Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Vernix is een vettig, wit laagje waarmee de huid van je baby in de baarmoeder wordt bedekt. Het bestaat onder andere uit dode huidcellen, eiwitten en vet. Deze huidsmeer ontstaat vanaf de twintigste week van de zwangerschap. De wetenschappelijke naam is vernix caseosa.
Huidsmeer is dat laagje 'vet' dat op het huidje, gezichtje en zelfs haartjes van je pasgeboren baby zit. Het witte laagje, in de wetenschap bekend als 'vernix caseosa' (letterlijk op-kaas-lijkend smeer), is niet zomaar een crème. Het heeft veel nuttige functies.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Wanneer een baby geboren wordt heeft hij een vettig, wit laagje op zijn huid, vernix. Vernix bestaat uit onder andere dode huidcellen, eiwitten en vet. Na de bevalling heeft vernix een antibacteriële werking. Dit beschermt je baby en het wordt daarom afgeraden dit er gelijk af te wassen.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Vernix laten zitten
Er wordt geadviseerd de vernix 24 uur te laten zitten voordat je je baby wast. Tenzij de vernix groenig of gelig is: dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept en kan je beter wel je baby gelijk schoonmaken.
Doe wat leuke spelletjes als je je baby wast. Droog je kindje op de commode af van boven naar beneden (leg hem/haar op een voorverwarmde hydrofiele luier om afkoeling te voorkomen). Voor de rug, draai je je baby voorzichtig op de buik.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
U moet binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Er worden geen medische taken verricht, zoals wassen en meten. Dat gebeurt pas na het 'sacred hour'. In het eerste uur zijn er verschillende fases te herkennen. Zo zal de baby na verloop van tijd uw tepel zoeken, waarna de borstvoeding kan starten.
2 tot 3 keer per week in bad
Onthoud dat je baby echt niet iedere dag in bad hoeft: twee à drie keer per week is echt genoeg. Wees voorzichtig met de kwetsbare en gevoelige huid van je baby, en gebruik het liefst neutrale producten zonder parfum.
Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden. Maak je dus niet druk wanneer je baby gedurende dat hij/zij ouder wordt minder gaat ontlasten.
Hoe vaak moeten baby's en kinderen dan wel in bad? Hier is een richtlijn die je aan kunt houden: Baby's, dreumesen en kleuters 'moeten' ongeveer één of twee keer per week in bad. Hun gevoelige huid hoeft zeker niet iedere dag volledig schoongemaakt te worden.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Welk wasmiddel gebruik ik voor het wassen van de babyuitzet en babykleertjes? Een pasgeboren baby heeft een gevoelige huid. Daarom raden we je aan om een wasmiddel zonder parfum te gebruiken voor het wassen. Dit kan gewoon je eigen wasmiddel zijn mits er geen parfum in zit.
Het liefste begin je uiterlijk met 37 weken zwangerschap met het wassen van de babykleertjes. Dan weet je zeker dat alles schoon in de kast ligt voordat de bevalling zich aandient!
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen. Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan. Neem een complete luiertas mee waarin niks mist.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.