De ambtenaar van de burgerlijke stand bepaalt of de voornaam die je voor je kind wil wordt geaccepteerd. 'Geven de ouders hun kind geen voornaam of weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de opgegeven naam? Dan kiest hij zelf de naam', zo staat in de regels.
Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.
Elk persoon is verplicht zowel de familienaam als de voornaam te dragen zoals vermeld in de geboorteakte.
Mijnheer of heer
Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit.
Nederland kent soepele wetgeving wat voornamen betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel.
Je naam is onderdeel van je identiteit als mens. Kinderen onderscheiden zich door hun eigen naam en het maakt ze uniek. Het hebben van een eigen naam geeft kinderen (onbewust) een zeker, prettig gevoel. Het geeft duidelijkheid.
Je ziet het, namen zijn belangrijk. Een naam kan voor ons niet alleen een band met onze identiteit en onze persoonlijkheid betekenen, maar kan ook kracht, verantwoordelijkheid en zegeningen voor ons inhouden.
Prins Harry en Meghan toonden vandaag voor het eerst hun kersverse zoon aan de wereld, maar een naam voor hun kroost is nog niet bekend gemaakt. Zoveel tijd hebben we daar in Nederland niet voor: een baby moet binnen drie dagen aangegeven worden.
Beste is informeler dan Geachte. Het klinkt iets persoonlijker en minder afstandelijk dan Geachte. Beste is bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten, bijvoorbeeld in brieven aan klanten. Naast Beste kan in zulke gevallen ook Dag gebruikt worden.
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
Ter illustratie van de willekeur: je kind Jezus noemen mag in de meeste gemeenten, maar sommige verbieden het ook. Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente.
In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die 'ongepast' zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam. Zo mag Meijer of Gerritzen niet, maar Bloem of Achmed wel. Die laatste twee komen voor als voornaam én achternaam.
U bent als ouder of voogd vrij in het kiezen van een voornaam voor uw kind. De voornaam mag alleen niet ongepast zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan een voornaam weigeren.
Maastricht Deze naam werd afgekeurd in Maastricht zelf.
We snappen 'm: je bent een trotse Maastrichtenaar, maar deze gaat zeker een hoop scheve gezichten opleveren. Dat wilde de ambtenaar liever voorkomen.
Naam opgeven bij burgerlijke stand
De keuze van de achternaam van het kind vindt in principe plaats bij de erkenning van het kind door de vader. Deze erkenning kan eventueel ook al voor de geboorte plaatsvinden. Als de vader het kind niet erkent, kan het nooit zijn achternaam dragen.
Als de groep bestaat uit mensen met een verschillende rol, kan een aanhef als Beste allen, Dag allemaal of Beste mensen gebruikt worden. Ook de meervoudsvormen Besten en Geachten zijn mogelijk. Die worden vooral in Nederland gebruikt.
Oudere generaties werd geleerd dat wanneer je iemands naam, functie of gender niet wist, je een brief het beste kon beginnen met 'Geachte heer/mevrouw'. Deze aanspreekvorm was de norm voor elke soort zakelijke brief, waaronder de sollicitatiebrief.
De gewone aanspreekvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde vrouw is tegenwoordig mevrouw. Het woord mejuffrouw wordt nog maar zelden gebruikt als aanspreekvorm voor jonge meisjes. Als mondelinge en schriftelijke aanspreekvorm voor jonge meisjes wordt juffrouw gebruikt, maar ook die vorm raakt stilaan verouderd.
Wanneer er een kindje is geboren zijn alle ouders verplicht om hun kind binnen drie dagen bij de gemeente waar het kind is geboren aan te geven. Na de aangifte wordt er een geboorteakte opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand.
In totaal moet u minimaal 2 werkdagen de tijd hebben om aangifte te doen. Bent u te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie.U kunt een boete krijgen.
Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet binnen drie werkdagen na zijn geboorte worden aangegeven bij de burgerlijke stand.
Nee, je naam zegt niks tot weinig over je persoonlijkheid. Iemand met een zachte, vloeiende naam is niet per se aardiger en sensitiever dan iemand met een 'harde' naam. Je naam kán volgens verschillende studies invloed hebben op de woonplaats en het beroep dat je kiest, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken.
Emma en Noah de populairste kindernamen van 2022. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteert vandaag de populairste kindernamen van 2022. Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam.