorgen dat het herstel wordt versneld.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Een slokdarmontsteking door een schimmelinfectie kan de volgende klachten/aandoeningen veroorzaken: moeite met slikken. gevoel dat het voedsel niet wil zakken. gevoel van brok in de keel.
Uit deze in vitro-studie konden wij concluderen dat Candida albicans zeer goed groeit in Biogarde-yoghurt. De schimmel groeit beter wanneer tevens vaginaal vocht aanwezig is, ongeacht of dit vaginale vocht verkregen is van vrouwen met of zonder candidosis vaginalis.
Veel mensen ervaren darmklachten door Candida. Als er in je ontlasting via ontlastingsonderzoek een candida wordt aangetroffen komt dit meestal niet onverwacht. Vaak had je naast de bekende darmklachten zoals diarree, buikpijn, buikkramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid wellicht ook last van andere klachten.
Vlees is vullend en voedzaam, terwijl het de groei van Candida beperkt. Eet alleen vers en biologisch vlees. Biologisch vlees is vrij van antibiotica. Veel mensen met Candida in de darmen hebben schade geleden aan de darmflora door antibiotica.
Orofaryngeale candidiasis, ofwel spruw, is een schimmelinfectie van het mond- en keelslijmvlies die veroorzaakt wordt door een gist van de Candida-soort. Deze gist wordt bij circa 40–60% van de gezonde bevolking aangetroffen in de mond- en keelholte, zonder dat deze daar een infectie veroorzaakt.
Testen om Candida aan te tonen
Het aantal gisten wordt door middel van een ontlastingskweek vastgesteld. Normaal gesproken bevinden zich 1. - 3.103 gisten in de darmen. Het is dus normaal als er in 1 gram ontlasting 1000 – 3000 Candida cellen te vinden zijn.